Bellen Offerte aanvragen
Taalweetjes

Wat is redigeren

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Wil je er zeker van zijn dat er geen fouten staan in je tekst? Of je nu een boek, scriptie, folder of blog schrijft, door je teksten te laten redigeren weet je dat je tekst volledig foutloos is.

Wat is redigeren?

Redigeren betekent dat je tekst laat nakijken en verbeteren voordat deze gepubliceerd wordt. Bij een redactie, ook wel revisie genoemd, wordt de spelling en grammatica gecontroleerd op fouten. Ook worden overbodige woorden weggehaald en de tekst leesbaarder gemaakt. Daarnaast checkt de redacteur de opbouw, stijl en structuur van de tekst. Tot slot wordt gecontroleerd of de content aansluit bij de doelen.

Tekst redigeren met deze tips

Wil je zelf een tekst redigeren? We helpen je graag op weg met de volgende tips.

Gebruik de automatische spellingcheck

Veel programma’s, zoals Microsoft Word, beschikken over een automatische spellingcheck. Hiermee kun je snel spelfouten opsporen en verbeteren. Let erop dat een spellingcheck niet altijd gelijk heeft. Gebruik deze hulptool dus wel kritisch.

Zorg voor een logische opbouw

Een logische structuur zorgt ervoor dat je tekst begrijpelijk is voor je lezers en daardoor ook fijner leesbaar is. Zorg dat de titel de content goed dekt en dat je in de eerste alinea uitlegt waar je tekst over gaat. Zorg ook voor samenhang tussen de alinea’s, want dit maakt een tekst logischer en daardoor duidelijker voor je lezer.

Let op consistentie

Mensen houden van consistentie. Mensen waarderen, bewust of onbewust, daarom een consistente stijl en aanspreekvorm in een tekst. Gebruik bijvoorbeeld dus niet u en jij door elkaar. Als je in het eerste gedeelte van je tekst een zakelijke stijl hanteert, pas dan niet in het tweede gedeelte opeens een heel vlotte stijl toe.

Less is more

Mensen, en Google, houden van korte en eenvoudige zinnen. Probeer lange zinnen daarom op te knippen in meerdere zinnen. Kijk ook kritisch hoe je zaken compact kunt opschrijven en voorkom herhalingen. Voorkom ten slotte ook vaktaal die je lezers niet begrijpen.

Dit betekent overigens niet dat je tekst kort hoeft te zijn. Lezers, en wederom Google, waarderen als een onderwerp volledig belicht wordt. Als je 3.000 woorden nodig hebt om een onderwerp volledig uit te leggen, dan is dit geen probleem.

Tekst laten redigeren

Wil je een tekst laten redigeren door een professional? Vertaalbureau Vertalingen.nl staat voor je klaar. Onze revisoren redigeren diverse teksten in meer dan 30 talen. Bekijk onze pagina tekstschrijvers voor meer informatie.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?