Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

Zakendoen met China

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

China is één van de grootste economieën ter wereld. Deze is voornamelijk gegroeid door de export van goederen. Ook veel Nederlandse bedrijven importeren vanuit China. Waarom zou je zakendoen met China? Hoe kun je starten met zakendoen in China? En waar moet je op letten? We beantwoorden al deze vragen in dit artikel!

Inhoudsopgave

Waarom zou je zakendoen met China?

China heeft ruim 1,4 miljard mensen en is daarmee qua inwonersaantal het grootste land ter wereld. Gemeten in bruto nationaal product is China de één na grootste economie ter wereld na de Verenigde Staten.

Experts verwachten dat China in de toekomst de V.S. passeert als de grootste economie ter wereld. Dat is indirect ook voordelig voor Nederland. China is immers een van onze grootste handelspartners. Zo importeerden Nederlandse bedrijven in het jaar 2021 voor ongeveer 53,6 miljard euro aan goederen uit China. Twee derde van deze goederen werden (vrijwel) onbewerkt geëxporteerd naar andere Europese landen. Ons land is voor China dus een belangrijke toegangspoort tot Europa.

China biedt kansen voor ondernemers die willen importeren uit of exporteren naar dit land. Door lage productiekosten is China een interessant land om goederen te laten maken en in te voeren naar Nederland. De gestegen welvaart in China biedt ondernemers in Nederland juist weer kansen om producten succesvol op de Chinese markt te brengen.

Importeren uit China voor zakelijke goederen

Wil je goederen zakelijk invoeren vanuit China? Let dan op de volgende zaken.

Voor veel importzendingen van maximaal 150 euro, exclusief kosten voor vervoer en verzekering, ontvang je vrijstelling van invoerrechten. Dit bedrag zul je bij het zakelijk importeren van producten zeer waarschijnlijk wel overschrijden.

Importdocumenten

Een factuur, paklijst en transportdocumenten zijn standaard invoerdocumenten die je waarschijnlijk nodig hebt. Welke importdocumenten je verder precies nodig hebt, is afhankelijk van de goederen die je in wilt voeren. De Nederlandse douane kan je hierover informeren.

Invoerrechten China berekenen

Als de waarde van je import hoger is dan 150 euro, dan betaal je dus invoerrechten over je invoer. Deze bereken je met een taric-code. Dit is een goederencode die gebaseerd is op de HS-code van je producten. Je vindt een overzicht van taric-codes en invoerrechten op de website van de Nederlandse douane en op de website Acces2Markets. Als je twijfelt over welke goederencode van toepassing is op het product dat je wilt importeren, dan adviseren we contact op te nemen met de BelastingTelefoon Douane.

Invoerrechten betaal je over het bedrag dat je als importeur betaalt voor de goederen plus kosten voor vervoer en verzekering tot aan de grens of haven van binnenkomst in de Europese Unie. Dit noem je de douanewaarde.

Voor sommige goederen betaal je invoerrechten over de hoeveelheid goederen die je invoert in plaats van de waarde van goederen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het importeren van wijn.

Btw import uit China

Over de douanewaarde plus de invoerrechten van je geïmporteerde goederen betaal je de Nederlandse invoer-btw. Als je recht hebt op btw-aftrek, dan mag je deze btw als voorbelasting aftrekken in je aangifte omzetbelasting.

Accijns invoer uit China

Als je tabaksproducten of alcoholhoudende producten invoert, dan betaal je ook accijns. Bij de import van limonade-, vruchten- en groentesappen, evenals mineraalwater betaal je verbruiksbelasting. De tarieven vind je op de website van de Belastingdienst.

Ben je van plan regelmatig goederen uit China te importeren? Dan is vergunning artikel 23 van de Belastingdienst interessant voor je. Als je gebruik maakt van deze vergunning, dan betaal je de invoer-btw niet op het moment van invoer, maar verreken je deze in je aangifte omzetbelasting. Op de website van de Belastingdienst kun je vergunning artikel 23 aanvragen.

Producteisen import goederen uit China

Geïmporteerde producten moeten voldoen aan Europese en Nederlandse wet- en regelgeving voor producten. De producten moeten veilig en bruikbaar zijn. Let op dat je als importeur aansprakelijk bent voor schade die ontstaan is door een ondeugdelijk product. Producteisen en of je goederen überhaupt mag invoeren, zijn afhankelijk van het soort product. De eisen per product vind je op de website Access2Markets.

Voor goederen zoals speelgoed, huishoudelijke elektronica en machines kan een CE-markering verplicht zijn. Een CE-markering toont aan dat een product voldoet aan de Europese wetgeving en dus veilig is. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je meer informatie over de CE-markering. Let op, dat je de CE-markering niet verwart met het bijna identieke China Export logo. Je vindt de twee logo’s hieronder.

