Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Zakendoen in Frankrijk: jouw startgids

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Frankrijk is de tweede economie van de EU en een belangrijke handelspartner van Nederland. In 2021 bedroeg de totale Nederlandse export naar Frankrijk € 47,4 miljard. Wil je goederen of diensten exporteren naar Frankrijk? Wil je een bedrijf starten in Frankrijk of op een andere manier zakendoen in dit mooie land? Lees dan nu onze gids over zakendoen in Frankrijk.

Inhoudsopgave

Exporteren naar Frankrijk

Omdat Nederland en Frankrijk beide lid zijn van de EU is er een vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er enkele zaken om rekening mee te houden.

Btw export Frankrijk naar ondernemers

Bij de levering van goederen of diensten aan bedrijven in Frankijk reken je in principe geen btw. Voor het rekenen van het 0% btw-tarief gelden 2 eisen.

 1. Je klant is een ondernemer, heeft een btw-nummer en doet in Frankrijk btw-aangifte. Je kunt het btw-nummer van je klant controleren via de website van de Europese Commissie.
 2. In het geval van de export van goederen, moet je bij controle kunnen aantonen dat de producten Nederland hebben verlaten. Dit kan bijvoorbeeld via een kopie van de vrachtbrief, polis van de vervoersverzekering of vervoersverklaring. Als je klant de goederen ophaalt, dan kun je hem of haar vragen voor een vervoersverklaring.

Btw export Frankrijk naar particulieren

Voor uitvoer van producten of diensten geldt in de EU een drempelbedrag van € 10.000 per lidstaat. Voor uitvoer naar Frankrijk tot een omzet van € 10.000 reken je het Nederlandse btw-tarief en draag je deze geïnde omzetbelasting af aan de Nederlandse fiscus. Vanaf de factuur waarmee je het drempelbedrag overschrijdt, reken je het Franse btw-tarief en draag je de btw af aan de Franse belastingdienst.

Btw-afdracht uitvoer naar Frankrijk

De gemakkelijkste manier om de geïnde omzetbelasting af te dragen aan de Franse fiscus is via de Unieregeling. Via de Unieregeling kun je de btw-afdrachten via één systeem aan de verschillende belastinginstanties melden en betalen. Op de website van de Nederlandse belastingdienst vind je meer informatie over de Unieregeling.

Accijns export Frankrijk

Op bepaalde goederen kan accijns worden geheven. Dit zijn goederen zoals tabak, alcoholhoudende dranken en minerale oliën. Via de accijnstool van de Europese Commissie kun je accijnsgoederen checken en bepalen wie de accijns moet betalen.

Etiketteringsvoorschriften

Naast de in EU geldende voorschriften kunnen er in Frankrijk voor producten met melk en/of vlees als ingrediënt aanvullende eisen gelden. Meer informatie hierover vind je op de website van de Franse normeringsinstantie AFNOR.

Exportvergunning

Voor de uitvoer van strategische goederen, geneesmiddelen en fytosanitaire producten naar Frankrijk is meestal een exportvergunning vereist. Wil je dit soort goederen exporteren? Neem dan contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.

Bedrijf starten in Frankrijk

Frankrijk is een populair bestemmingsland voor Nederlanders die in het buitenland een bedrijf willen beginnen. Als je in Frankrijk een bedrijf opricht, zul je moeten kiezen voor een bedrijfsvorm.

Rechtsvormen Frankrijk

In Frankrijk kent men meer bedrijfsvormen dan in Nederland. Dit zijn de populairste rechtsvormen.

 • Micro-entreprise. Deze vorm is vergelijkbaar met een eenmanszaak in Nederland en kent een eenvoudig belastingregime (micro-régime).
 • Entreprise Individuelle (EI). Dit is eveneens een eenmanszaak, maar belasting en sociale lasten worden geregeld volgens het systeem van régime réel.
 • Société à la Responsabilité Limitée (SARL). De SARL is vergelijkbaar met een Nederlandse BV.
 • Société Anonyme (SA). Deze rechtsvorm is te vergelijken met een Nederlandse NV.
 • Société par Actions Simplifiée (SAS). Een SAS is te beschouwen als een vorm van SARL. In een SAS bestaat er meer vrijheid in het vaststellen van de statuten. Een SAS is populair bij Nederlanders die gaan ondernemen in Frankrijk zonder naar dit land te emigreren.

Wil je uitgebreide informatie over Franse bedrijfsvormen en welke vorm het beste bij jouw bedrijf past? Neem dan contact op met de klantadviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Waarschijnlijk een van de meest bekende Franse zinnetjes die het gros van de mensen op de middelbare school heeft geleerd. Als je niet verder komt dan dit, kan dat in sommige gevallen communicatieproblemen opleveren. Fransen spreken niet altijd goed Engels. Een tolk of een vertaler in de hand nemen kan helpen.

