Bel me terug Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Korte opfriscursus Duits voor je zomervakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. Koffers worden gepakt, paspoorten klaargelegd en auto’s volgeladen. Vakantietijd! Na Frankrijk, is Duitsland de populairste vakantiebestemming onder vakantievierend Nederland. Vorig jaar ging bijna 1,5 miljoen van de 9,6 miljoen zomervakanties naar onze Oosterburen.

De hoogste tijd dus om je Duits een beetje op te poetsen voordat je in de auto of op het vliegtuig stapt naar je eindbestemming. We geven je acht woorden die zeker in het warme weer van nu goed te gebruiken zijn tijdens een vakantie in Duitsland.

1. Sauregurkenzeit – komkommertijd

De letterlijke vertaling van Sauregurkenzeit is augurkentijd. De typische benaming voor een bepaalde periode, meestal de zomermaanden, waarin er weinig nieuws te melden valt of er weinig te doen is.

In het Nederlands gebruiken we het woord komkommertijd. Niet gek, want Gurke is het Duitse woord voor komkommer. De oorsprong van dit woord is niet helemaal duidelijk. Misschien omdat de zomerperiode de tijd is waarin komkommers en augurken volop rijpen?

Toch komt dit woord waarschijnlijk niet uit Nederland of Frankrijk, maar uit Engeland. Met het zogenaamde cucumber time wordt de periode aangeduid waarin kleermakers weinig werk hadden omdat de adel op vakantie ging en niet aanwezig was in de steden tijdens de zomer.

2. Affenhitze - smoorheet

‘Apenhitte’ betekent gewoon dat het smoorheet is buiten. Waarschijnlijk stamt deze term uit eind 1900 uit Berlijn. In het apenhuis in een Berlijns dierentuin heerste een extreme hitte en men sprak over ‘een hitte zoals in de apenstal’.

Als het kwik dus stijgt tot boven de dertig graden kun je zeggen ‘Heute ist eine Affenhitze’.

3. Sonnenstich - zonnesteek

In die Affenhitze is de kans groot dat je een Sonnenstich oploopt. En een zonnesteek oplopen is geen pretje: hoofdpijn, duizelijkheid, braken, bleek zien en een gloeiende huid. Als het warm is, verliest het lichaam vocht doordat het zweet om je lichaam koel te houden. Verlies je meeer vocht dan je drinkt, dan stijgt de temperatuur in je lichaam. Te weinig vocht zorgt ervoor dat je romp, armen en benen niet meer goed doorbloeden. Ze worden bleek en stoppen met zweten. Wat er weer voor zorgt dat je lichaamstemperatuur hoger wordt.

Gebeurt dit in de zon, dan heb je een zonnesteek. Iemand met een zonnesteek is te warm en te droog. Dus ook tijdens een vakantie in Duitsland moet je voldoende water drinken en niet in de volle zon gaan lopen.

4. Sommerfrische - vakantieoord

En waar ging die adel dan op vakantie tijdens de Sauregurkenzeit? Naar hun Sommerfrischen!

Het woord Sommerfrische is een ietwat gedateerde term voor vakantieoord. Je kunt een Sommerfrische hebben in de bergen, aan zee of op het platteland. Deze vakantiehuizen zijn voornamlijk zeer populair bij degenen die hun druke dagelijkse leven in de stad willen ontvluchten om tot rust te komen in een relaxte omgeving en te genieten van de zomerse temperaturen.

5. Hitzefrei – vrijaf van school bij hoge temperaturen

Hitzefrei – het tegenovergestelde van ons ijsvrij. Omdat veel scholen in Duitsland nog open zijn in juli en zelfs in augustus, moeten leraren en leerlingen soms werken in zeer hoge temperaturen. Op het moment dat de kamertemperatuur hoger wordt dan 27 graden celsuis worden personeel en leerlingen naar huis gestuurd: Hitzefrei!

6. Freibad – publiek zwembad

Er zijn meer dan 7000 openbare zwembaden in Duitsland en meer dan de helft van die baden zijn zogenoemnde Freibäder – publieke zwembaden. Het is niet zo dat bezoekers hier vrijer zijn dan in andere zwembaden. Men moet zich in een Freibad ook gewoon aan de huisregels houden. En gratis zijn deze baden ook niet.

7. Sonnenwendfeier – midzomerfeest

De langste dag, ook wel zomerpunt genoemd, is elk jaar rond 21 juni. De Sonnenwende – zonnewende – is feitelijk de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Met het midzomerfeest wordt de langste dag feestelijk gevierd.

Hoewel het stadsbestuur van Neurenberg in 1653 de heidense midzomerfeesten verbood, zijn er tegenwoordig steeds meer (jonge) mensen die interesse hebben in de heidense gebruiken van hun voorouders. Met als gevolg dat de midzomer, net als in Vlaanderen en Nederland, in Duitsland weer steeds populairder wordt. Duitsers in de noordelijke delen van Sleeswijk-Holstein, Nedersaksenen Mecklenburg-Voor-Pommeren luiden de zomer in met een groot vreugdevuur.

8. Altweibersommer - nazomer

De periode van eind september tot half november waarin het nog aan kan voelen als zomer wordt Altweibersommer genoemnd. Of in het Engels Indian summer. Het grappige is dat we in Nederland, naast nazomer, ook oudewijvenzomer gebruiken. Het begrip komt oorspronkelijk uit de Noorse of Germaanse mythologie waar oude breiende vrouwen bij rustig zomerweer lange draden sponnen.

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.