Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Valkuilen bij internationaal ondernemen

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Of je op vakantie gaat of besluit om in het buitenland te ondernemen, een goede voorbereiding is het halve werk. Het ‘buitenland’ heeft andere regels en wetten op zowel zakelijk als cultureel vlak. In dit artikel een eerste hulp bij een aantal valkuilen bij internationaal ondernemen.

Geen rekening houden met cultuurverschillen

Ieder land heeft zijn eigen taal en gewoontes welke kunnen verschillen van wat je gewend bent. Het is essentieel om te beschikken over persoonlijke relaties en culturele kennis bij het zakendoen in een ander land. Dit schept onderling vertrouwen en kan resulteren in een positieve uitkomst bij beide partijen. Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk.

Zorg er daarom voor dat je weet wat de gebruiken zijn.

In Duitsland is het bijvoorbeeld gebruikelijk om als eerste de meest belangrijke persoon te begroeten en vervolgens de hiërarchische ladder af te werken. Een stevige handdruk is in Amerika een van de manieren om een goede indruk achter te laten en in Rusland geldt dress to impress.

Een gebrekkige voorbereiding

Een goede voorbereiding lijkt voor de hand liggend maar wordt toch vaak onderschat. De sleutel tot elke strategie is het vaststellen van doelen op de korte en lange termijn. Buitenlandse bedrijven handelen over het algemeen minder snel dan Nederlandse bedrijven. Jouw plannen beïnvloeden de werkzaamheden van alle belanghebbenden.

Betrek hen daarom bij het proces en leg uit tot welke acties jij bereid bent om jouw doelen te behalen.

Niet nadenken over producteisen en aansprakelijkheid

Producteisen verschillen per land en het is daarom belangrijk om je daarin te verdiepen. Ieder land heeft voor veel productcategorieën eigen wettelijke taaleisen en er gelden richtlijnen voor de productveiligheid. 

Verdiep je in de juridische zaken van het land waar je jouw onderneming wilt vestigen en zorg dat de belangrijke documenten in meerdere talen beschikbaar zijn. Het is van belang om te weten wanneer jij aansprakelijk bent zodat je je hierop kunt voorbereiden en eventuele problemen kunt oplossen.

Kiezen voor een onbetrouwbare leverancier of afnemer

Het is altijd belangrijk om te weten met wie je zakendoet. Het liefst met een betrouwbaar en goed bedrijf. Controle op eerlijkheid is lastig, maar niet onmogelijk. 

Het internet is een bron van informatie waar je kunt kijken of het bedrijf te vertrouwen is of niet. Let bijvoorbeeld op de recensies en contactmogelijkheden. Wordt er alleen een postadres of mobieltelefoonnummer vermeld, dan komt het minder oprecht over. Een Yahoo- of Hotmail-adres wordt bijvoorbeeld als minder zakelijk beschouwd. Als het internet niet voldoende is, kun je altijd terecht bij de economische afdelingen van Nederlandse ambassades in het buitenland.

Risico lopen dat je factuur niet wordt betaald

Zekerheid is erg belangrijk bij internationaal ondernemen. Betalingen zijn hier onderdeel van. Als exporteur wil je zekerheid dat je betaald wordt en als importeur dat je de levering op tijd ontvangt. Een bankgarantie is bijvoorbeeld een uitkomst. 

Als je producten verkoopt via internet, let dan goed op de btw-gevolgen en voorkom boetes. Overschrijd je de drempelbedragen dan zul je btw moeten afdragen in het EU-land waar de omzet gemaakt is. Voor goederen die worden uitgevoerd naar landen buiten de EU is geen btw verschuldigd.

Wij helpen je bij internationaal ondernemen!

Een goede voorbereiding is dus van belang wil je niet in de valkuilen van internationaal ondernemen vallen.

Wil je zakelijke documenten vertalen of heb je hulp nodig bij het voeren van gesprekken? Neem contact op en onze native speaking vertalers gaan voor je aan de slag!

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?