Zakendoen in Frankrijk
Frankrijk is een populair bestemmingsland voor Nederlandse ondernemers.

Zakelijke cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland

Als je zakendoet met Fransen, dan adviseren we om rekening te houden met de volgende cultuurverschillen.

 • Fransen zijn minder punctueel. In Nederland en andere Noord-Europese landen is op tijd komen van groot belang. In Frankrijk hecht men niet zoveel waarde aan punctualiteit. We zeggen niet dat je dan maar gewoon te laat moet komen, maar je zult er minder hard op worden afgerekend dan bijvoorbeeld in Duitsland.
 • Spreek goed Frans. Bonjour, je m’appelle. Waarschijnlijk een van de meest bekende Franse zinnetjes die het gros van de mensen op de middelbare school heeft geleerd. Als je niet verder komt dan dit, kan dat in sommige gevallen communicatieproblemen opleveren. Fransen spreken niet altijd goed Engels. Een tolk of een vertaler in de hand nemen kan helpen.
 • Frans spreken wordt gewaardeerd. Wil je toch je summiere kennis van de Franse taal in praktijk brengen? Zeker doen! Maar verschuldig je dan in ieder geval aan het begin van het gesprek voor je gebrekkige Frans voor het geval je fouten maakt. Zoals de volgende drie Franse taalfoutjes die je maar beter kunt vermijden:
  • Ik heb honger. Het is tijd om te lunchen en je wilt aangeven dat je honger hebt. Let op: want je spreekt het niet uit zoals je het schrijft. Om gênante situaties te voorkomen zeg dan niet ‘J’ai femme’ (sjé fam). Dit betekent dat je vrouwen hebt en dat is vast niet de indruk die je wilt achterlaten. Spreek het dus vooral uit als ‘j’ai faim’ (sjé fè).
  • Er zit maar één letter verschil in de uitspraak van ‘canard’ – eend – en ‘connard’ – hufter. Gebruik je de verkeerde uitspraak dan kan er aan tafel nogal raar opgekeken worden als je zakenpartner je vraagt wat je wilt eten: doe mij maar ‘hufter’.
  • Water met ballen. Komt de ober langs en wil je een glaasje water met bubbels bestellen? Zeg dan vooral ‘bulles’ (buul) en niet ‘boules’ (boel) want dan bestel je een water met ballen. Wil je er zeker van zijn dat je het goed uitspreekt? Zeg dan ‘eau gazeuse’.
  • Voorkom meer ongemakkelijke momenten door het lezen van onze blogpost met Franse taalblunders.
 • Investeer in zakenrelaties. In Frankrijk is het opbouwen van een vertrouwensrelatie belangrijk. Investeer daarom in een relatie door bijvoorbeeld samen te lunchen. In tegenstelling tot Nederlanders doen Fransen geen zaken per e-mail. Ze willen je eerst goed leren kennen.
 • Frankrijk is hiërarchischer. De Franse zakencultuur is hiërarchischer dan de Nederlandse. Zorg daarom dat je contact hebt met de persoon die beslissingen mag nemen.
 • Wees niet te direct. Nederlanders staan bekend om hun directheid, maar die kan in Frankrijk als onbeleefd worden opgevat. Wees dus voorzichtig hiermee.

Assistentie bij zakendoen in Frankrijk

Als je zakendoet in Frankrijk of met Fransen, dan kunnen de volgende organisaties je ondersteunen.

 • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) assisteert bedrijven bij het ondernemen in Frankrijk en andere landen. Je vindt op de website van het RVO veel praktische informatie over zakendoen in het buitenland. Ook kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte partners voor jouw bedrijf. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
 • Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 organisaties in Europa. Het biedt onder meer een database van bedrijven en andere organisaties die op zoek zijn naar partners. Als je op zoek bent naar zakenpartners in Frankrijk, dan vind je hier waardevolle informatie.
 • NBSO’s Frankrijk. Netherlands Business Support Offices zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland. Een NBSO ondersteunt ondernemers bij onder meer marktinformatie, het vinden van zakenpartners en advies over lokale wet- en regelgeving. Nederland heeft NBSO’s in Lyon en Nantes. Meer informatie over en contactgegevens van deze NBSO’s vind je op de website van het RVO.
 • Zoek je ondersteuning op het gebied van Franstalige communicatie? Vertalingen.nl is een gecertificeerd vertaalbureau Frans met ruim 40 jaar vertaalervaring in diverse branches.

Handige links

Foto: stu_spivack, Flickr, no changes
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?