Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen met India

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

India is na China met ruim 1,3 miljard inwoners het land met de meeste inwoners ter wereld. De EU is de grootste handelspartner van India. Het land is ook voor Nederlandse bedrijven een interessante markt, voor zowel export als import. Zo bedroeg in 2021 de export van goederen van Nederland naar India € 2,399 miljard en werden er voor € 4,461 miljard aan goederen geïmporteerd uit India. In dit artikel vind je praktische informatie over zakendoen in India, evenals waardevolle informatie voor het exporteren naar en het importeren van goederen uit India.

Inhoudsopgave

Goederen importeren uit India

India kan door de relatief lage lonen een interessant land zijn om goederen uit te importeren naar Nederland. Tussen de EU en India is geen vrijhandelsovereenkomst, hoewel er op dit moment wel gesprekken plaatsvinden. Dit betekent dat over de invoer van goederen van India naar de EU meestal invoerrechten betaald moeten worden. Ook moet je invoeraangifte doen bij de Douane. Hieronder lees je aan welke zaken je moet denken bij het importeren van producten uit India.

Heb je een invoervergunning nodig

Voor de import van bepaalde goederen heb je een invoervergunning of invoercertificaat nodig, bijvoorbeeld voor planten, diervoeders en geneesmiddelen. Op handboek VGEM kun je opzoeken voor welke producten een vergunning of certificaat verplicht is.

Check producteisen

Op verschillende plekken in de wereld gelden verschillende producteisen. Producteisen in India zijn daarom ook regelmatig anders dan in de EU. Controleer daarom via de portal Access2Markets de producteisen voor de producten die je in wilt voeren. Daarnaast vind je in de Warenwet en in de wetgeving over veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM) algemene regels waar producten aan moeten voldoen.

In 2020 werd voor € 311 miljoen aan kleding en toebehoren geïmporteerd.

Vind de HS-code van de goederen die je wilt importeren

Bij de invoeraangifte wordt gevraagd naar de HS-code van de producten die je wilt importeren. HS-codes worden wereldwijd gebruikt voor het classificeren van producten. Meer informatie over HS-codes en hoe je ze op moet zoeken vind je op de website van de KVK. Vervolgens vind je per Gebruikstarief de invoerrechten en andere belastingen per goederencode, evenals eventuele andere verplichtingen.

Invoeraangifte bij Douane

De douaneaangifte gebeurt digitaal. De aangifte kan door een vervoerder of douanevertegenwoordiger uitgevoerd worden, maar je mag ook zelf aangifte doen. Dit kan via de Nationale Helpdesk Douane. Hiervoor heb je een EORI-nummer nodig.

Overige importdocumenten

Bij de invoer van goederen uit India krijg je naast de invoeraangifte mogelijk ook met andere importdocumenten te maken. Hier vind je meer informatie over importdocumenten. Per 1 december 2021 moet je invoerzendingen uit India aanmelden bij het CLIENT Import-systeem als hierbij verpakkingshout is gebruikt. Je vindt hierover meer informatie op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bereken invoerrechten

India is onderdeel van het Algemeen Preferentieel Systeem (APS). Dit is een handelsakkoord waarin de export van landen, waaronder India, gestimuleerd wordt. Door dit akkoord betaal je bij de import van bepaalde producten uit India geen invoerrechten. Voorwaarde is dat producten van preferentiële Indiase oorsprong zijn. De regels hiervoor vind je op Acces2Markets.

Niet alle goederen vallen onder het APS-akkoord. Of en hoeveel invoerrechten je moet betalen voor het importeren van goederen uit India naar de EU kun je berekenen via het Gebruikstarief.

Bijkomende heffingen

Bij de invoer van goederen als alcoholhoudende dranken en tabaksproducten geldt dat je accijns moet betalen. Bij alcoholvrije dranken betaal je verbruiksbelasting. Meer informatie over accijnzen en verbruiksbelasting vind je op de website van de KVK.

Btw terugvragen

Als je goederen invoert in Nederland, dan betaal je hier de btw. Deze btw mag je meestal terugvragen als voorbelasting bij de omzetbelastingaangifte.

Invoerregeling voor kleine leveringen

Lever je producten rechtstreeks aan particulieren? Bij leveringen ter waarde van maximaal € 150 per levering kun je de Invoerregeling gebruiken. Met deze regeling meld en betaal je de btw voor alle leveringen maandelijks in 1 keer.

Exporteren naar India

Met meer dan een miljard inwoners en groeiende economie biedt India kansen voor Nederlandse bedrijven die willen exporteren naar dit Aziatische land. Hieronder vind je zaken waar je aan moet denken bij de uitvoer van goederen naar India.

Producteisen en verpakkingseisen India

De goederen die je op de markt wilt brengen in India moeten voldoen aan de daar geldende producteisen en verpakkingseisen.

Producteisen fytosanitaire eisen

Voor de export van planten en plantaardige producten kunnen strenge producteisen gelden. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Directorate of Plant Protection, Quarantine and Storage.

Halalcertificering in India

Voor de import van een groot aantal goederen in India geldt dat een halalcertificaat verplicht is.  Meer informatie over Indiase halalvoorschriften vind je op Halal India.

Exportdocumenten voor uitvoer naar India

Voer de export van goederen naar India moet je verschillende uitvoerdocumenten in orde maken. Hierover vind je meer informatie in ons artikel exportdocumenten voor export buiten de EU.

