Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Wat moet ik weten over zakendoen in Spanje?

Spanje doet ons denken aan zon, warme termperaturen, siësta en een gemoedelijke manier van leven. En zo staan de Spanjaarden ook in het leven. Ze worden beschouwd als een trots, hartelijk en gastvrij volk.

Spreek je talen

Voor Spanjaarden is hun taal zeer belangrijk. Als er zaken gedaan moeten worden, is het beheersen van de Spaanse taal dan ook een must. Spreek je geen Spaans? Dan is het inzetten van een tolk een goed idee. Hoewel de jongere generatie vaak ook Engels spreekt en soms zelfs Frans.

Communiceren in Spanje

Omdat de kennis van de Engelse taal nog niet top is, is het verstandig om zowel mondeling als schriftelijk te communiceren in het Spaans. Hoewel grote bedrijven vaak over Engelssprekend personeel beschikken, is een eerste contact in het Spaans een stuk effectiever. Mailings, presentaties, contracten, brochures: laat ze vertalen in het Spaans.

Belangrijk: denk eraan dat in Catalunya alle producten zowel in het Spaans als in het Catalaans gelabeld moeten zijn.

Wat trek ik aan?

T-shirts, korte broeken en teenslippers. Zo ziet de doorsnee toerist er uit tijdens een vakantie in Spanje. De Spanjaarden zelf zijn juist klassiek en vaak formeel gekleed tijdens het werk. Er wordt veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Men verwacht dan ook hetzelfde van een buitenlandse zakenpartner. Dus ondanks de zon: doe je stropdas om of trek je mantelpak aan bij een afspraak met een Spaanse zakenpartner.

Voetbal is een schot in de roos

Zoals in veel landen zijn politiek en religie gespreksonderwerpen die je beter kunt mijden als je aan tafel zit met een Spanjaard. Voetbal daarentegen is een absolute aanrader. Let wel op dat je niet je persoonlijke voorkeur teveel naar boven laat komen. Het kan er nogal temperamentvol aan toe gaan als er gesproken wordt over voetbal en de voorkeuren voor voetbalclubs.

Zakendoen tijdens de lunch

In Spanje is de lunch bij uitstek geschikt om zaken te doen. Ook goed om te weten: degene die de ander uitnodigt voor een lunch betaalt ook. Kijk er ook niet raar van op als een Spanjaard niet op tijd komt tijdens jullie afspraak. Of een deadline mist. Spanjaarden nemen graag de tijd en zijn over het algemeen niet zeer punctueel. Het beste kun je na de lunch of zakelijke afspraak je Spaanse zakenpartner een mailtje sturen met de besproken punten en gemaakte afspraken.

Geen middagwerk in de zomer

Op zakenreis naar Spanje in de zomermaanden klinkt heel aanlokkelijk. Houdt er dan wel rekening mee dat er vroeg wordt begonnen en ’s middags niet meer wordt gewerkt. Vrijdagmiddag is ook geen goed moment om zaken te doen, dan zijn de meeste bedrijven gesloten.

In deze video zie je nog een aantal handige tips voor ondernemen in Spanje:

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?