Bellen Offerte aanvragen
Taalweetjes

30 september: Internationale Dag van de Vertaler

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Vandaag, 30 september, is een bijzondere dag voor alle vertalers. Het is de Internationale Dag van de Vertaler! En uiteraard zetten wij al onze vertalers vandaag extra in de schijnwerpers.

Jullie zijn onze toppers!

Onze vertalers spelen een essentiële rol en zonder jullie zou onze wereld heel klein zijn. Daarom zetten we onze vertalers vandaag in het zonnetje: jullie zijn TOPPERS!

Dag-van-de-Vertaler

Dag van de Vertaler op 30 september

Dat de Dag van de Vertaler op 30 september valt, is geen toeval. Vandaag is namelijk de sterfdag van Sint Hiëronymus (347-420). Deze heilige is wellicht wel de eerste bekende vertaler ter wereld, want hij heeft het Oude en Nieuwe Testament uit het Grieks en Hebreeuws vertaald in het volkslatijn, ofwel het Vulgaat. Geen peulenschil want Hiërnoymus heeft er maar liefst 24 jaar over gedaan en hij is dan ook met goede reden de beschermheilige van de vertalers.

Initiatief van International Federation of Translators (FIT)

De Fédération Internationale des Traducteurs/International Federation of Translators heeft de Internationale Dag van de Vertaler in het leven geroepen om op te komen voor de rechten van vertalers en hun vrijheid van meningsuiting. Meer dan 100 vertalersorganisaties in 55 landen worden vertegenwoordigd door FIT. Het doel van FIT is het bevorderen van de professionalisering van het vertalersvak voor meer dan 80.000 vertalers wereldwijd. In Nederland zijn de SIGV en de NGTV aangesloten bij FIT.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?