Metaal import India
Metaal behoort tot de populairste exportproducten.

Indiase importdocumenten voor export naar India

Ook in India krijg je te maken met diverse documenten die je in orde moet maken.

 • Arrival manifest. Hiermee kondig je de aankomst van goederen aan bij de Indiase douane. De Indiase overheid biedt dit document met informatie waar het Arrival manifest aan moet voldoen.
 • Bill of Entry. Dit document biedt informatie over wat en hoeveel goederen je vervoert, evenals de verkoper en koper ervan. Meer informatie vind je op Bill Of Entry Regulations 2011.
 • Douane-aangifte. De douane-aangifte in India kan digitaal via het Electronic Data Interchange Systeem (ICES) en Indian Customs and Excise Gateway (ICEGATE).

Btw-nummer aanvragen

Als importeur ben je verplicht een Indiaas btw-nummer aan te vragen. Dit kun je aanvragen bij het  Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC).

Zakelijke cultuur India

Als je zaken doet in India, houd dan rekening met de bedrijfscultuur in dit land.

 1. In het Engels kun je zaken doen. In India worden 24 officiële talen gesproken, waarvan het Hindi de belangrijkste is. Het Engels is een geassocieerde extra officiële taal en speelt daardoor in zakelijke contacten een belangrijke rol. Je kunt daarom prima zakendoen in het Engels.
 2. Volg de hiërarchie. De Indiase samenleving is, mede door het kastenstelsel, hiërarchischer dan de Nederlandse. Houd rekening dat de leidinggevende de beslissingen neemt.
 3. Wees formeel. In India zijn titels belangrijk en mensen spreken elkaar hiermee aan. Daarnaast is formele kleding de standaard in het zakelijk verkeer. Vermijd verder gevoelige thema’s zoals armoede, religie en het kastensysteem.
 4. Neem de tijd. Indiërs doen alleen zaken met bekenden. Ondernemen in India betekent daarom investeren in zakenrelaties. Voordat er een besluit genomen wordt, ben je vaak veel afspraken verder. Wees daarom geduldig.
 5. Houd afstand. Een eerste handdruk is bij een afspraak gebruikelijk. Hierna is elkaar aanraken niet gewenst. Houd ongeveer een armlengte afstand.
 6. Let op je linkerhand. Indiërs vinden het onrein als je met je linkerhand eten aanraakt. Met je linkerhand met bestek eten is geen probleem. Wel wordt wijzen met je linkerhand als onbeleefd gezien.
 7. Geen afspraken in de vroege ochtend. Het verkeer in Indiase steden is berucht. Daardoor kan het een tijd duren voordat jij of je zakenpartner op locatie is. Het is daarom verstandig om afspraken niet in de vroege ochtend in te plannen. Daarnaast is niet vreemd als Indiërs te laat komen op een afspraak.
 8. Geen nee. Net zoals in veel andere Aziatische landen proberen Indiërs gewoonlijk gezichtsverlies te voorkomen. Ze zeggen daarom niet direct nee zoals we in Nederland gewend zijn, maar blijven in deze gevallen vaag door bijvoorbeeld te zeggen “we zullen het proberen”.
 9. Zo presenteer je een cadeau. Een klein relatiegeschenk bij een eerste ontmoeting wordt gewaardeerd. Dit overhandig je met beide handen. De ontvanger zal het cadeau meestal niet direct openen.
 10. Let op wat je eet en drinkt. Veel Indiërs eten geen rundvlees om geloofsredenen. Ook is het niet gebruikelijk om alcohol te drinken tijdens zakendiners. Als je zakenpartner geen alcohol bestelt, dan is het raadzaam om dit zelf ook niet te doen.
Het verkeer in India is berucht.

Incoterms®

Voor afspraken met Indiase zakenpartners is het raadzaam om een Incoterm® op te nemen in de overeenkomst. Incoterms® zijn gestandaardiseerde contracten waarin je onder meer afspreekt wie verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer, wie verantwoordelijk is voor de kosten van het vervoer en wie het risico draagt bij schade of verlies van goederen bij transport.

Reisadvies India

In delen van India geldt een negatief reisadvies. Dit zijn vooral de gebieden in het noorden die grenzen aan Pakistan en China. Actuele reisadviezen vind je op nederlandwereldwijd.nl.

Ondersteuning voor zakendoen in India

Bij het ondernemen in India hoef je er niet alleen voor te staan. De volgende organisaties bieden hulp aan bedrijven die zaken willen doen in of met India.
 • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt organisaties bij het zakendoen in het buitenland. Je vindt op de website veel praktische informatie. Daarnaast kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte zakenpartners. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
 • Netherlands Business Support Offices (NBSO’s). Nederland heeft 2 NBSO’s in India, NBSO Ahmedabad en NBSO Hyderabad. Deze kantoren helpen ondernemers bij het zoeken naar zakenpartners en het signaleren van zakelijke kansen.
 • Beurzen zijn een goede mogelijkheid om nieuwe contacten op te doen en producten te demonstreren. Op com vind je een overzicht van toekomstige beurzen in India.
 • Zoek je een professioneel vertaalbureau voor ondersteuning bij je communicatie? Vertalingen.nl is een gecertificeerd vertaalbureau Engels met ruim 40 jaar ervaring met hoogkwalitatieve vertalingen voor bedrijven en andere organisaties.

Handige links

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?