Financieel, Juridisch
Ondernemer met brexit-angst? 7 nuttige tips
Martin Koster
Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.
Over drie weken is het D-Day: krijgen we een harde brexit en gaan de slagbomen dicht voor de veerboot naar het Verenigd Koninkrijk? Of komt er een softe brexit en blijven de handelsrelaties enigszins zoals ze nu zijn? Niemand weet hoe de brexit precies gaat verlopen.
Verschil harde en softe brexit
Bij een softe brexit verandert er na april of mei 2019 niets. Bij deze vorm van de brexit blijft het Verenigd Koninkrijk zich tijdens de overgangsperiode op alle vlakken gedragen alsof ze nog lid zijn van de EU. Deze periode duurt normaalgesproken tot eind 2020 waarin Londen en Brussel om de tafel gaan om afspraken te maken over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Een harde brexit heeft grote gevolgen voor veel bedrijven en ondernemers. De grenzen gaan dicht, er komen WTO-invoerheffingen, btw-aangifte voor exporteurs bij de Britse belastingdienst moet worden gedaan, Britse uitzendkrachten laten werken in Nederland zal niet meer zo makkelijk gaan en Europeanen laten werken in het Verenigd Koninkrijk kan ook niet meer zomaar. Een harde, no-deal, brexit betekent dus dat het Verenigd Koninkrijk de banden met de EU verbreekt zonder een overgangsperiode.
Tips voor ondernemers met brexit-angst
ABN Amro heeft een lijst met tips opgesteld voor ondernemers met brexit-angst. Bij een harde, no-deal, brexit zijn de risico’s voor ondernemers het grootst. Kijk met ons mee naar deze 8 tips.
1. Raadpleeg online informatiepunten
Als je je nog niet georiënteerd hebt op de brexit dan zijn de digitale brexitloketten van de overheid een goed startpunt:
2. Vraag een eori-nummer aan
Een eori-nummer (economic operators registration and identification) is een Europees douane-identificatienummer. Bedrijven hebben dit nummer nodig om goederen in- of uit te voeren naar landen die geen lid zijn van de EU. Heb je geen eori-nummer, dan kun je na 29 maart niet meer handelen met het Verenigd Koninkrijk bij een harde brexit. Je kunt een eori-nummer aanvragen bij de Douane.
3. Houd rekening met de Britse pond
Er bestaat een reële kans dat de Britse pond flink daalt bij een harde brexit. Bij het referendum in 2016 is de euro flink in waarde gestegen ten opzichte van de pond. Gaat de pond nog meer dalen dan zullen Nederlandse exportproducten relatief duur worden als ze in de EU worden verkocht. Het is goed om dit in gedachten te houden.
4. Hoe zit het met het WTO-tarief?
De Wereldhandelsorganisatie staat ook bekend als de WTO, de World Trade Organisation. Bij een harde brexit gaan het Verenigd Koninkrijk en de EU WTO-invoertarieven heffen op elkaars producten. Op diensten zijn geen WTO-tarieven van toepassing. Wil je weten op welke exportproducten de WTO-tarieven van toepassing zijn? Kijk dan in de WTO-database.
5. Houd rekening met de Britse btw
Ook dit is een risico bij een harde brexit. De regels rondom de btw-afdracht gaan veranderen voor Nederlandse exporteurs. Je zult je als exporteur moeten gaan registeren in het Verenigd Koninkrijk voor de btw en daar btw-aangifte doen. Is dit voor jou van toepassing? Dan is het aan te raden om je te gaan verdiepen in de Britse btw.
6. Let op productaansprakelijkheid
De economen van ABN Amro laten weten dat bij een harde brexit de productaansprakelijkheid van de fabriek verschuift naar het bedrijf dat het importeert. Dit betekent dus dat wanneer Britse producenten niet meer bij de EU horen, de aansprakelijkheid voor producten bij de Nederlandse importeur komt te liggen bij een harde brexit. Ben je een Nederlandse importeur? Zoek dan meer informatie over bedrijfs- en productaansprakelijkheid.
7. Vraag vertaalhulp bij de brexit
Ook zul je te maken gaan krijgen met tal van nieuwe en aan te passen documenten. Denk aan het aanpassen van je algemene voorwaarden of het vernieuwen van contracten. Vertalingen.nl is gespecialiseerd in het vertalen van juridische, technische, commerciële en overheidsdocumenten. We hebben ons uitgebreid verdiept in de brexit-materie en kunnen je uitstekend helpen bij het vertalen van allerhande brexit-documenten van en naar verschillende talen.
Download hier onze Whitepaper brexit documenten vertalen of bel ons direct op +31 (0)10 – 436 4666.
Informatie over onze vertaaldiensten vind je op de pagina vertaalbureau Engels. Voor ondernemers die willen zakendoen in het Verenigd Koninkrijk hebben we de startgids zakendoen in Engeland gepubliceerd.