Bel me terug Offerte aanvragen
Taalweetjes

Taalweetje: patat of friet?

Noem jij het pommes frites, patat of friet? In welk kamp je ook zit: vandaag is het de dag van de Franse frietjes!

Als taalspecialisten zijn we erg benieuwd waarom Nederland zo verdeeld is. De rivier de Maas lijkt wel een grens te trekken tussen de twee kampen. In het noorden en midden van Nederland noemt men de goudbruine gefrituurde reepjes ‘patat’ en in het zuiden wordt dit gele goud ‘friet’ genoemd. We gingen op onderzoek uit: patat of friet?

Patat of friet

‘Patat’ heeft in het etymologisch woordenboek van het Nederlands dezelfde betekenis als het Belgisch-Nederlandse ‘aardappel’. Terwijl wij het in Nederland bij patat hebben over ‘gefrituurde reepjes aardappel’.

Waar komt het woord patat vandaan?

Uit Spanje! Spanjaarden die in de 16e eeuw op ontdekkingsreis gingen, proefden in de Andes de zoete aardappel (‘batata’) en de witte aardappel (‘papa’). Zoete oranje aardappel of witte aardappel, men husselde deze piepers nog wel eens door elkaar waardoor het verbasterde woord ‘patata’ voor het gemak gebruikt werd.

Van Spanje naar Vlaanderen

Via Spanje kwam de ‘patata’ aan in Vlaanderen waar ze dit zetmeelrijke product in de hete olie frituurden met als resultaat de ‘patates-frites’. Gooi je er een aantal Vlaamse dialecten in dan werd dit woord in de volksmond al snel ‘patat friet’ genoemd. In het Nederlands-Nederlands (de taal gesproken ‘boven de grote rivieren’ aldus de etymologiebank) werd dit nog wat verder afgekort tot patat.

Maar waar komt friet dan vandaan?

Ok, dus boven de rivieren spreekt met van patat wat vanuit Spanje via Vlaanderen naar Nederland is gekomen. Hoe zit het dan met het woord friet, waar komt dat vandaan?

Juist, in het Franse gedeelte van België. De patates-frites werd afgekort door frit. Fritten staan ook in het etymologisch woordenboek van het Nederlands en is de aanduiding van ‘stukkjes gesneden en in gesmolten vet gebakken aardappelen’. Vanuit het zuiden kwam het woord frit langzaam omhoog en werd het friet. Eet smakelijk!

Foto: PXhere.com, no changes
Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.