Bellen Offerte aanvragen
Taalweetjes

Schrijf je Pinksteren met een hoofdletter?

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Schrijf je Pinksteren met hoofdletter?

De officiële namen van feestdagen, zoals Pinksteren, worden met een hoofdletter gespeld volgens de Nederlandse spellingsregels.  Denk ook aan Kerstmis, Pasen, Hemelvaartsdag en Koningsdag.

Hebben we het over onofficiële benamingen of informele benamingen van dit soort feesten, dan blijft de hoofdletter achterwege: een witte kerst, een drukke pinkster.

Schrijf je pinksterdag met een hoofdletter? Hoe ziet het met samenstellingen?

Samenstellingen van de naam van een officiëel feest krijgen geen hoofdletter. Zo worden de volgende samenstelling met pinkster- met een kleine letter geschreven:
  • pinksterdag
  • pinkermaandag
  • pinksterbeweging
  • pinkstervakantie
  • pinksterweekend
Dus pinksterdag en pinksterdagen schrijf je zonder hoofdletter. En ook bijvoorbeeld tweede kerstdag en paasmarkt.

Wat vieren we met Pinksteren?

Het woord Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent. In het Frans noemen we Pinksteren dan ook Pentecôte en Pinksteren in het Engels is Pentecost. Deze officiële feestdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na eerste paasdag. Met Pinksteren vieren de christenen de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk.

Waarom is er ook pinkstermaandag?

Er werd zo enthousiast gefeest na het ontstaan van de kerk dat men maar niet op wilde houden. In de 15e eeuw werd er zelfs drie dagen lang gefeest. Tegenwoordig hebben we maar twee pinksterdagen. Eerste pinksterdag en tweede pinksterdag, ook wel pinkstermaandag (zonder hoofdletter) genoemd. Zo heb je precies genoeg tijd om langs de woonboulevard te gaan en een dagje Pinkpop bij te wonen.

Foto: StevenL, geen wijzigingen
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?