Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in de Verenigde Staten

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

De Verenigde Staten is de grootste economie ter wereld en een belangrijke handelspartner van Nederland. De Nederlandse export naar Amerika bedroeg in 2019 € 26,6 miljard en de V.S. is hiermee een van de grootste exportbestemmingen van Nederlandse bedrijven. Wil je met jouw product of dienst de Amerikaanse markt veroveren? Wil je een eigen bedrijf starten in de V.S.? Wat moet je met de btw doen als je in Amerika producten verkoopt? In dit artikel vind je antwoorden op deze vragen.

 

Inhoudsopgave

Exporteren naar de Verenigde Staten

Als je goederen wilt exporteren naar Amerika is er belangrijke wet- en regelgeving waaraan je moet voldoen.

Producteisen en -normen Amerika

  • Product- en verpakkingseisen. In de V.S. geldt andere regelgeving voor producten en verpakkingen dan in de E.U. Voordat je gaat exporteren, is het belangrijk dat je producten en verpakkingen voldoen aan de in Amerika vereiste normen en beschikken over de benodigde certificaten. In de Market Access Database (MADB) vind je waaraan je producten moeten voldoen. De tool Access2Markets is een praktisch startpunt voor het vinden van vereisten in de MADB.
  • Behalve aan de verplichte normen kunnen Amerikaanse afnemers verlangen dat je goederen voldoen aan bepaalde aanbevelingsnormen. Meer informatie over deze min of meer vrijwillige productnormen vind je op de website van het American National Standards Institute (ANSI).
  • Voor veel B2C-goederen is in de V.S. een conformiteitscertificaat vereist. Dit certificaat bewijst dat je producten aan de juiste normen voldoen. De Consumer Product Safety Commission (CPSC) is de organisatie die de afgifte van deze certificaten coördineert. Met de General Certificate of Conformity (GCC) verklaart de fabrikant of importeur dat het consumentenproduct voldoet aan de Amerikaanse eisen en normen. Voor kinderen is een Children’s Product Certificate (CPC) nodig. Voor dit certificaat moet het product getest zijn in een onafhankelijk testlaboratorium. Daarnaast kunnen voor bepaalde soorten producten, zoals veterinaire en fytosanitaire goederen, aanvullende certificaten vereist zijn.

Douaneformaliteiten voor export naar Amerika

Voor de meeste bedrijven is het sneller en effectiever om import- en douaneformaliteiten uit te besteden. Hiervoor zijn grofweg 2 opties.

  • Douane-expediteur. Dit is een tussenpersoon die de douaneformaliteiten van de export van je goederen afhandelt. Hierbij kun je denken aan het in- en uitklaren van producten. Een douane-expediteur is verder niet betrokken bij het daadwerkelijke vervoer van goederen.
  • Een expediteur verzorgt naast de douaneformaliteiten ook het logistieke proces. Ook kan een expediteur zorgen voor verzekeringen en eventuele exportdocumenten.

Wil je toch de douaneformaliteiten zelf regelen? Dan biedt deze webpagina met invoerverplichtingen V.S. van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een goed startpunt.

Verkopen in Amerika en btw

De Nederlandse belastingdienst geeft aan dat je voor export naar landen buiten de E.U. 0% btw in rekening brengt bij de afnemer, ongeacht of deze ondernemer of particulier is.

De V.S. kent geen btw, maar sales tax. Sales tax is een verkoopbelasting die niet op landelijk niveau maar op staatsniveau vastgesteld en geïnd wordt. De hoogte van de sales tax verschilt dan ook per staat. Of je als exporteur van producten sales tax moet afstaan is complex en verschilt ook per staat. Als je meer informatie wilt over dit onderwerp voor jouw situatie, dan adviseren we om contact op te nemen met een fiscaal specialist.

Importheffingen voor export naar Amerika

De Verenigde Staten heffen over verschillende producten uit de E.U. extra importbelastingen, waaronder zuivel, kaas, fruit en varkensvlees. Op Access2Markets vind je of voor jouw product ook importheffingen gelden.

