Bellen Offerte aanvragen
Commercieel

Vijf redenen waarom Nederlanders zo goed Engels kunnen spreken

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Kampioenen! Dat blijken wij Nederlanders te zijn als je naar de uitslag kijkt van het jaarlijkse onderzoek van Education First (EF). Zij toetsen en vergelijken met de English Profiency Index (EPI) elk jaar het taalniveau van een miljoen mensen. In zowel 2016 als 2017 scoorde Nederland het best op Engelse taalbeheersing van alle niet-Engelstalige landen in de wereld. Maar waarom kunnen Nederlanders zo goed Engels spreken?

1. Klein landje in een wereldmarkt

Ons kleine Nederland herbergt zo’n 17 miljoen mensen en toch staat ons bruto binnenlands product – de totale geldwaarde van alle in ons land geproduceerde finale goederen en diensten – op nummer 17 op de wereldranglijst. En binnen Europa zelfs op plaats 7. Niet slecht voor zo’n klein landje. Toch heeft Nederland geen, zoals Zuid-Amerika of het Midden-Oosten, groot Nederlands sprekende zakelijke markt. Dus met maar 27 miljoen Nederlandssprekenden ter wereld en 2 miljard Engels sprekenden, moeten Nederlanders de Engelse taal machtig zijn om op de wereldmarkt te kunnen opereren.

2. Nederland = ondernemerland

Zo ver we ons kunnen heugen zijn Nederlanders altijd aan het ondernemen. In 1602 richtten we al de eerste multinational op, de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), en kwam de eerste moderne aandelenbeurs van de grond in Amsterdam. Deze trend werd voortgezet met vele bekende multinationals zoals Shell, Unilever, Heineken en IKEA die een hoofdvestiging hebben in Nederland en waar Engels de voertaal is. Dé ondernemerstaal van Nederland in grote internationale bedrijven én in het buitenland.

3. Wereldreizigers

Terwijl Fransen graag op vakantie gaan naar een van de voormalige Franse koloniën omdat ze daar Frans spreken, reizen Nederlanders de hele wereld over. De Engelse taal opent niet alleen de economische deur, maar, voor de doorsnee Nederlandse toerist, ook de deur naar de rest van de wereld. Logisch dat veel Nederlanders graag de Engelse taal onder de knie willen hebben.

4. TV-programma's in het Engels met ondertiteling

Een andere reden dat veel Nederlanders goed Engels spreken, is dankzij ons uitgebreide televisie-aanbod van Engelse films en series. Omdat we buitenlandse uitzendingen niet nasynchroniseren, horen Nederlandse kinderen veel Engels op jonge leeftijd. Voor landen die groot genoeg zijn, zoals Frankrijk en Duitsland, worden televisieprogramma’s wel nagesynchroniseerd met als resultaat dat de Engelse taal minder goed is geïntegreerd binnen hun cultuur.

5. Dezelfde taalfamilie

Nederlands is, net als Engels, een Germaanse taal. Daarom vinden we ook veel overeenkomsten zoals vakantie en vacation. De en the. Pump en pomp. Roster en rooster.

Nederland is altijd een land geweest met ambities die zich uitstrekken over de hele wereld. New York was niet voor niets ooit New Amsterdam. Dankzij bovenstaande punten spreken Nederlands de Engelse taal op hoog niveau. Kunnen we onze eerste plek in 2018 ook behouden? We weten het over een paar dagen.

Zoek een vertaalbureau Engels? Vertalingen.nl staat graag voor je klaar. Voor bedrijven die plannen hebben om zaken te doen hebben we de startgids zakendoen in Engeland gepubliceerd.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?