Bel me terug Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Zomer! 7 tips voor het leren van een nieuwe taal

Het is nooit een slechte tijd om een nieuwe taal te leren, zeker de zomer leent zich daar uitermate goed voor. En laat die zomer nou net vandaag begonnen zijn!

Het leren van een nieuwe taal helpt bij het verbeteren van je geheugen en misschien gaat het zelfs wel veroudering tegen. En hoe fijn is het om in een restaurant in een ander land niet standaard om de Engelstalige menukaart te vragen, maar de kaart in de lokale taal te kunnen begrijpen?

We geven je 7 tips die je helpen bij het leren van een nieuwe taal. 

Of je nou een paar zinnetjes klaar wilt hebben voor je vakantie in Griekenland of je wilt vloeiend de Duitse taal spreken.

1. Knoop een gesprek aan - ook al is het met jezelf

Praten is uiteraard een essentieel onderdeel voor het leren van een nieuwe taal. De woordenschat is het totaal aan woorden die iemand kent. Dat kan het geschreven woord zijn maar ook het gesproken woord. Daarbij is er verschil tussen de receptieve en de productieve woordenschat. De woorden die je begrijpt wanneer je ze hoort (receptief) hoeven niet dezelfde woorden te zijn als die je gebruikt terwijl je praat. En de woorden die je hardop zegt (productief) zijn niet altijd de woorden die je gebruikt bij het schrijven.

Wil je een taal leren om bijvoorbeeld niet alleen geschreven documenten te vertalen, dan is het belangrijk om zoveel mogelijk te praten in de taal die je wilt beheersen.

2. Wees niet bang om fouten te maken

Natuurlijk maak je fouten wanneer je een nieuwe taal leert. Er zijn woorden die je verkeerd uitspreekt, zinsdelen die je door elkaar haalt of werkwoordsvormen die niet kloppen. En dat is niet erg! Niemand verwacht van je dat je binnen een mum van tijd vloeiend de taal spreekt. En een klein voordeel: hoe ‘stommer’ de fout, hoe sneller je het juiste woord of de juiste zinsconstructie onder de knie zult hebben wanneer iemand je hierop wijst.

3. Ga je les volgen, zorg dat deze worden gegeven in de taal die je wilt leren

Het volledig onder de knie krijgen van de grammatica van hun moedertaal duurt bij kinderen tussen de twee en vijf jaar. Dus hoe meer je in aanraking komt met de taal die je wilt leren, hoe sneller je resultaat zult boeken. Door lessen te volgen waarbij de leraar Nederlands spreekt, verlies je waardevolle tijd. Volg daarom lessen waarbij de instructietaal de taal is die je wilt leren.

4. Luister naar de radio of kijk Netflix

Volgens een onderzoek van een universiteit in Nieuw-Zeeland blijkt dat regelmatig blootstellen aan het geluid van een buitenlandse taal – of je de woorden nu wel of niet begrijpt – je helpen bij het aanleren van de taal. Het luisteren naar een andere taal helpt je bij het vertrouwd raken met de klanken van deze taal. Ook al begrijp je niks van het verhaal, kijk naar Spaanse films op Netflix of luister naar het Duitse nieuws op de radio.

5. Breng een bezoek aan de bibliotheek

Wist je dat veel bibliotheken beschikken over taalsoftware en audioboeken die je kunt lenen om de taal te leren? Het kan een idee zijn om, in plaats van honderden euro’s te spenderen aan dure online taallessen, even langs de bieb te gaan.

6. Download een taalapp

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

7. Ga op vakantie!

We hebben het net al gezegd: het leren van een nieuwe taal werpt de meeste vruchten af door jezelf erin onder te dompelen. Dus als je nog niet op vakantie bent, boek een tripje naar Frankrijk, bezoek een authentieke Franse markt en ga ervoor. En denk eraan: niet overgaan in het Engels!

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.