Brexit: Geen douanepapieren, geen vervoer! Volgens Rotterdamse haven
Bellen Offerte aanvragen
Brexit, Financieel

Rotterdamse haven na brexit: geen douanepapieren, geen vervoer!

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Maart, april, mei? Wanneer komt de brexit nu eigenlijk? Als die al komt. Hoe dan ook, de haven van Rotterdam bereidt zich voor op een naderende no-deal brexit. Waarom? Omdat de Rotterdamse haven dan de buitengrens is van de Europese Unie.

Wil je goederen van Rotterdam naar het Verenigd Koninkrijk verschepen dan worden deze na de brexit gecontroleerd door de douane. Nu gaat het over een paar luttele seconden waarin vrachtwagenchauffeurs zich in de Rotterdamse haven melden, vertellen wie ze zijn en een paar tellen later rijden ze door de veerboot op naar het Verenigd Koninkrijk.

Grens in Rotterdamse haven

Als het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uitmaakt van de Europese Unie dan komt de grens van de EU in de Rotterdamse haven te liggen. Dat betekent douanecontroles en het invullen van verplichte papieren wat bij elkaar geen enkele seconden gaat duren, maar al gauw zo’n vijf tot tien minuten. Tel maar uit hoe lang de files worden met zo’n drieduizend vrachtwagens per dag die de veerboot naar de andere kant nemen.

Digitaal aangiftesysteem Portbase

Gelukkig heeft de haven van Rotterdam daar wat op bedacht. Ze hebben een systeem opgezet dat vertraging moet voorkomen doordat transporteurs hun goederen online kunnen aanmelden en digitaal de benodigde formulieren kunnen invullen: Portbase. Een reeds bestaand systeem dat na de brexit ook gebruikt zal gaan worden voor de oversteek van Rotterdam naar het Verenigd Koninkrijk.

Aankondigingen in meerdere talen

Niet alleen Nederlandse vrachtwagens maken via Rotterdam de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. Duizenden volgeladen trailers uit onder andere Duitsland, Bulgarije, Polen en Roemenië maken dezelfde rit. En wil je als chauffeur de veerboot op, dan moet het Portbase-systeem gebruikt worden na de brexit, anders blijf je aan wal.

Op het terrein van de veerdiensten zie je overal om je heen aankondigingen in meerdere talen met de tekst ‘Belangrijke verandering: zonder douanedocumenten, geen vervoer’:

Fontos változás: vámdokumenumok nélkül nincs szállítás‘ (Hongaars) en ‘Schimbare importanta: fara documente vamale transportul este imposibil‘ (Roemeens)

En zo staat het er in nog zes andere talen op grote borden in het havengebied. Naast borden zijn er ook flyers uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs.

Geen papieren? Geen vervoer!

Ook al zijn de borden nog zo duidelijk, wat te doen met chauffeurs die hun zaken toch niet op orde hebben? Daar heeft men ook wat op bedacht. Op vijf plaatsen in het Rotterdamse havengebied zijn er tijdelijke parkeerplaatsen voor vrachtwagens gecreëerd: in Hoek van Holland, Maasdijk, Vlaardingen en Europoort is er plek voor zo’n 700 vrachtwagens. Heb je je papieren nog niet op orde? Dan kun je je vrachtwagen parkeren en daar alsnog werk van maken.

Ben jij al voorbereid op de brexit?

In de havens werkt men aan verschillende oplossingen om chaos te voorkomen. De vraag blijft of deze oplossingen gaan werken. En wanneer het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit de EU stapt. Wat de uitkomst ook gaat worden, zorg dat je goed voorbereid bent. En daar helpen wij je uiteraard graag bij!

Brexit documenten vertalen

Vertalingen.nl is gespecialiseerd in het vertalen van juridische, technische, commerciële en overheidsdocumenten. Ook voor de brexit! We hebben ons uitgebreid verdiept in de brexit-materie en kunnen je uitstekend helpen bij het vertalen van allerhande brexit-documenten van en naar verschillende talen.

Wil je graag een overzicht van de kosten van het vertalen van brexit documenten? Vul dan het offerteformulier in en ontvang binnen twee uur reactie. Ook als je ons graag persoonlijk wil spreken staan we uiteraard voor je klaar: +31 (0)10 – 436 4666.

Meer informatie over onze vertaaldiensten vind je op de pagina Engels vertaalbureau. Voor bedrijven die zaken willen doen in het Verenigd Koninkrijk hebben we handige startgids ondernemen in Engeland.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.