Bel me terug Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

Zakendoen met China

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Tegenwoordig heeft China éen van de grootste economieën ter wereld. Deze is voornamelijk gaan groeien door de export van goederen. Ook steeds meer Nederlandse bedrijven importeren vanuit China. Maar waarom zou je zakendoen met China? Hoe kun je starten met zakendoen in China? En waar moet je op letten? We beantwoorden al deze vragen in dit artikel!

 

Waarom zou je zakendoen met China?

Bovenaan de lijst van de landen met de meeste inwoners, vind je China. China heeft ongeveer 1,4 miljard inwoners. De inwonersaantal draagt bij aan de economische groei.

 1. USA: 933 miljard dollar
 2. China:723 miljard dollar
 3. Japan:049 miljard dollar
 4. Duitsland: 803 miljard dollar
 5. UK: 711 miljard dollar
 6. India:709 miljard dollar
 7. Frankrijk:599 miljard dollar
 8. Italië: 885 miljard dollar
 9. Canada: 643 miljard dollar
 10. Zuid-Korea: 631 miljard dollar

Zoals je ziet, staat de Verenigde Staten op nummer 1, gevolgd door China. Daar zou in de toekomst verandering in kunnen komen. Zo voorspellen experts dat China in het jaar 2028 de Verenigde Staten passeert, en dus de grootste economie ter wereld zal hebben.

Dat is indirect ook voordelig voor Nederland. China is immers een van onze grootste handelspartners. Zo importeerden Nederlandse bedrijven in het jaar 2020 ongeveer 44,6 miljard euro aan goederen uit China. Twee derde van deze goederen werden (vrijwel) onbewerkt geëxporteerd naar andere Europese landen. Ons land is voor China dus een belangrijke toegangspoort tot Europa.

Hoe kun je het best starten met zakendoen met China?

Maar hoe kun je daar het best mee starten? We leggen het je hieronder uit!

Wanneer je zaken wilt doen met China, heb je handelspartners nodig. Het vinden van handelspartners kost heel wat tijd. Door online of offline handelsmissies, beurzen en tentoonstellingen, kun je mensen tegenkomen en een netwerk opbouwen.

Heb je hulp nodig bij je zoektocht naar geschikte handelspartners? Dan zijn er heel wat organisaties en instanties die je hierbij kunnen helpen. Sommige doen dit gratis en andere doen dit tegen een betaling. We hebben de belangrijkste instanties en organisaties, die jou kunnen helpen bij het vinden van de juiste handelspartners, hieronder op een rijtje gezet:

 • Enterprise Europe Network (EEN)

Enterprise Europe Network is een organisatie die je toegang biedt tot een database waarin je bedrijven kunt vinden die zoeken naar handelspartners. Deze bedrijven zijn verspreid over 60 landen en één van deze landen is China.

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Tijdens je zoektocht naar Chinese zakenpartners, kun je ook de hulp van de RVO inschakelen. Met hun dienst genaamd “Zakenpartnersupport” helpen ze je namelijk persoonlijk bij het zoeken van Chinese handelspartners.

 • Ambassades

Tegenwoordig zijn er veel oplichters actief. Deze doen alsof ze een bestaand bedrijf zijn, maar dat zijn ze helemaal niet. Om zeker te zijn dat een Chinees bedrijf echt bestaat, kun je een Nederlandse ambassade in China een zogenaamde “company check” laten uitvoeren.

Uiteraard kunnen medewerkers van de Nederlandse ambassades in China ook helpen bij andere problemen.

Waar moet je op letten bij zakendoen met China?

China heeft andere gedragsregels en een andere cultuur. Het is belangrijk om deze te kennen, voordat je de Chinese handelspartners ontmoet. Daarom hebben we hieronder een paar zaken, waarop je moet letten bij het zakendoen met China, op een rijtje gezet:

 • Familienaam en titel zijn belangrijker dan voornaam

In Nederland gebruiken we eerst de voornaam en dan de familienaam of achternaam. In China wordt de familienaam en de titel gebruikt, spreek je handelspartners dus aan met hun titel en familienaam.

 • Deel het eten

Chinezen hebben de gewoonte om hun gerechten te delen. Zo is het gebruikelijk om met twee personen twee of drie gerechten te bestellen. Deze worden dan op een schotel geserveerd, zodat iedereen er samen van kan eten.

 • Geen contract, maar bouw een vertrouwensband op

Ga niet met de verwachting direct zaken te doen naar een eerste ontmoeting,  bouw in plaats daarvan eerst een vertrouwensband op. Vertrouwen is namelijk zeer belangrijk in de Chinese cultuur.

 • Wissel visitekaartjes uit en bekijk deze aandachtig

Visitekaartjes zijn cruciaal in de Chinese zaken cultuur. Zorg er daarom voor dat je een visitekaartje met Chinese tekst hebt. Heb je nog geen visitekaartje met Chinese tekst? Geen probleem, het maken van een visitekaartje kun je makkelijk laten doen. Dit kan bijvoorbeeld op sites, zoals Fiverr. Daar vind je heel wat Chinese ontwerpers die voor een lage prijs een visitekaartje kunnen ontwerpen.

Neem ook ruim de tijd om het visitekaartje van je (potentiële) handelspartner goed te bekijken en te bestuderen.

Waar gaat het fout bij zakendoen met China?

Veel Nederlandse bedrijven ervaren problemen of maken fouten bij het zakendoen met China. Van die fouten kunnen we leren. Daarom hebben we hieronder de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet:

 • Communicatie

Chinees is een compleet andere taal dan Nederlands. Zo heeft de Chinese taal ook een ander alfabet. Het is dus absoluut niet gemakkelijk om deze taal te leren. Daarom kun je het beste een tolk inhuren. Deze zal alle communicatie vertalen, waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan en de communicatie vlot verloopt.

Maar er is nog iets: apps, zoals Skype en Whatsapp, zijn moeilijk te gebruiken in China. Daarom wordt WeChat vaak gebruikt als alternatief, ook in de bedrijfswereld. Zorg er dus voor dat je WeChat gedownload hebt.

 • Deel de restaurant rekening niet

In Nederland delen we de rekening van het restaurant wel eens. Het delen van de rekening in het restaurant, is in China taboe. In China bestelt en betaalt de uitnodigende partij het eten.

 • Vermijd staand eten

Chinezen gaan graag zitten aan een tafel, om te eten. Voorzie daarom altijd genoeg stoelen en tafels voor je Chinese gasten.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.