Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

Export buiten de EU

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Ben je van plan goederen of diensten naar een land buiten de Europese Unie te exporteren, dan zijn er verschillende zaken die je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Bij export buiten de EU geldt er namelijk geen vrij verkeer van goederen. In dit artikel leggen we uit waar je allemaal aan moet denken als je exporteert naar landen buiten de EU.

Inhoudsopgave

Hoe zit het met export buiten de EU en btw

Als je goederen uitvoert naar een land buiten de Europese Unie, dan hanteer je doorgaans het 0% btw-tarief. Hierbij maakt het niet uit of je klant een bedrijf of particulier is. Je moet wel kunnen aantonen dat je producten de EU verlaten hebben. Dit kan bijvoorbeeld met een factuur, kopie van de vrachtbrief of invoerbewijs van het land van bestemming.

In veel gevallen wordt in het land van bestemming btw geheven welke door de afnemer betaald moet worden. Dit is echter niet altijd het geval. Verschillende landen hebben wetgeving waarbij je als verkoper in bepaalde gevallen de btw moet heffen en afdragen aan de belastingdienst in het land van je klant. We adviseren daarom om altijd de regelgeving in het land waarnaar je uitvoert te controleren.

Doe aangifte van export

Als je goederen uitvoert buiten de Europese Unie, dan moet je aangifte ten uitvoer doen bij de Nederlandse douane. De uitvoeraangifte doe je bij je douanekantoor, het kantoor waar de goederen zijn verpakt of waar ze geladen zijn voor vervoer. Je kunt de aangifte alleen elektronisch doen en hiervoor heb je een Registratie elektronisch aangeven nodig. Je kunt de aangifte zelf doen, maar ook uitbesteden aan een douane-expediteur of vervoerder. Meer informatie over de uitvoeraangifte vind je op de website van de Belastingdienst.

Exportdocumenten voor uitvoer buiten de EU

Als je producten uitvoert naar een land buiten de EU dan heb je vaak exportdocumenten nodig. Voorbeelden zijn inklaringsdocumenten, certificaten voor product- en verpakkingseisen, conformiteitscertificaten en certificaat van oorsprong.

Welke documenten je precies nodig hebt, hangt af van het land waarnaar je exporteert. Meer informatie hierover vind je in ons artikel exportdocumenten voor export buiten de EU.

Houd rekening met producteisen

Producteisen en verpakkingseisen verschillen per land. Als je producten exporteert buiten de Europese Unie, dan moet je ervoor zorgen dat je product en verpakking voldoen aan de wetgeving van het land van bestemming. Zo eisen bijvoorbeeld veel landen dat productinformatie in de taal van het land wordt aangeboden. Ook kunnen technische aanpassingen vereist zijn. Op de website van de KVK kun je controleren welke eisen op jouw producten van toepassing zijn.

Producteisen en verpakkingseisen voor export buiten de EU

Denk aan lokale wet- en regelgeving

Naast de bovengenoemde verplichtingen kunnen er nog andere lokale wet- en regelgeving van toepassing zijn op jouw goederen of diensten. Dit kun je eveneens controleren op het landenoverzicht van de RVO.

Regel het vervoer van je producten goed

Als je goederen exporteert, dan is het verstandig om goede afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor het vervoer, wie het transport betaalt en welke verzekeringen er afgesloten moeten worden. We adviseren om ICC Incoterms® te gebruiken. Dit zijn gestandaardiseerde internationale afspraken waarmee je wereldwijd afspraken maakt over vervoer, kosten en eventuele schade tijdens transport. Op de website van de KVK vind je uitgebreide informatie over de verschillende soorten Incoterms®. Kies ook een betalingsvorm die zo min mogelijk risico geeft.

Accijnsgoederen exporteren buiten de EU

Wil je accijnsgoederen exporteren naar een land buiten de EU? Je kunt accijnsgoederen uitvoeren onder schorsing van accijns. Dit betekent dat je zelf de accijns niet in Nederland betaalt. Neem de volgende stappen om schorsing van accijns te regelen.

  1. Voer een elektronisch administratief document (e-AD) op in het Excise Movement en Control System (EMCS).
  2. Doe vervolgens de eerdergenoemde aangifte ten uitvoer.
  3. Op de aangifte ten uitvoer vermeld je het ARC-nummer en je accijnsvergunningnummer.
  4. Als je goederen de EU verlaten, dan meldt De Nederlandse douane je exportaangifte af met een confirmation of exit. Deze confirmation of exit geef je aan bij de Centrale Unit Accijns (CUA) van de douane in Emmen. Dit douanekantoor meld je e-AD af in het EMCS.

Wie de (eventuele) accijns in het land van bestemming betaalt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken die je maakt met je afnemer.

Handige links

Hier vind je een overzicht van waardevolle informatie over het exporteren buiten de EU.

Over vertaalbureau Vertalingen.nl

Zoek je ondersteuning bij de communicatie met buitenlandse afnemers of leveranciers? Vertalingen.nl is een gecertificeerd vertaalbureau dat van en naar meer dan 30 talen vertaalt. Je teksten worden altijd door een moedertaalspreker naar zijn of haar moedertaal vertaald. We hebben ervaring in een grote verscheidenheid van branches en hanteren daardoor altijd de correcte terminologie. Lees meer over de vakgebieden waarin we actief zijn.

Ook bieden we informatie op onze website om ondernemers te ondersteunen. Zo schreven we onder meer de volgende artikelen.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?