Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Ondernemen in Polen: 6 handige tips

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Even snel geld verdienen is er in Polen niet bij. Het winnen van vertrouwen staat centraal als je zaken wilt gaan doen in Polen. Voor een quick win moet je hier niet zijn.

Ondernemen in Polen

Met dit in je achterhoofd zul je zien dat ondernemen in Polen helemaal zo gek niet is. Ze hebben een grote afzetmarkt, goed opgeleid personeel en lage productiekosten. Bovendien is Polen een van de snelst groeiende economieën van Europa. We geven je zes handige tips bij het zaken doen in Polen.

Tip 1: lees je in in de cultuur en de geschiedenis

Polen zijn trots op hun land en hun geschiedenis. Je doet er daarom goed aan om je in te lezen in de Poolse cultuur. Geïnteresseerd als ze zijn, zullen ze je ook naar de Nederlandse cultuur vragen.

Ook kennis van de Poolse geschiedenis kan een belangrijke rol spelen bij het winnen van vertrouwen. Polen heeft een tragisch verleden welke diepe trauma’s achter heeft gelaten. Grapjes hierover maken is not done. Vermijd ook woorden als Oostblok en Oost-Europees.

Tip 2: ken de Poolse bedrijfscultuur

Om zaken te kunnen doen met Polen is het zeer belangrijk dat je, naast de Poolse cultuur, ook kennis hebt van de bedrijfscultuur. De Poolse handelsmentaliteit is vrijwel gelijk aan die van Nederland. Bij ondernemen in Polen heb je te maken met serieuze zakenmensen en echte ondernemers.

Wel is het zo dat er een verschil zit in de afstand tussen baas en werknemer. In Nederland is deze afstand vrij klein. In Polen is er juist een grote afstand tussen baas en werknemer. De relatie tussen beide is in eerste instantie niet gebaseerd op vertrouwen. Dit vertrouwen moet groeien. Ditzelfde geldt voor zakenpartners. Polen denken nog niet in win-winsituaties. De instelling is: ‘Als jij wint, dan verlies ik’.

Compromissen sluiten aan het begin van een samenwerking is dan ook nog niet aan de orde. Voordat je gaat praten over compromissen moet er eerst een vertrouwensband zijn opgebouwd en ben je doorgaans al langer bezig met zaken doen met de betreffende zakenpartner. Zaken doen in Polen kost dus veel tijd en geduld.

Tip 3: zorg voor een tolk of schakel een vertaalbureau in

Hoewel het gebruik van de Engelse taal de afgelopen jaren is toegenomen in Polen kan het gebruik van een tolk of vertaalbureau goed van pas komen. Het is handig om eerst te informeren naar de talenkennis van degene met wie je een afspraak hebt. Ga je er samen niet uitkomen, schakel dan een tolk in. Daarnaast is het natuurlijk aan te raden om zelf een paar woorden of zinnen Pools te leren; hier wordt over het algemeen zeer positief op gereageerd.

Tip 4: maak op tijd een afspraak

Ook het op tijd een afspraak maken draagt bij aan het bouwen van een langetermijnrelatie met je Poolse zakenpartner. Het is aan te raden om minimaal vijf dagen van te voren een afspraak in te plannen. Om het helemaal goed te doen, bevestig je de afspraak nogmaals vantevoren. Ook stiptheid wordt zeer op prijs gesteld.

Geef bij onverhoopte vertragingen, ze­ker bij een eerste afspraak, de reden van je vertraging door.

Bij het binnenkomen bij een afspraak geef je je zakenpartner een stevige handdruk waarbij je hem of haar in de ogen kijkt. Ook bij vertrek schudt men elkaar de hand.

Tip 5: persoonlijk contact wint het van e-mailcontact

Hoewel tegenwoordig bijna iedereen voornamelijk werkt via e-mailacontact, verkiest de Pool toch persoonlijk contact. Dit is voornamelijk van belang in het begin van de zakelijke relatie. Telefonisch contact kan soms ongemakkelijk zijn vanwege de taalbarrière. Zorg er dus voor dat je afreist naar Polen om je zakenpartner face-to-face te ontmoeten.

Tip 6: laat je niet afschrikken door de verouderde architectuur

Veel Poolse bedrijven zijn gevestigd in een verouderd gebouw of in een niet representatieve wijk. Dit betekent niet dat het om een louche bedrijf gaat. In Polen zijn veel bedrijven pas na de val gestart en dus maar een paar jaar oud.

Lees hier hoe je teksten in het Pools kunt laten vertalen. Lees ook onze uitgebreide gids voor zakendoen in Polen.

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?