Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen, Juridisch

Eenvoudig online zakendoen met de elektronische handtekening

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Internet is niet meer weg te denken uit zowel ons privé- als het zakenleven. En met internet komt de wereld een stuk dichterbij dan voorheen. Een mailtje naar een zakenpartner in Frankrijk is zo getikt. En kom je door het over en weer mailen tot een overeenkomst, dan moet deze natuurlijk nog worden ondertekend. Dat kan eenvoudig met een elektronische handtekening.

Een elektronische handtekening heeft dezelfde rechtsgevolgen als een handgeschreven handtekening. Online zakendoen was nog nooit zo makkelijk. Wel moet de methode waarop de elektronische handtekening gebruikt wordt voldoende betrouwbaar zijn.

Twee verschillende handtekeningen

Je handtekening op papier zetten, kent maar één vorm. Maar de elektronische handtekening kent twee vormen. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan zijn allebei de onderstaande vormen rechtsgeldig.

Gewone elektronische handtekening

Deze handtekening is gekoppeld aan andere elektronische gegevens zoals een gescande handtekening in een e-mailbericht. Deze vorm wordt gebruikt om de identiteit van de ondertekenaar vast te stellen. Wel is het zo dat deze vorm eenvoudig te vervalsen is.

Gekwalificeerde elektronische handtekening

Dit is een handtekening met een gekwalificeerd certificaat zodat deze controleerbaar wordt. Deze certificaten worden uitgegeven door erkende certificatiedienstverleners. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) verzorgt de erkenning en inschrijving van deze dienstverleners. Een gekwalificeerde elektronische handtekening is juridisch gelijk aan een gewone handtekening.

De elektronische handtekening en de wet

In Nederland is er sinds 2003 de Wet Elektronische Handtekening. Volgens deze wet is de definitie van de elektronische handtekening: ‘Een handtekening die bestaat uit elektronische gegevens die zijn gekoppeld aan andere elektronische gegevens, en gebruikt worden voor authenticatie’.

Daarnaast zegt de wet: ‘Een elektronische handtekening heeft dezelfde rechtsgevolgen als een handgeschreven handtekening, indien de methode die daarbij is gebruikt voor authenticatie voldoende betrouwbaar is, gelet op het doel waarvoor de elektronische gegevens werden gebruikt en op alle overige omstandigheden van het geval.’

Dit houdt concreet in dat zowel de gewone elektronische handtekening als de gekwalificeerde elektronische handtekening rechtsgeldig kunnen zijn, mits ze voldoende betrouwbaar zijn.

Wanneer is een elektronische handtekening voldoende betrouwbaar?

Bij online zakendoen is het van belang dat een digitale handtekening onder een bestelling, contract of order betrouwbaar en rechtsgeldig is. Vaak is het moeilijk vast te stellen wie de afzender is van een bericht en of het ontvangen bericht wel identiek is aan het verzonden bericht. Het is van essentieel belang dat de juiste handtekening onder een document gezet wordt.

Om erachter te komen of een handtekening voldoende betrouwbaar is, let men op het doel waar de handtekening voor gebruikt wordt. Is de handtekening op unieke wijze aan de ondertekenaar gekoppeld? Dan kan de ondertekenaar worden geïdentificeerd. Daarnaast moet er ook zekerheid bestaan dat de gegevens niet gewijzigd zijn. Berichten kunnen bijvoorbeeld worden versleuteld waarbij ze worden voorzien van een unieke code die via een bijbehorend certificaat te controleren valt. Voldoet een elektronische handtekening aan bovenstaande punten, dan is deze rechtsgeldig.

Is een digitale handtekening hetzelfde als een elektronische handtekening?

Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het geen synoniemen. Wat is het verschil tussen een digitale handtekening en een elektronische handtekening? Ten eerste spreekt de wetgeving over elektronische handtekening en niet over digitale handtekening. De term digitale handtekening is dus geen juridische term.

Een digitale handtekening wordt beschouwd als een vorm van elektronische handtekening waarbij via cryptografie een digitaal certificaat wordt toegevoegd. Deze wordt met de ondertekende gegevens samengevoegd tot een digitale vingerafdruk. De digitale vingerafdruk kan niet worden gewijzigd of gerepliceerd. Dit maakt digitale handtekeningen veilig en conform.

Doe je zaken over de grens? Lees dan onze blogposts over internationaal zakendoen voor meer waardevolle informatie.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.