Verschil tussen CE en China export logo
De C en de E staan bij de CE-markering verder uit elkaar dan bij het China Export logo.

Verpakkingsregels invoer uit China

Eveneens de verpakking van de producten die je in wilt voeren, moet voldoen aan Europese- en Nederlandse wet- en regelgeving. Als je verpakte producten of verpakkingen op de markt brengt in Europa, dan ben je verantwoordelijk voor de preventie, inzameling en recycling van verpakkingen. Breng je jaarlijks meer dan 50.000 kilo aan verpakkingen op de Nederlandse markt? Dan betaal je een afvalbeheersbijdrage verpakkingen.

Betalen aan leverancier in China

Het is gebruikelijk dat een Chinese leverancier vraagt voor een vooruitbetaling. Levering op factuur is niet zo gebruikelijk als hier. Verschillende betalingsvormen zijn mogelijk. Je Chinese leverancier vraagt voor je betaling een buitenlands wisselkoersbedrag aan bij State Administration of Foreign Exchange (SAFE). Houd er daarom rekening mee dat betalingen extra tijd kunnen vergen. Het is raadzaam om goede, schriftelijke afspraken te maken voor het transport van de goederen en een Incoterm in het contract op te nemen.

Let er tot slot op of er intellectuele eigendomsrechten rusten in Nederland op de producten die je in wilt voeren.

Exporteren naar China

Het hoge inwonersaantal en de stijgende welvaart maken China een interessante afzetmarkt voor Nederlandse bedrijven. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je goederen naar China wilt exporteren.

Zakenpartners vinden in China

Je hebt een product dat je wilt uitvoeren, maar je hebt nog geen contacten in China. Hoe begin je dan? Beurzen en tentoonstellingen zijn een geschikte plek om in contact te komen met mogelijke afnemers. Op de websites AUMA en TradeFairDates vind je meer informatie over toekomstige beurzen. Daarnaast organiseert de Nederlandse overheid regelmatig handelsmissies waaraan je wellicht deel kunt nemen. Hierover vind je meer informatie op de website van het RVO. Stel je hebt een handelspartner gevonden, hoe weet je dan dat die betrouwbaar is? Een eerste stap is om te checken of het bedrijf is ingeschreven in het Chinese handelsregister. Helaas is de website wel op dit moment alleen in het Chinees beschikbaar. Het Nederlands economisch netwerk kan op verzoek een bedrijfscheck voor je Chinese zakenpartner uitvoeren.

Uitvoeraangifte doen

Als je producten naar China wilt uitvoeren die in de EU zijn gemaakt of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht, dan moet je aangifte doen bij de Nederlandse Douane. Deze aangifte heet de exportaangifte (EX-A) of uitvoeraangifte. Voordat je goederen uitvoert, heb je toestemming nodig van de Douane. Op de website van de Douane vind je meer informatie over de uitvoeraangifte.

Overige exportdocumenten

Welke exportdocumenten je verder nodig hebt, is afhankelijk van de goederen die je wilt uitvoeren en de situatie. Veel documenten zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Ook kan het zijn dat je klant om bepaalde documenten vraagt.

Soms kan er om een certificaat van oorsprong worden gevraagd. Hiermee bewijs je in welk land je product is gemaakt. Voor goederen die slechts tijdelijk in China zijn, bijvoorbeeld spullen voor een beurs, kun je een ATA-carnet voor tijdelijke invoer aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Met een ATA-carnet heb je minder kosten en doorloop je gemakkelijker douaneprocedures. Om aan te tonen dat je goederen voldoen aan bepaalde producteisen, waarover later meer, kun je een productcertificaat nodig hebben.

Btw export naar China

Over de uitvoer van goederen naar China reken je 0% btw. Je moet hierbij wel kunnen aantonen dat je goederen de EU hebben verlaten. Dit kan bijvoorbeeld met de uitvoeraangifte of transportdocumenten.

Producteisen uitvoer naar China

De goederen die je op de Chinese markt wilt brengen, moeten voldoen aan de Chinese wet- en regelgeving voor producteisen. De producten die je exporteert, moeten vaak eerst goedgekeurd worden door de Chinese overheid. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden en de bekendste is certificering via China Compulsory Certification (CCC). Verschillende producten moeten ook voldoen aan de Chinese normen, oftewel de GB standards. Op de website Access2Markets vind je waar jouw product aan moet voldoen. Hier vind je ook verpakkings- en etiketteringseisen voor de goederen die je wilt uitvoeren.

