International Cap Lock Day | Vertalingen.nl
Bellen Offerte aanvragen
Commercieel, Taalweetjes

INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY!

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

HALLO MENSEN, HET IS VANDAAG INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY! Ok, we houden op met schreeuwen.

De hoofdletter staat tweemaal per jaar in het zonnetje: vandaag op 28 juni en op 22 oktober. Derek Arnold, een programmeur, startte de International Caps Lock Dag in 2000 omdat er behoorlijk wat werd afgetypt op social media in HOOFDLETTERS. Dus bedacht hij daar een parodie op. En je las het net al: het lijkt op schreeuwen en wordt zelfs als ongemanierd gezien en daar wordt niemand vrolijk van. Nadat Amerikaanse persoonlijkheid Billy Mays overleed op 28 juni 2009, werd ook op deze dag het gebruik van de Caps Lock-toets gevierd. Mays’ passie was producten verkopen op de Amerikaanse televisie en het leek alsof hij altijd aan het schreeuwen was bij het aanprijzen van een product.

Wist je dat...

Wist je dat de hoofdletter in de typografie ‘kapitaal’ of ‘bovenkast’ wordt genoemd?

Waar komt de Caps Lock vandaan?

Vroeger had een typemachine een Shift Lock-toets. De toetsen van een typemachine hadden een tweede karakter op elke toets wat het totaal aantal karakters van een typemachine verdubbelde. Met de Shift Lock-toets kon je het tweede karakter op papier zetten. Bij het indrukken van de Shift Lock-toets bewoog de hele typemachine: de toetsen shiften als het ware richting het inktlint. Deze positie werd onder andere gebruikt om met hoofdletters te typen.

Net als onze hedendaagse Caps Lock, kon de Shift Lock-toets ingedrukt blijven zodat het makkelijker was om te typen. Voor het indrukken van toetsen op een typemachine heb je sowieso meer kracht nodig. De introductie van deze toets zorgde er ook voor dat spierpijn in de vingers afnam bij herhaaldelijk typen in hoofdletters.

International Caps Lock Day

Vandaag kun je je heerlijk laten gaan met de Caps Lock-toets: lekker SCHREEUWEN, je woorden KRACHT bijzetten, of gewoon je boodschap in GROTE LETTERS verkondigen.

Fijne INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY allemaal!

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.