Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Zakendoen in Noorwegen? Lees onze handige tips

Denk je er aan om producten te gaan verkopen in Noorwegen? Bedenk dan wel dat het land zeer uitgestrekt is en dat de distributiemarges aan de hoge kant zijn. Hoewel Noorwegen een relatief kleine markt heeft (circa 5 miljoen gebruikers), is het wel een koopkrachtige markt. Noren zijn namelijk gewend aan luxeartikelen en producten van hoge kwaliteit. Naarmate het inkomen stijgt, wordt deze trend alleen maar versterkt.

Verkoop via online webshops

Door de enorme uitgestrektheid van het land en de geringe dichtheid van de bevolking is het verkopen van producten via online webshops uitermate geschikt. Als kers op de taart positioneert Noorwegen zich ook nog eens als een van de marktleiders als we praten over het aantal internetgebruikers. Dit betekent dat je niet alleen producten kunt aanbieden online, maar ook diensten in verschillende sectoren.

Producten exporteren naar Noorwegen

Producten exporteren naar Noorwegen kan zeer interessant zijn. Noorwegen is namelijk geen lid van de Europese Unie, maar wel van de Europese Economische Ruimte (EER). Dit houdt in dat vrijwel alle producten zonder importheffingen naar Noorwegen kunnen worden geëxporteerd. Let op: land- en tuinbouwproducten vallen buiten het EER-akkoord. Hiervoor gelden andere regels.

Tips bij zakendoen in Noorwegen

Bij zakendoen in Noorwegen is het belangrijk om de verschillen tussen de Nederlandse en de Noorse bedrijfscultuur te kennen. Hoewel de Nederlandse en Noorse mentaliteit over het algemeen niet veel verschilt, is het handig om de volgende tips ter harte te nemen.

 • Spreek elkaar aan met de voornaam
  Aangezien hiërarchie en status minder belangrijk zijn in Noorwegen dan in Nederland werkt men zeer zelfstandig en is er weinig autoriteit. Er wordt weinig gebruik gemaakt van titels en iedereen wordt met de voornaam aangesproken. Ook als het gaat om het schrijven van brieven en e-mails.
 • Stel jezelf voor tijdens een vergadering
  Plan een vergadering ruim vantevoren en kom op tijd. Denk je dat je te laat gaat komen, geef dit dan zeker even door. Er zijn weinig formele regels bij een begroeting. Wel stellen Noren zichzelf voor bij vergaderingen en wordt dit niet gedaan door de organisator van de vergadering. Noren werken van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags en op vrijdagmiddag kun je beter geen vergadering plannen, dan zijn veel Noren al eerder naar huis.
 • Noren stellen het op prijs als je een paar woorden Noors spreekt
  Hoewel veel Noren Engels spreken en dit de zakentaal bij uitstek is, wordt het zeer op prijs gesteld als je laat zien dat je enkele woorden Noors spreekt om het ijs te breken.
 • Kwaliteit staat voorop
  Over het algemeen zijn Noorse bedrijven bereid te betalen voor kwaliteit. Kijk er ook niet raar van op als een bedrijf van het ene op het andere moment overstapt naar een andere leverancier als ze hierdoor een betere prijs of betere kwaliteit kunnen krijgen. Zorg er wel voor dat je een gedegen verhaal hebt dat is gebaseerd op bruikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid.

  Ook stelt men vertrouwen, openheid en eerlijkheid meer op prijs dan flink onderhandelen over waterdichte contracten. Worden er concrete afspraken gemaakt dan verwacht men wel dat deze door beide partijen strikt worden nageleefd.

 • Praat over de wintersport
  In discussies zijn Noren niet zo van praten over koetjes en kalfjes. Ze zijn juist zeer doelgericht en komen snel ‘to the point’. Toch praat men graag over het weer, de natuur en wintersporten als schaatsen, skiën en snowboarden. Lees je ook in over bekende Noren als de muzikanten A-ha en Lene Marlin en kunstenaars als Edvard Munch.
 • Win het vertrouwen van de Noren
  Om het vertrouwen van de Noorse zakenman te winnen, is het aan te raden om een inhoudelijke bedrijfspresentatie te geven. Leg vooral nadruk op feiten, voordelen en winstgevendheid. Aangezien Noren van transparantie houden, kan het ook goed zijn je eerlijkheid te laten zien en bijvoorbeeld een aantal zwakke plekken naar voren te laten komen of nadelen verder toe te lichten. Loze beloften zijn uit den boze en houd je zeker aan afspraken anders ben je je Noorse zakenman snel weer kwijt.
 • Neem de tijd voor beslissingen
  Noren houden niet van impulsieve beslissingen. Ze willen eerst alle feiten en eventuele alternatieven kennen. Men zal zeker interesse tonen in je product of dienst, maar dit betekent niet automatisch dat je ook een overeenkomst gaat sluiten binnen korte tijd. Heb je eenmaal een goede relatie opgebouwd dan is de Noor een van je trouwste klanten en betrouwbaarste zakenpartners.
Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?