Bel me terug Offerte aanvragen
Taalweetjes

Lasagnedag en 5 interessante Italiaanse taalweetjes

Ciao tutti, wat eten jullie vandaag? Het is vandaag namelijk Wereld Lasagnedag en een uitstekend moment om deze 5 interessante Italiaanse taalweetjes met jullie te delen.

Lasagne of lasagna?

Lasagne is een Italiaans gerecht maar de naam vindt haar oorsprong in Griekenland. In Nederland noemen we de deegbladen uit dit gerecht lasagnebladen, terwijl ze in het Italiaans lasagne (meervoud) heten. Lasagna is één deegblad en voor dit overheerlijke maal heb je dus meerdere lasagne nodig. De naam lasagne komt uit Griekenlaand: lasanon betekent platte deegkoek.

1. Het Italiaanse alfabet heeft maar 21 letters in plaats van 26

Het alfabet leren gaat voor Italiaanse kinderen net wat sneller dan voor Nederlandse: het bestaat namelijk maar uit slechts 21 letters. Het Italiaanse alfabet kent geen j, k, w, x en y.

2. Het Italiaans is de officiële taal van de klassieke muziek

Italië is de geboorteplaats van de opera en de Italiaanse taal heeft een grote invloed gehad op de muziek. Denk maar eens aan muziektermen als crescendo, alto en tempo. Hoe de klassieke muziek aan deze invloeden komt? Tijdens de renaissance en de barok werd de Italiaanse manier van muziekschrijven algemeen gebruikt door tal van prominente Italiaanse componisten als Vivaldi en Monteverdi.

3. Bijna de hele wereld spreekt één woord Italiaans

Het woord ‘volt’ is namelijk door een Italiaanse natuurkundige bedacht. Thomas Edison was degene die de gloeilamp heeft uitgevonden, maar de Italiaanse Alessandro Volta heeft de eerste elektrische batterij bedacht die nodig was om de gloeilamp te doen gloeien. Het woord volt, de standaard om een eenheid van elektriciteit mee aan te duiden, stamt af van zijn achternaam.

4. 85 miljoen mensen wereldwijd spreken Italiaans

Het Italiaans is uiteraard de officiële taal van Italië, maar ook van Zwitserland, San Marino, Vaticaanstad en Istrië. Daarnaast is het Italiaans de moedertaal van zo’n 65 miljoen mensen in Europa en de tweede taal van 15 miljoen mensen.

5. Het langste Italiaanse woord bestaat uit maar liefst 30 letters

Als je een Nederlandse tekst laat vertalen in het Frans, dan weet je dat je document met meer pagina’s terugkomt dan toen je deze naar het vertaalbureau stuurde. Ook Italianen gebruiken graag veel papier voor hun taal. Het langste Italiaanse woord bestaat uit 30 letters en 13 lettergrepen: psiconeuroendocrinoimmunologia. De term heeft betrekking op de studie van het functioneren van het zenuwstelsel en het immuun- en endocriene systeem.

Hoe vier je lasagnedag?

Naast bovenstaande 5 Italiaanse taalweetjes delen we ook graag nog een overheerlijk Italiaans recept met je. Gemaakt door een echte Italiaanse nonna en in de Italiaanse taal uiteraard.

Hulp nodig bij het vertalen van Italiaans? Neem zeker even contact met ons op. Eet smakelijk!

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.