Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen, Website

Amazon komt naar Nederland: waar liggen de kansen?

Eind oktober bracht het Amerikaanse bedrijf Amazon het nieuws naar buiten dat Amazon begin 2020 een volledige webwinkel opent in Nederland. De exacte datum heeft het platform nog niet bekend gemaakt slechts ‘in the beginning of next year’. Amazon onderscheidt zich door een gigantisch assortiment te combineren met lage prijzen. Na de Verenigde Staten behaalde Amazon de meeste omzet in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is dus niet zo gek dat Amazon ook de Nederlandse markt wilt veroveren.

 

Amazon in Nederland

Wat betekent de komst van Amazon in Nederland? Waar liggen de kansen? Zijn er ook nadelen? In dit artikel het laatste nieuws betreft de komst van Amazon naar Nederland.

Producten verkopen

Door jouw producten via Amazon te verkopen, bereik je miljoenen klanten. Je verkoopt via een veilige en betrouwbare marketplace en annuleren kan op elk gewenst moment. Ook als kleine verkoper ben je welkom. Dit is de kans om je afzetmarkt te vergroten. Als verkoper kun je met jouw account ook verkopen in de vijf andere Europese landen waar Amazon actief is. Het uitbreiden naar het buitenland wordt op deze manier gemakkelijker! 

Hier kun je nu al mee beginnen, want in Duitsland en Verenigd Koninkrijk is Amazon al razend populair.

Zorg er wel voor dat belangrijke documenten in meerdere (wereld)talen beschikbaar zijn, zoals Engels, Frans, Duits en Spaans.

Een voorbeeld van dergelijke belangrijke documenten zijn de retourvoorwaarden van jouw webshop.  Het is belangrijk om de retourafhandeling duidelijk en klantvriendelijk te houden zodat er geen obstakels zijn die klanten weerhouden van een aankoop in jouw webshop. Vertalingen.nl kan je hierbij uitstekend helpen.

Besparen op online marketing

Het verkopen van producten is niet geheel gratis: over de verkochte producten wordt een commissie gerekend tussen de 10 en 20 procent. De producten die je aanbiedt, moeten ook voldoen aan strenge producteisen van de marketplace. Tevens is er veel concurrentie en zullen de prijs en service bepalend zijn voor jouw verkoopcijfers.  Aan de andere kant bespaar je wel op de online marketing en het optimaliseren van een gebruiksvriendelijke webshop.  Met behulp van Fulfillment by Amazon kun je voor een klein bedrag al jouw producten opslaan in de Amazon magazijnen. Zij zullen ook alle orders en verzendingen afhandelen, wat weer scheelt in de hoeveelheid werk.

Producten verkopen aan Amazon

Voor de wat grotere bedrijven kan het een uitkomst zijn om je marketplace-account te upgraden naar een vendor-account. Met zo’n account ben je een leverancier van Amazon in plaats van een van de vele verkopers op de marketplace. Dit betekent dat je jouw producten aan Amazon verkoopt en niet aan de eindconsument. Dit zorgt voor meer opties, zoals adverteermogelijkheden en A+ content. Echter, je bent geen baas meer over jouw productprijzen en je bent afhankelijk van de orders van Amazon.

Mogelijkheid om te adverteren

Net zoals veel andere platformen heeft Amazon de mogelijkheid om te adverteren. Als je hier gebruik van maakt, verkoop je meer producten. Wanneer een potentiële koper zoekt op Amazon wordt er een overzicht getoond van organische en gesponsorde zoekresultaten. De getoonde resultaten met het label ‘sponsored’ zijn betaalde Amazon-advertenties, welke direct bij de zoekresultaten en productpagina’s verschijnen. Sponsored products is beschikbaar voor alle professionele verkopers en werkt op basis van Cost per Click, oftewel het CPC-model.

De kosten zijn afhankelijk van hoeveel de adverteerder biedt voor een klik op de advertentie. Het bod tezamen met de reviews en verkoopgeschiedenis bepaalt de plek van jouw product tussen de advertenties.

Advertenties vertalen per doelgroep

Een Sponsored Brand-advertentie zorgt ervoor dat jouw merk bovenaan de zoekresultaten in Amazon komt te staan. Deze advertentie bevat een link naar jouw eigen Amazon merkpagina en drie relevante producten. Tevens kun je gebruik maken van customized berichten om shoppers te benaderen op je eigen wijze. Sponsored Brands werkt ook met het CPC-model. Je kunt je aanmelden bij de marketplace waar je jouw advertentie wilt uitvoeren, bijvoorbeeld advertising.amazon.com of advertising.amazon.es.

Tip: bied jouw advertentie ook aan in de taal van de marketplace waar je je producten wilt verkopen.

Internationaal ondernemen: wij helpen je!

Zie jij de verkoop van jouw producten in het buitenland wel zitten en heb je hulp nodig met het vertalen van documenten of voeren van gesprekken? Neem contact op met Vertalingen.nl en onze vertalers gaan voor je aan de slag!

Foto: Robbert Noordzij
Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?