Internationaal zakendoen
De startgids voor zakendoen in Denemarken
Martin Koster
Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.
Wil je exporteren naar Denemarken of op een andere manier zakendoen in dit Scandinavische land? Denemarken biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die hun markt willen vergroten. Denemarken kent een van de hoogste BNP per capita in de EU, de bevolking spreekt goed Engels en er heerst een open cultuur. In dit artikel bieden we informatie en adviezen over zakendoen in dit land.
Exporteren naar Denemarken
Denemarken is een welvarend land waarvan meer dan 90% van de bevolking goederen of diensten online aanschaft. Ook spenderen Denen het hoogste bedrag aan online shopping van alle EU-burgers. Hierdoor is het een aantrekkelijke exportmarkt voor Nederlandse bedrijven.
Export naar Denemarken en btw
Tussen Nederland en Denemarken bestaat vrij verkeer van goederen en diensten. Hierdoor is de btw-regelgeving tussen EU-staten van toepassing.
Btw uitvoer goederen of diensten aan bedrijven in Denemarken
Als je goederen of diensten uitvoert naar bedrijven, dan hanteer je in principe het 0% btw-tarief. Hiervoor gelden 2 eisen:
- Je klant is ondernemer, heeft een btw-nummer en doet in Denemarken btw-aangifte. Op belastingdienst.nl vind je informatie over hoe je aantoont dat je klant een ondernemer is.
- Je moet kunnen aantonen dat je goederen Nederland hebben verlaten en dat je producten naar Denemarken zijn vervoerd. Dit kan via de polis van een vervoersverzekering, kopie van de vrachtbrief of een vervoersverklaring.
Btw uitvoer goederen of diensten aan particulieren in Denemarken
Voor export naar particulieren in Denemarken geldt een drempelbedrag van € 10.000. Tot dit bedrag reken je het Nederlandse btw-tarief en draag je btw af aan de Nederlandse belastingdienst. Komen je verkopen boven de € 10.000 uit? Vanaf de factuur waarmee je deze drempel overschrijdt, reken je het Deense btw-tarief en draag je de btw af aan de Deense fiscus. De makkelijkste manier om dit te doen, is via de Unieregeling. De Unieregeling is een systeem waarmee je de btw-afgifte voor alle verkopen in EU-lidstaten kunt regelen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de Unieregeling.
Accijns export goederen naar Denemarken
Op bepaalde producten wordt accijns geheven. Voorbeelden van accijnsgoederen zijn tabaksproducten en alcoholhoudende goederen. Op de accijnstool van de Europese Commissie kun je controleren of er accijns wordt geheven op de goederen die je wilt exporteren naar Denemarken. Ook vind je informatie wie eventueel de accijns moet betalen.
Factuureisen voor export naar Denemarken
Als je producten of diensten uitvoert naar een land binnen de EU, zoals Denemarken, gelden er naast de Nederlandse factuureisen ook vaak aanvullende regels. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.
Exportvergunning voor uitvoer naar Denemarken
Voor de export van bepaalde goederen is een exportvergunning vereist. Het gaat hierbij om strategische goederen, fytosanitaire producten en geneesmiddelen. Als je dit soort goederen wilt exporteren naar Denemarken, dan adviseren we je om contact op te nemen met de Nederlandse Belastingdienst.
Zakelijke cultuurverschillen tussen Denemarken en Nederland
Het wordt vaak gezegd dat Nederlanders en Denen op elkaar lijken. Toch zijn er enkele cultuurverschillen om rekening mee te houden.
- Wees informeel. Bij het zakendoen schakelen Denen snel over naar de voornaam van hun zakenpartner. Academische titels kun je achterwege laten in je correspondentie.
- Houd zakelijk en privé gescheiden. Bij zakendoen in Nederland begint een vergadering vaak met koetjes en kalfjes. Denen houden werk en privé strikt gescheiden. Het is dan ook niet gebruikelijk om bijvoorbeeld te vragen hoe het weekend is geweest. Zaken zijn zaken.
- Plan afspraken ruim van tevoren in. Denen plannen hun agenda minstens een maand vooruit. Op korte termijn een afspraak plannen, vinden Denen daarom niet fijn. Houd er daarnaast rekening mee dat Denen op vrijdagmiddag doorgaans geen afspraken inplannen.
- Denen zijn direct. Denen staan erom bekend, net als Nederlanders, om direct te zijn. Dit is geen verschil, maar wel goed om te weten.
- Humor mag, maar maak niet overal grappen over. De Denen houden van een gebbetje, maar grappen over de Deense cultuur en het Deens koningshuis worden doorgaans niet gewaardeerd.
- Cadeaus worden niet op prijs gesteld. Het is in Denemarken niet gebruikelijk om zakelijke geschenken te geven.
- Laat je mobiel in je broekzak. Denen waarderen het niet als je tijdens een zakelijk gesprek of maaltijd je smartphone gebruikt.
- Denen zijn snelle beslissers. Denen staan erom bekend dat ze een snelle besluitvorming hanteren. Om een beslissing te maken, moet er overeenstemming worden bereikt met collega’s. Daarna wordt een besluit snel uitgevoerd. Er wordt wel verwacht dat alle partijen handelen naar het genomen besluit.
Ondersteuning voor zakendoen in Denemarken
Wil je exporteren naar Denemarken, invoeren vanuit dit Scandinavisch land of een bedrijf starten in Denemarken? Je hoeft er niet alleen voor te staan. De volgende organisaties steunen Nederlandse ondernemers die zaken willen doen met Denemarken.
- De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) assisteert bedrijven bij het ondernemen in Nederland en daarbuiten, zoals in Denemarken. Je vindt op de website van het RVO veel praktische informatie en ook kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte zakenpartners voor jouw bedrijf. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
- Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 Europese organisaties en biedt onder meer een overzicht van bedrijven die op zoek zijn naar zakenpartners.
- Wil je communicatie, contracten of voorwaarden laten vertalen van of naar het Deens? Vertalingen.nl is een gecertificeerd vertaalbureau Deens met expertise in diverse branches. Al ruim 40 jaar ondersteunen we bedrijven met vertalingen van en naar het Deens.