Bel me terug Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Zakendoen in Roemenië: de do’s en don’ts

Het mooie Roemenië is bezig met een flinke opmars. Er is steeds meer interesse van Nederlandse ondernemers om zaken te doen met de Roemenen. En dat is helemaal niet gek, want sinds Roemenië in 2007 is toegetreden tot de Europese Unie timmert het land hard aan de weg, letterlijk en figuurlijk, om bij de rest van Europa te horen.

Roemenen beschouwen producten uit eigen land vaak als inferieur, wat betekent dat er een grote vraag is naar buitenlandse producten. In de supermarkten vind je dan ook vooral producten die geïmporteerd zijn uit andere landen. Ook de vraag naar bijvoorbeeld wasmachines, vaatwassers, stofzuigers en auto’s blijft toenemen. Het aantal gezinnen dat dergelijke apparaten in huis heeft staan is het laagste in Europa.

Grote potentiële markt

Potentie is een van de sleutelwoorden van ondernemen. En dan zit je meteen goed in Roemenië, want aan potentie geen gebrek. Ten eerste is Roemenië een erg groot land en ten tweede is de ligging zeer gunstig, aan de Zwarte Zee. Bedrijven, en dan vooral Nederlandse bedrijven, die zich hier vestigen zijn actief op uiteenlopende gebieden: landbouw, ICT, vervoer en de watersector. Met name de agrarische sector in een parel voor buitenlandse ondernemers.

Een dergelijke potentiële markt vraagt om een aantal nuttige tips om succesvol zaken te doen in dit grote land:

Geen cold calling…

De eerste contacten leggen met Roemenen door middel van coldcalling zal je weinig tot niets opleveren.

… gebruik een tussenpersoon

Laat je liever introduceren door gezamenlijke kennissen of zakenpartners. Ken je niemand in het land? Ga dan op zoek naar een zakelijke tussenpersoon die veelal te vinden is via databanken en naslagwerken.

Zakendoen onder het genot van een drankje

Het Westerse ‘uurtje factuurtje’ kennen ze niet in Roemenië. Hoewel Nederland al een vrij informele zakencultuur heeft, is de manier van zakendoen in Roemenië soms nog iets informeler dan bij ons. En bij deze informele manier van ondernemen, zijn het opbouwen van persoonlijke relaties en vertrouwen zeer belangrijk. Het is dan ook niet ongebruikelijk wanneer je zakenpartner je een alcoholisch drankje aanbiedt na een bespreking.

Let op: als je nog moet rijden is het drinken van een drankje geen goed plan, want rijden met een druppel alcohol achter het stuur is verboden.

Deals maken ‘op de golfbaan’

Beslissingen op de werkvloer worden genomen door de top. Check daarom eerst of je gesprekspartner bevoegd is om beslissingen te nemen. Ten tweede nemen Roemenen beslissingen in persoonlijke gesprekken, zoals tijdens een rondrit door de stad of een bezoek aan het museum. Ook hier blijkt weer hoe waardevol de persoonlijke relatie is die je opbouwt met je Roemeense zakenpartner.

Tip: check altijd of de beslissing ook daadwerkelijk genomen is, want soms lijkt het alsof er overeenstemming is bereikt, terwijl er toch nog eerst met anderen moet worden overlegd.

Indruk maken in het Roemeens

Het Roemeens is de officiële taal in Roemenië. Een Romaanse taal die verwant is aan andere talen waaronder Frans en Italiaans. Kleine groepen Roemenen spreken zelfs Duits, Russisch, Turks of Hongaars.

In het internationale zakenleven zul je de oudere generatie vaak Frans horen gebruiken. Jonge zakenpartners komen met Engels zeer goed uit de voeten als internationale voertaal. Til de persoonlijke relatie die je hebt opgebouwd met je Roemeense zakenpartner naar een hoger niveau en laat zakelijke documenten zoals presentaties en contracten vertalen naar het Roemeens. Vertalingen.nl beschikt over een uitgebreid netwerk van professionele Roemeense vertalers die zorgen voor kwalitatieve Roemeense vertalingen waarmee je een goede indruk maakt.

Foto: Wikipedia
Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.