5 tips om je bedrijf op de kaart te zetten in Zweden
Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

5 tips om je bedrijf op de kaart te zetten in Zweden

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Wat Candy Crush Saga, Minecraft, Spotify en Electrolux gemeen hebben, horen we je denken. Deze vier grote merken zijn allemaal geboren in Zweden. En de lijst is nog langer: IKEA, Volvo, H&M, Ericsson en zelfs Skype’s gedeeltelijke oorsprong ligt in dit Scandinavische land.

Geen wonder dat Zweden dit jaar uit de bus komt als beste land om zaken te doen. Zo stond Denemarken eerder al op nummer 1 en in januari van dit jaar schrijft Forbes Magazine dat Zweden dat stokje nu heeft overgenomen. Alle reden om een aantal nuttige tips te delen met iedereen die een stap wil wagen op de Zweedse markt.

Van vergadering naar vergadering

Vliegtickets geboekt en de hotelkamer gereserveerd? Je doet er goed aan om je verblijf een paar dagen langer te maken, want de Zweedse zakencultuur staat bol van de vergaderingen en afspraken. Bereid je dus voor om te praten, te luisteren en aardig wat kopjes koffie of thee te drinken tijdens de vele vergaderingen.

Geduld is een schone zaak

Het zal je dan ook niet gek in de oren klinken als we zeggen dat zakendoen in Zweden gelijk staat aan geduldig zijn. Besluitvorming kan namelijk lang duren. Heel lang. Dat hoeft op zich geen slecht ding te zijn. Al kan het voor de Nederlandse ondernemer frustrerend zijn om niet meteen een ‘ja’ of ‘nee’ te horen, maar veel ‘misschiens’. Ga vooral niet het proces proberen te versnellen; een beslissing wordt toch wel genomen en uiteindelijk zal dat de best mogelijke beslissing zijn voor een Zweed.

De juiste outfit voor elk seizoen

Het dragen van een casual dress code op de werkvloer is in Zweden zeer populair. Geen zakelijke pakken, maar een casual verzorgde en smaakvolle outfit. Heb je een zakelijke afspraak, kies dan voor een donker pak met stropdas voor mannen en een blouse met rok of pantalon voor vrouwen.

Vergeet niet om rekening te houden met de seizoenen. ’s Zomers kan het weer in Zweden vaak warm en vochtig zijn en in de winter doe je er goed aan om een warme jas, handschoenen en een muts mee te nemen. Het gure winterweer in de Scandinavische landen maakt het een must voor vrouwen, en soms ook mannen, om warme laarzen aan te trekken en op het werk te verwisselen voor meer comfortabele zakelijke stappers. Een laatste kledingtip: draag lagen zodat je na een wandeling buiten niet wegzweet op kantoor in je warme kleding.

Werken om te leven, niet leven om te werken

Zweden staan bekend als harde werkers. Daarnaast werken ze ook nog eens zeer efficiënt. Maar hoeveel ze ook van hun werk houden, ze houden nog meer van tijd doorbrengen met familie en vrienden buiten het werk om. Zowel werken als relaxen is een serieuze zaak in Zweden.

Engels versus Zweeds

In Zweden ligt de nadruk vooral op het geschreven woord. Stuur een e-mailtje na een telefoongesprek met een zakenpartner met de gemaakte afspraken. De geaddresseerde bij naam noemen is heel normaal vanwege de informele zakencultuur in Zweden.

Documenten zoals contracten kunnen in het Engels worden opgesteld; de Zweden spreken Engels op een hoog niveau. Niet te verwarren met vloeiend de taal spreken, want er liggen altijd misverstanden en verwarring op de loer. Wil je vertrouwen uitstralen tegenover je zakenpartner? Zorg dan voor een goede brochure in het Zweeds waarin je je producten of diensten promoot. En om nog even terug te komen op die belangrijke eerste vergaderingen: een goede manier om het ijs te breken is een paar mooie Zweedse zinnetjes te leren en te gebruiken.

 

“God morgon, trevligt att träffas!” – Goedemorgen, aangenaam kennis te maken!

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.