Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in Italië

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Italië is de derde economie van de EU en behoort al decennia lang tot de top 10 handelspartners van Nederland. Doe je zaken in Italië, wil je een bedrijf starten in of exporteren naar dit mooie land? Lees dan onze gids over zakendoen in Italië.

Inhoudsopgave

Export naar Italië

Omdat zowel Nederland als Italië lid zijn van de EU bestaat er een vrij verkeer van goederen en diensten. Wel zijn er enkele zaken om rekening mee te houden.

Btw bij uitvoer van goederen of diensten aan bedrijven in Italië

Als je producten of services levert aan een bedrijf in Italië, dan hanteer je in principe het 0% btw-tarief. Hiervoor gelden wel 2 voorwaarden.

 • Je klant is een ondernemer, heeft een btw-nummer in Italië en doet hier ook btw-aangifte. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over hoe je kunt aantonen dat je klant een ondernemer is.
 • Bij controle moet je kunnen bewijzen dat je goederen Nederland hebben verlaten en naar Italië zijn vervoerd. Dit kan bijvoorbeeld via de polis van een vervoersverzekering, kopie van de vrachtbrief of een vervoersverklaring.

Btw bij uitvoer van goederen of diensten aan particulieren in Italië

Verzend je producten naar consumenten in Italië? Bij verkopen tot € 10.000 per kalenderjaar hanteer je het Nederlandse btw-tarief. Vanaf de factuur waarmee je dit drempelbedrag overschrijdt, hanteer je het Italiaanse btw-tarief en draag je de geïnde btw af aan de Italiaanse fiscus. De btw-afdracht is het gemakkelijkste te regelen via de Unieregeling. Dit is een regeling voor alle export binnen de EU. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de Unieregeling.

Export accijnsgoederen naar Italië

Bij de uitvoer van onder meer tabaksproducten, alcoholhoudende dranken en minerale oliën dien je rekening te houden met accijns. Wil je dit soort goederen naar Italië exporteren? Gebruik dan de accijnstool van de Europese Commissie om te bekijken wie de accijns moet betalen.

Exportvergunning voor uitvoer naar Italië

Voor verreweg de meeste producten geldt vrij verkeer van goederen binnen de EU, maar voor strategische goederen, fytosanitaire producten en geneesmiddelen is een vergunning of kennisgeving nodig. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je meer informatie over dit onderwerp.

Factuureisen voor export naar Italië

Naast de factuureisen die gelden als je in Nederland verkoopt, gelden er nog enkele aanvullende factuureisen. Hierover vind je meer informatie op de website van de Belastingdienst.

De bovenstaande informatie voor export naar Italië geldt ook voor uitvoer naar andere EU-landen.

Bedrijf starten in Italië

Wil je genieten van het goede leven in Italië en in dit mooie land gaan ondernemen? We leggen je graag uit waaraan je moet denken als je een onderneming begint in dit Zuid-Europese land.

Rechtsvormen Italië

Als je een onderneming start, dan moet je je inschrijven bij de Italiaanse Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving kies je een rechtsvorm voor je nieuwe bedrijf. Dit zijn de meest voorkomende rechtsvormen.

 • Ditta individuale. Deze bedrijfsvorm is vergelijkbaar met een Nederlandse eenmanszaak.
 • Società in nome collettivo (S.N.C). Vergelijkbaar met een Nederlandse V.O.F.
 • Società a responsabilità limitata (S.r.l). De S.r.l. is vergelijkbaar met een B.V.
 • Società per azioni (S.p.a). Deze rechtsvorm is vergelijkbaar met een N.V.

Speciale Economische zones Italië

Italië kent speciale economische zones om bedrijvigheid te stimuleren. Deze liggen voornamelijk in het zuiden van het land:

 • Basilicata
 • Calabrië
 • Campania
 • Puglia
 • Sicilië

Voordelen in deze gebieden bestaan onder meer uit fiscale voordelen en bonussen voor het aannemen van personeel. Een overzicht van alle voordelen vind je op de website van Italian Trade Agency.

Verder zijn voor start-ups eveneens belastingvoordelen. Tot slot vind je veel informatie over het starten van een bedrijf in de Engelstalige gids Doing business in Italy.

Speciale-economische-zones-Italie
Sicilië is een speciale economische zone in Italië

Zakelijke cultuurverschillen tussen Italianen en Nederlanders

Als je zakendoet met Italianen, dan adviseren we om met de volgende cultuurverschillen rekening te houden.

 • Italianen zijn formeler. De Italiaanse zakencultuur is formeler dan de onze. Spreek daarom je zakenpartner aan met zijn of haar titel en de achternaam. Daarnaast waarderen Italianen als je goed gekleed bent.
 • Maak uitgebreid kennis en investeer in relaties. Zakendoen in Italië kan best wat tijd en energie vergen. Er zijn weinig Italianen die snel zakendoen met iemand die ze niet goed kennen. Persoonlijke relaties, ook in de zakenwereld, zijn een groot goed voor Italianen. Het begint met een uitgebreide ontmoeting. Moet je wachten op je afspraak? Geen zorgen, dit is vrij normaal en iets om rekening mee te houden. Groet je contactpersoon (het liefste in zijn of haar eigen taal) en vraag hoe het gaat. Laat je contactpersoon zich uitgebreid voorstellen en stel ook jezelf voor in meer dan een paar woorden. Hoe langer van stof je bent, hoe geïnteresseerder je overkomt op een Italiaan.
 • Italianen zijn temperamentvol. Het is cliché, maar wel vaak waar. Het advies is om dan zelf rustig te blijven. Emotionele reacties zijn normaler in de Italiaanse cultuur en zijn vaak niet zo heftig bedoeld als in Nederland.
 • Leer (een beetje) Italiaans. Ken je genoeg Italiaanse woorden om een gesprek te beginnen in het Italiaans? Het helpt je behoorlijk als je kennis hebt van de Italiaanse taal. De oudere generatie staat er niet om bekend over een uitgebreide talenkennis te beschikken. De jongere generatie spreekt doorgaans goed Engels. Jong of oud, Italianen waarderen het als je ze in hun eigen taal aanspreekt. De beste manier om te communiceren met Italiaanse zakenpartners is door de taal te leren.
 • Italianen zijn trots. Wees daarom voorzichtig met negatief commentaar op Italië en vermijd gevoelige onderwerpen zoals corruptie. Wel wordt gewaardeerd om te vragen uit welke regio je zakenpartner komt. Italianen hechten vaak meer waarde aan de regio waar ze vandaag komen dan aan de Italiaanse nationaliteit.

Ondersteuning voor ondernemen in Italië

Zakendoen in een ander land kan een grote stap zijn. Gelukkig zijn er organisaties die je hierbij kunnen ondersteunen.

 • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) assisteert bedrijven bij het ondernemen in Nederland en daarbuiten. Je vindt op de website van het RVO veel praktische informatie over zakendoen in het buitenland. Ook kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte zakenpartners voor jouw bedrijf. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
 • Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 Europese organisaties en biedt onder meer een database van organisaties die op zoek zijn naar zakenpartners. Als je op zoek bent naar zakenpartners in Italië, dan kun je hier dus terecht.
 • De Italiaanse overheid stimuleert buitenlandse investeringen en biedt informatie op de website ice.it
 • Zoek je ondersteuning op het gebied van communicatie. Vertalingen.nl is een gecertificeerd vertaalbureau Italiaans met meer dan 40 jaar ervaring in diverse branches.

Handige links

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.