Bellen Offerte aanvragen
Vertaalproces

CAT-tools. Trados vertaalsoftware voor hoge kwaliteit vertalingen

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Als vertaalbureau willen we natuurlijk volledig op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op technisch gebied en nieuwe software. Recent hebben alle medewerkers daarom een bijscholingsworkshop gevolgd van Trados®, een slimme CAT-tool (vertaalsoftware) om vertaalgeheugens op te bouwen en sneller te kunnen vertalen.

Wat is een CAT-tool

CAT is een afkorting voor computer-assisted-translation. Een CAT-tool is een zijn softwaretoepassing die de vertaling van tekst van de ene naar de andere taal ondersteunt. CAT-tools worden gebruikt voor het indienen, bewerken, beheren en opslaan van vertalingen. Veel vertaalbureaus gebruiken CAT-tools om vertaalprojecten gedeeltelijk te automatiseren en de kwaliteit van vertalingen te verhogen.

Trados vertaalsoftware

CAT-tools zijn voor veel vertaalbureaus niet meer weg te denken uit het vertaalproces. Dergelijke tools ondersteunen de vertaler bij zijn werkzaamheden. Vertalingen.nl gebruikt de CAT-tool Trados.

Consistent gebruik van termen

Door het gebruiken van bijvoorbeeld een reeds vertaalde tekst met voorkeursterminologieën van de opdrachtgever, onthoudt Trados deze specifieke voorkeuren (denk aan de voorkeuren voor het ‘bedrijfsrestaurant’ of juist de ‘kantine’). Als dan eenzelfde zinsnede vertaald moet worden op een later moment, geeft Trados de vorige vertaling als voorkeursvertaling. Hiermee wordt een consistente internationale merkervaring gecreëerd omdat de terminologie gelijk blijft.

Tijdbesparing en snellere levertijden door CAT-tools

Tevens kunnen vertalers sneller vertalingen maken van hoge kwaliteit doordat ze niet al het referentiemateriaal handmatig hoeven na te pluizen en worden kosten op deze manier laag gehouden. Het resultaat: een flinke tijdbesparing voor onze klanten!

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?