Bellen Offerte aanvragen
Taalweetjes

Wist je dat ‘het suikerfeest ook een periode van rouw is’?

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Het Suikerfeest symboliseert het einde van de islamitische vastenmaand. Met ‘Eid al-Fitr’ (Suikerfeest in het Arabisch) wordt het einde van de ramadan op feestelijke wijze gevierd.

Suikerfeest periode van rouw

Maar wist je dat het Suikerfeest ook een periode van rouw is voor sommigen? Nourdeen Wildeman (36) vertelt tegen RTL Nieuws: “Niet-moslims zeggen soms: ‘Nog even en het is weer voorbij’. Dat vind ik gek, want ik vind het een fantastische periode.

Het is een beetje hetzelfde als zeggen tegen iemand die op vakantie is: ‘Over een paar dagen mag je gelukkig weer naar huis’. Het Suikerfeest aan het eind van de ramadan is daarom ook geen feest waarin mijn vrienden en ik vieren dat het voorbij is: we rouwen dat de periode over is.”

Arabische taal en cultuur

Om de Arabische wereld echt te ontdekken vertellen we je graag wat meer over de Arabische taal en cultuur. Er zijn ongeveer 320 miljoen mensen op de wereld die de Arabische taal spreken. Een taal die nauw verwant is aan het Hebreeuws en Maltees.

Koran vertalen?

Het Arabisch wordt gezien als moedertaal van de islamitische wereld. Het is de taal van de Koran, het heilige boek van de Islam. Wist je dat de Koran als deze vertaald zou worden niet meer het letterlijke woord van God zou zijn? Dat is de reden dat er wordt verwacht van Moslims dat zij de Koran in het Arabisch kunnen lezen en reciteren.

Vloeiende Arabische letters

Het Arabische alfabet bestaat uit 28 letters en wordt van rechts naar links gelezen. Je kent vast wel de mooie vloeiende vorm van het Arabisch alfabet. Dit noemt men vloeiend schrift.

Suikerfeest en andere Arabische invloeden

Het Suikerfeest wordt steeds bekender in Nederland. Maar wist je dat het Arabische schrift ook invloeden heeft in de Nederlandse taal? Zeker op gebied van de scheikunde heeft de Nederlandse taal verschillende Arabische woorden overgenomen. Ook zijn er islamitische termen die we steeds meer gaan gebruiken in het Nederlands. Kijk maar:

  • Admiraal
  • Algebra
  • Alcohol
  • Cijfer
  • Halal
  • Allah
  • Koran
  • Jihad
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?