Bel me terug Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

De eerste stappen in het buitenland: internationaal zakendoen

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Wil je verder kijken dan onze landsgrenzen en denk je erover om ook in het buitenland zaken te gaan doen? Lees dan onderstaande tips, want er komt nogal wat kijken bij internationaal zakendoen. Heb je genoeg kennis van de cultuur? Spreek of versta je de taal? Hoe zit het met de omgangsvormen? Wat weet je over (overheids)regels en andere verplichtingen? En zo zijn er nog tal van vragen die door je hoofd zullen spoken. Zorg dus dat je goed voorbereid bent bij een potentiële stap in het internationale zakenverkeer.

Doe uitgebreid onderzoek

Voor iedereen die een bedrijf wil opzetten en gaat wonen in het buitenland geldt: een goede voorbereiding is key. Op vakantie gaan in het land van je dromen is heel iets anders dan er ook daadwerkelijk wonen. Voordat je halsoverkop je koffers pakt en in de Oostenrijkse bergen een camping overneemt, is het aan te raden eerst uitgebreid onderzoek te doen.

  • Hoe is het met de staat van onderhoud van het (bedrijfs)pand?
  • Hoe interessant is het gebied voor toeristen?
  • Is de locatie goed te bereiken en zijn er voorzieningen in de buurt?

Komen er vrijwel geen toeristen in het berggebied waar je wilt gaan ondernemen en is de dichtstbijzijnde bakker twee uur rijden? Dan is een goed uitgedacht plan een must. Het aantrekken van gasten vormt namelijk de sleutel tot succes van je onderneming. Stel dus van tevoren een gedegen plan op, doe uitgebreid onderzoek en kijk of je droom haalbaar is.

Tip: in het programma Ik Vertrek worden ondernemende Nederlanders gevolgd die hun geluk beproeven in het buitenland. Als je de afleveringen bekijkt, zie je dat het heel belangrijk is om goed voorbereid te zijn op een vertrek naar het buitenland.

Ken de lokale cultuur

Ook als je je product, dienst of merk in het buitenland in de markt wilt zetten, zonder dat je er woont, is het verstandig om de lokale cultuur te kennen. Dat jouw verkoopstrategie als een tierelier werkt in Nederland, wil niet zeggen dat deze ook geschikt is in een andere cultuur. Hier geldt ook weer: doe uitgebreid onderzoek bij internationaal ondernemen. Denk aan vragen zoals:

  • Wat zijn de kenmerken van de nieuwe buitenlandse markt?
  • Vallen je producten of diensten in de smaak bij de lokale bevolking?
  • Kan men al bij andere bedrijven terecht hiervoor en waar?
  • Hoe zit het met concurrenten?

Kies een goede merknaam

Bij het vertalen van jouw product- of merknaam naar de taal van het land waarnaar je wilt uitbreiden, dien je rekening te houden met de mogelijke betekenis van deze naam in een specifieke taal of lokaal dialect.

Het Franse kaasmerk Kiri ging zeker geen zoden aan de dijk zetten in het Midden-Oosten. ‘Kiri’ betekent in het Perzisch namelijk rot of ranzig. Daarom heeft de fabrikant besloten om te kiezen voor een andere merknaam: ‘Kibi’.

Houd rekening met buitenlandse regels

Bij het opzetten van een onderneming in het buitenland dien je, net zoals in Nederland, rekening te houden met (overheids)regels en belastingregels.

Beroepserkenning

Beroepserkenning is van toepassing op verschillende beschermde beroepen. Onder beschermde beroepen verstaan we beroepen die je pas mag uitoefenen als je over een geldig diploma beschikt. Dit is afhankelijk van het land waar je je beroep wilt uitoefenen. Wil je bijvoorbeeld als rij-instructeur je eigen zaak beginnen in Frankrijk, denk er dan aan dat je de rechtsgeldigheid van je Nederlandse diploma moet kunnen aantonen en dat je diploma vertaald is in de taal van dat land. Het Nuffic kan je meer informatie geven over beroepserkenning.

Hulp van de overheid

Ook de overheid kan je zeer goed van dienst zijn bij je eerste stappen in het buitenland. Zo zijn er verschillende overheidssubsidies waaronder de FOM en het EU Gateway Programme.

  • Fonds Opkomende Markten (FOM): bij de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. kun je als je een dochteronderneming of joint-venture wilt beginnen in een opkomende markt financiering aanvragen. Het gaat hier om een financiering in de vorm van een lening, garantie, achtergestelde lening of participatie. Voor meer informatie kun je terecht op de website.
  • EU Gateway Programme: wil  je gaan exporteren naar Japan en/of Korea? Dan is het EU Gateway Programme wellicht interessant. Zij organiseren handelsmissies voor specifieke kansrijke sectoren waarin bedrijven de markt kunnen verkennen.

Webinar internationaal zakendoen

Tenslotte heeft het Ondernemsplein.nl een interessante webinar online beschikbaar waarin een adviseur handige tips geeft en waar een ondernemer zijn eerste ervaringen in een ander land met je deelt.

Foto: Flickr
Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.