Voor dierlijke producten, levende dieren of plantaardige producten kunnen specifieke certificaten benodigd zijn. Ook hierover vind je meer informatie op Access2Markets. Daarnaast heb je voor de export van voedselproducten naar China een officiële registratie nodig. Voor de meeste voedselproducten is dit mogelijk via de General Administration of Customs in China (GACC). Op het moment van schrijven is een Engelstalige versie van de website nog in ontwikkeling en dus op dit moment nog niet beschikbaar.

Levering naar China. Kies voor Incoterms

Voor het leveren en transport van je producten naar China adviseren we om Incoterms met je klant af te spreken. Incorterms zijn gestandaardiseerde contracten waarin afspraken staan over bijvoorbeeld transport en verzekering. Dit biedt duidelijkheid voor alle partijen.

Voor het transport naar China raden we aan om gebruik te maken van een dienstverlener die op de hoogte is van de douaneprocedures in China. Een expediteur zorgt eveneens voor de douane-administratie.

Shanghai

Zakelijke cultuur China

China heeft andere gedragsregels en een andere cultuur. Het is belangrijk om deze te kennen, voordat je de Chinese handelspartners ontmoet. Daarom hebben we hieronder een paar zaken op een rijtje gezet.

  • Familienaam en titel zijn belangrijker dan voornaam. In Nederland gebruiken we eerst de voornaam en dan de familienaam of achternaam. In China wordt de familienaam en de titel gebruikt, spreek je handelspartners dus aan met hun titel en familienaam.
  • Deel het eten. Chinezen hebben de gewoonte om hun gerechten te delen. Zo is het gebruikelijk om met twee personen twee of drie gerechten te bestellen. Deze worden dan op een schotel geserveerd, zodat iedereen er samen van kan eten.
  • Geen contract, maar bouw een vertrouwensband op. Ga niet met de verwachting direct zaken te doen naar een eerste ontmoeting, bouw in plaats daarvan eerst een vertrouwensband op. Vertrouwen is namelijk zeer belangrijk in de Chinese cultuur.
  • Wissel visitekaartjes uit en bekijk deze aandachtig. Visitekaartjes zijn cruciaal in de Chinese zakencultuur. Zorg er daarom voor dat je een visitekaartje met Chinese tekst hebt. Heb je nog geen visitekaartje met Chinese tekst? Geen probleem, het maken van een visitekaartje kun je makkelijk laten doen. Dit kan bijvoorbeeld op sites, zoals Fiverr. Daar vind je heel wat Chinese ontwerpers die voor een schappelijke prijs een visitekaartje kunnen ontwerpen. Neem ook ruim de tijd om het visitekaartje van je (potentiële) handelspartner goed te bekijken en te bestuderen.
  • Chinees is een compleet andere taal dan Nederlands. Zo heeft de Chinese taal ook een ander schrift. Het is dus absoluut niet gemakkelijk om deze taal te leren. Daarom kun je het beste een tolk inhuren. Deze zal alle communicatie vertalen, waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan en de communicatie vlot verloopt. Maar er is nog iets: apps zoals Whatsapp, zijn moeilijk te gebruiken in China. Daarom wordt WeChat vaak gebruikt als alternatief, ook in de bedrijfswereld. Zorg er dus voor dat je WeChat gedownload hebt.
  • Deel de rekening in het restaurant niet. In Nederland delen we de rekening van het restaurant wel eens. Het delen van de rekening in het restaurant is in China taboe. In China bestelt en betaalt de uitnodigende partij het eten.
  • Vermijd staand eten. Chinezen gaan graag zitten aan een tafel, om te eten. Voorzie daarom altijd genoeg stoelen en tafels voor je Chinese gasten.

Hulp bij zakendoen in China

Ondernemen in of met China is een stuk complexer dan bijvoorbeeld zakendoen in Duitsland. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. De volgende organisaties staan je graag bij.

  • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) assisteert bedrijven bij het ondernemen over de hele wereld. Je vindt op de website van het RVO veel praktische informatie over zakendoen in China. Ook kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte partners voor jouw bedrijf. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
  • NBSO’s China. Netherlands Business Support Offices zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland. Een NBSO ondersteunt ondernemers bij onder meer marktinformatie, het vinden van zakenpartners en advies over lokale wet- en regelgeving. Nederland heeft 6 NBSO’s in China die je kunt vinden op de website van het RVO.
  • Zoals je eerder kon lezen in dit artikel is het Chinees geen gemakkelijke taal. Daarnaast bestaan er in China vele dialecten. Zoek je hulp bij je communicatie naar Chinese zakenpartners? Vertaalbureau Vertalingen.nl staat voor je klaar! We verzorgen al ruim 40 jaar professionele vertalingen van en naar het Chinees. Meer informatie vind je op de pagina vertaalbureau Chinees.

Handige links

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.