Eigen bedrijf starten in Amerika

Wil je de grote plas oversteken om in de V.S. een onderneming te starten? Uiteraard moet je dan voldoen aan plaatselijke wet- en regelgeving. De V.S. is echter een divers land waar veel regelgeving per staat geregeld is. Landelijke wetgeving voor het beginnen van een bedrijf in de V.S. is er daarom niet. Heb je al een idee in welke Amerikaanse staat je een bedrijf wilt oprichten? Zoek dan informatie over regelgeving voor die desbetreffende staat. Als je nog geen idee hebt, dan is het verstandig om een adviseur in te schakelen die de kansen en mogelijkheden van verschillende staten aan je kan uitleggen. Verder vind je in deze playbooks van het RVO interessante informatie over verschillende regio’s in de V.S.

Amerikaanse bedrijfsvormen

Dit zijn de populairste rechtsvormen in de V.S. Let op, ook de wetgeving voor bedrijfsvormen verschilt per staat.

  • Vergelijkbaar met een Nederlandse BV of NV.
  • Limited Liability Company (LCC). Ook een LCC is vergelijkbaar met een Nederlandse BV of NV.
  • General partnership. Vergelijkbaar met een Nederlandse VOF.
  • Limited Liability Partnership (LLP). Ook vergelijkbaar met een Nederlandse VOF .
  • Joint-Venture. Dit is een samenwerkingsverband tussen bedrijven.
  • Brance office. Dit is een filiaal of lokale vestiging,

Uitgebreide informatie over Amerikaanse bedrijfsvormen vind je op de website van U.S. Small Business Administration.

Cultuurverschillen zakendoen Amerika en Nederland

Als je zaken gaat doen in de V.S. is het verstandig om met de volgende cultuurverschillen rekening te houden.

  • Kom snel to the point. Tijd is geld. Bereid daarom een goede pitch voor om kort en bondig je product, dienst en jezelf te verkopen.
  • Afspraak is afspraak. Kom je afspraken na en kom ook op tijd voor ontmoetingen.
  • Een schriftelijke overeenkomst telt pas echt. Een mondelinge overeenkomst is niet altijd bindend. Pas als een contract ondertekend is, is er sprake van een bindende overeenkomst.
  • Hanteer Amerikaans Engels. Om misverstanden te voorkomen gebruik je in je mondelinge en schriftelijke communicatie Amerikaans Engels in plaats van Brits Engels.
  • Draag formele kleding. Het wordt gewaardeerd als je je formeel kleedt voor afspraken.
  • Gebruik voornamen. Schroom niet om voornamen te gebruiken in zakelijk verkeer. Dit doen Amerikanen zelf ook relatief snel.
  • Wees voorzichtig met grappen. Veel zaken liggen in Amerika gevoelig. Probeer dan ook geen grappen te maken over bijvoorbeeld religie, politiek of ras.
  • Geef geen dure geschenken. Kleine geschenken worden gewaardeerd, maar het is niet gewoonlijk om dure relatiegeschenken te geven.

Ondersteuning voor ondernemen in Amerika

Als je zaken gaat doen in de V.S. hoef je er gelukkig niet alleen voor te staan. Verschillende organisaties kunnen je bijstaan.

  • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt bedrijven bij het zakendoen in onder meer de V.S. Je vindt op de website veel praktische informatie over de V.S. Daarnaast kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte zakenpartners. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
  • In Houston en Los Angeles bevinden zich Netherlands Business Support Offices. Een NSBO kan je ondersteunen bij bijvoorbeeld het vinden van vertegenwoordigers, samenwerkingspartners, en informatie over lokale wet- en regelgeving.
  • Amerikaanse beurzen bieden de mogelijkheid om de markt te verkennen en contacten op te doen. De websites EventsEye en AUMA Trade Fair Database bieden een overzicht van beurzen die in de V.S. georganiseerd worden.

Zoek je een partner voor het vertalen van documenten van of naar het Engels? Vertalingen.nl is een ervaren, gecertificeerd vertaalbureau dat al ruim 40 jaar professionele B2B-vertalingen levert. We vertalen onder meer contracten, leveringsvoorwaarden en algemene voorwaarden. Meer informatie vind je op de pagina vertaalbureau Engels.

Handige links voor ondernemen in Amerika

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?