Bellen Offerte aanvragen
Financieel

Hoe zit het met Brexit en de btw?

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Vandaag stemt het Britse parlement, naar alle waarschijnlijkheid, opnieuw over een Brexit-deal met de Europese Unie. De afgelopen weken is er weinig nieuws naar buiten gekomen over het nieuwe terugtredingsakkoord.

Wat het ook gaat worden, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft gevolgen voor de btw. Uiteraard zijn deze gevolgen het grootst wanneer het Verenigd Koninkrijk uittreedt met de zogenaamde no deal – zonder verdere afspraken met de EU. We zetten de belangrijkste gevolgen voor je op een rij.

Ik verkoop goederen aan het Verenigd Koninkrijk

Komt er straks een no deal-Brexit dan wordt het Verenigd Koninkrijk gezien als derde-land. De ‘intracommunautaire levering’ komt te vervallen en je hebt dan te maken met export naar een niet-EU-land.

Dat betekent dat je als exporteerder geen btw verschuldigd bent in Nederland. Een levering van goederen aan een afnemer in het Verenigd Koninkrijk is voor de Nederlandse btw als export met 0% btw belast.

Btw-aangifte in het Verenigd Koninkrijk of in Nederland?

Het hangt af van de leveringscondities of jij of jouw afnemer de btw aan moet geven in het Verenigd Koninkrijk. Verkoop je jouw producten direct aan consumenten dan mag je tot een drempel van € 80.197 in Nederland btw afdragen.

Stuur je pakketjes vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk met een waarde tot GBP 135? Dan kun je straks waarschijnlijk in een online portaal van de Britse overheid het verschuldigde btw-bedrag aangeven en betalen. Bij pakketjes met een waarde van GBP 135 of meer wordt de btw van de ontvangers in het Verenigd Koninkrijk geheven.

Na een no deal wordt de btw altijd in het Verenigd Koninkrijk geheven. Hierbij bepalen ook de leveringscondities wie de btw verschuldigd is. Het is daarom goed om hiermee rekening te houden in je verkoopvoorwaarden door deze aan te passen. Vergeet niet om de aangepaste verkoopvoorwaarden te laten vertalen. Vertalingen.nl kan je hier uitstekend bij helpen.

Ik koop goederen uit het Verenigd Koninkrijk

Vóór de Brexit geef je als importeerder in Nederland een intracommunautaire verwerving aan. Koop je na de Brexit producten bij een leverancier in het Verenigd Koninkrijk dan gelden deze intracommunautaire regels niet meer. Je moet dan dus dan moet je invoeraangifte doen en btw betalen bij de Douane.

Niet betalen bij de grens?

Wil je liever geen btw betalen bij de grens? Dan kun je een artikel 23-vergunning aanvragen bij het belastingkantoor. Op deze manier hoef je de btw niet bij de Douane te betalen maar kun je deze verleggen naar je btw-aangifte.

TIP: vaak heb je een eori-nummer nodig om zaken te doen met ondernemers buiten de EU. Een eori-nummer (economic operators registration and identification) is een Europees douane-identificatienummer. Bedrijven hebben dit nummer nodig om goederen in- of uit te voeren naar landen die geen lid zijn van de EU. Heb je geen eori-nummer, dan kun je na 29 maart niet meer handelen met het Verenigd Koninkrijk bij een harde brexit. Je kunt een eori-nummer aanvragen bij de Douane.

Bedrijven die ondersteuning zoeken voor het vertalen van teksten vinden informatie op de pagina vertaalbureau Nederlands Engels. Ondernemers die willen ondernemen in Engeland wijzen we graag op onze handige startgids zakendoen in het Verenigd Koninkrijk.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.