Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

5 waardevolle tips bij zakendoen in België

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Het ligt pal naast de deur, ze spreken veelal dezelfde taal als bij ons: zakendoen in België is dus vast een fluitje van een cent. Maar schijn bedriegt, want België grenst dan misschien aan Nederland, het is toch echt het buitenland met andere talen en een andere (bedrijfs)cultuur.

Drie talen

Er wonen iets meer dan 11 miljoen mensen in België. De officiële talen in België zijn Nederlands, Frans en Duits, respectievelijk 60%, 40% en 0,7% van de bevolking.

Cultuurverschillen tussen België en Nederland

In vergelijking met Nederlanders zijn Belgen terughoudender en meer bescheiden. Belgen vinden ons vaak te direct in de omgang. Om op een goede manier zaken te kunnen doen met Belgen is het zeer belangrijk dat je een goede zakenrelatie opbouwt. Dit opbouwen kost tijd. Heb je dit eenmaal op de rit, dan heb je een goede zakenpartner aan de Belg.

We geven je graag 5 waardevolle tips voor zakendoen in België.

1. Eén land, drie talen

Zoals gezegd zijn er in België drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Hoewel de voertaal van Vlaanderen Nederlands is, moet je wel rekening houden met uitdrukkingen en woorden die in beide talen totaal iets anders kunnen betekenen.

Een glaasje Spa rood heet spuitwater en Spa Blauw is plat water. Bij het afrekenen betaal je met de bankkaart in plaats van met de pinpas. En als je dan na de lunch vraagt aan je zakenpartner om een wandelingetje te maken en je vraagt om hij wil gaan lopen, ‘verschiet’ (schrik) dan niet als hij zijn hardloopschoenen aan gaat trekken. Een Vlaming zal denken dat je wilt gaan rennen.

In Wallonië of Brussel wordt er voornamelijk Frans gesproken en in een deel van het oosten van België spreekt men Duits. Ga je in deze delen zakendoen? Volg dan een cursus Frans of Duits of huur een tolk of vertaler in, want zakendoen in het Engels wordt niet overal gewaardeerd.

2. Eerst het contact, dan het contract

Efficiënt als we zelf denken te zijn, vinden we het lastig om niet direct to the point te komen bij het zakendoen. Wil je succesvol zakendoen in België dan zul je tijd en inspanning moeten investeren in een goede zakenrelatie. Voor Belgen is vertrouwen een belangrijke voorwaarde om tot zaken te komen.

Presenteer niet alleen je bedrijf, maar zeker ook jezelf. Men doet graag zaken met jou als persoon, win dus dat vertrouwen. Nodig je relatie uit voor een uitgebreide maaltijd. Hoewel het een zakenlijke lunch betreft, zal de sfeer informeel zijn. Begin dus over koetjes en kalfjes zoals het weer of je aankomende vakantie. Direct ter zake komen met een Belg is not done.

3. Slik je mening af en toe in

Van Nederlanders wordt vaak gezegd dat ze direct zijn, soms wat te direct. Houd er rekening mee dat Belgen, ook al zijn het onze buren en spreken ze onze taal, er een eigen cultuur op na houden. Wees bescheiden, loop niet voorop met je mening, maar luister vooral naar wat de Belg te zeggen heeft.

Doe je dit niet dan zal de Belg je al gauw als brutaal zien wat de zakenrelatie niet ten goede komt.

4. Zoek uit wie de beslissingen neemt

Net als in veel anderen landen worden beslissingen genomen door de directie. Zoek dus uit waar de beslissingsbevoegdheid ligt. Bouw je een goede zakenrelatie op met een zakenpartner binnen een bedrijf die niet de beslissingen neemt, dan kost je dit veel tijd. Vaak moet je het hele proces van vooraf aan starten met de juiste persoon. Weet dus met wie om tafel moet.

Heb je de juiste persoon gevonden, ga dan niet pushen om tot een deal te komen tijdens een onderhandeling. Belgen willen vaak bedenktijd voordat ze de knoop doorhakken. Wees geduldig.

5. Beleefdheid met een hoofdletter B

Belgen zijn veel beleefder en formeler dan Nederlanders. Ook al praat je over persoonlijke dingen, toon beleefdheid en spreek je zakenpartner aan met ‘u’. Belgen onderling, jong of oud, spreken elkaar ook vaak aan met u en zijn zeer gesteld op beleefdheid. Tutoyeren is uit den boze als dit niet door de Belg zelf wordt voorgesteld.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.