Bel me terug Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Internationaal ondernemen: hoe verklein je de taalbarrière?

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Internationaal ondernemen is natuurlijk niet zonder risico en daarom aarzelen sommige ondernemers voordat ze deze stap maken. Begrijpelijk, want miscommunicatie ligt vaak op de loer bij gesprekken met buitenlandse partijen of zakenpartners met een andere achtergrond. Op het moment dat twee of meer personen worden belemmerd in hun vermogen om elkaars boodschap te begrijpen, spreken we over een taalbarrière.

In dit artikel geven we je 5 tips om de taalbarrière bij internationaal ondernemen te verkleinen.

1. Vergaar kennis over andere culturen

Lees je vooraf in over de culturele achtergrond van je zakenpartner. Zakendoen met een ander land is zaken doen in een andere culturele omgeving. Om de zakencultuur in een bepaald land beter te begrijpen moet je zorgen dat je kennis vergaart. Deze kennis heeft een positieve invloed op zakelijke gesprekken.

Wist je dat: in Japan komt het wel eens voor dat men glimlacht als ze slecht nieuws te horen krijgen

2. Doe onderzoek naar de taal

Weet je welke taal je gesprekspartner spreekt? Doe dan onderzoek. Zoek naar achtergrondinformatie over de taal zoals welke uitdrukkingen er worden gebruikt. Dit kan nog wel eens een flink andere betekenis hebben dan in Nederland. Het kan ook handig zijn om relevante informatie of uitdrukkingen te laten vertalen door een professionele vertaler. Zo kom je goed voorbereid voor de dag.

Wist je dat in bepaalde landen, zoals Griekenland, nee schudden juist ja betekent?

3. Maak gebruik van technologie

Er bestaan apps voor je smartphone die je kunnen helpen bij het vertalen van de ene taal naar de andere taal. Zo kun je tijdens zakelijke overleg direct vertalen wat er aan tafel wordt gezegd. Let op: deze vertalingen zijn nooit 100% betrouwbaar. Zinnen kunnen worden vervormd waardoor ze een andere betekenis krijgen. Uiteraard zijn deze apps handig, maar als je zeker wilt weten wat je gesprekspartner zegt, kun je beter een tolk inschakelen.

4. Oefen de taal

De basis kennen van een taal zal meestal in je voordeel werken. Neem een klein woordenboekje mee of gebruik, zoals hierboven al gezegd, een app op je telefoon. Leer hoe je iemand beleefd begroet. Dit zal je al veel credits opleveren. Pas wel op met een slechte woordkeuze waardoor een boodschap anders wordt opgevat. Zo min mogelijk vaktaal gebruiken is daarom het devies.

5. Gebruik universele non-verbale communicatie

Gebarentaal is ook een taal. Je kunt woorden uitbeelden, voorwerpen aanwijzen en nadruk leggen op bepaalde woorden. Ook hier geldt: verdiep je in de culturele achtergrond. Bepaalde non-verbale gebaren kunnen een andere betekenis hebben dan je zou denken.

Wist je dat het gebruik van je handen in Italië gebruikelijk is, maar in China het als ongepast wordt beschouwd?

Je ziet, een goede voorbereiding bij internationaal ondernemen is van belang. Om de taalbarrière te verkleinen doe je gedegen onderzoek, vergaar je kennis en maak je gebruik van verbale en non-verbale communicatie. Met deze tips heb je de handvaten om gesprekken met je buitenlandse zalenmparter vlotter te laten verlopen.

Professionele tolken en vertalers

Heb je hulp nodig bij gesprekken of wil je bepaalde zakelijke documenten laten vertalen? Neem contact op en wij zetten onze tolken en vertalers voor je aan het werk.

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.