Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in Noorwegen

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Noorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Daarnaast is dit Scandinavische land goed georganiseerd en spreken Noren gemiddeld zeer goed Engels. Daardoor is Noorwegen een zeer prettig land om zaken te doen. In deze blogpost vind je waardevolle informatie voor het exporteren van goederen en diensten naar Noorwegen of als je zelf wilt gaan ondernemen in dit mooie land.

Inhoudsopgave

Export naar Noorwegen

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar wel van de Europese Economische Ruimte (EER). Dit betekent dat Noorwegen deel uitmaakt van de interne ruimte, en dat er vrij verkeer is van goederen, personen, diensten en kapitaal. Ook is Noorwegen lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Dankzij een overeenkomst tussen de EU en EVA zijn de douaneprocedures tussen EU- en EVA-landen hetzelfde als tussen EU-lidstaten. Wel zijn er enkele zaken om op te letten.

Uitvoeraangifte

Als je goederen exporteert naar Noorwegen, dan moet je aangifte doen bij de Nederlandse douane. De uitvoeraangifte, exportaangifte (EX-A) genoemd, geldt voor producten die in de EU zijn gemaakt, in de EU op de markt zijn gebracht of de EU verlaten. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de exportaangifte.

Exportdocumenten

Naast de uitvoeraangifte is het verstandig om ook andere exportdocumenten te regelen. Deze zijn niet altijd verplicht, maar klanten kunnen er bijvoorbeeld wel om vragen. Voorbeelden van dit soort documenten zijn:

  • Certificaat van oorsprong. Met dit document kun je bewijzen uit welk land je product afkomstig is. Als het product binnen de EU is geproduceerd, krijg je korting of kun je zelfs vrijstelling krijgen van invoerrechten.
  • ATA-carnet. Dit document is bedoeld voor tijdelijke invoer van goederen, bijvoorbeeld voor tentoonstellingen. Met een ATA-carnet zijn de kosten lager en douaneprocedures eenvoudiger.

Documenten voor inklaring

Als je goederen uitvoert naar Noorwegen, moet je ook enkele documenten aan de Noorse douane aanleveren, zoals een handelsfactuur, vrachtdocument en declaration of Dutiable Value. Op de website Access2Markets vind je welke inklaringsdocumenten je precies aan de Noorse douane moet aanleveren.

Wat mag je niet naar Noorwegen exporteren

Voor bepaalde producten, zoals alcohol, tabak, zaden, planten en medicijnen kent Noorwegen importrestricties. Een volle lijst en informatie voor wat je moet doen als je plannen hebt om dit soort goederen wel naar Noorwegen uit te voeren, vind je op de website van de Noorse douane.

Export naar Noorwegen en btw

Aangezien Noorwegen geen lid is van de EU breng je doorgaans 0% btw in rekening aan je afnemers. Dit geldt zowel voor levering aan ondernemers (B2B) als consumenten (B2C). Hierop zijn echter wel 2 uitzonderingen.

  • Btw voor aanbieders van elektronische B2C-services. Bedrijven die elektronische services aanbieden aan particulieren in Noorwegen moeten hiervoor btw rekenen en afdragen aan de Noorse belastingdienst. Als je bijvoorbeeld aanbieder bent van een SaaS-product en je aan particuliere klanten in Noorwegen verkoopt, ben je dus btw-plichtig. Op deze pagina vind je meer informatie over welke diensten onder elektronische services vallen en bijbehorende regelgeving.
  • Btw voor export van producten met een lage waarde. Voor leveringen aan consumenten van producten met een waarde lager dan 3.000 Noorse Kroon (bekijk de huidige wisselkoers) is het ook verplicht om het Noorse btw-tarief te heffen. Bijvoorbeeld webshops die producten aan Noorse klanten verkopen moeten voor artikelen goedkoper dan 3.000 Noorse Kroon btw rekenen aan hun klanten. De drempelwaarde van 3.000 Noorse Kroon is van toepassing op de prijs per product, niet op de totale prijs van de factuur of transactie. Op de website van de Noorse douane vind je meer regelgeving over het exporteren van producten met een lage waarde naar klanten in Noorwegen.

Om btw af te dragen aan de Noorse belastingdienst moet je je bedrijf registreren in het Noorse btw-register. Als alternatief kun je in het geval van producten met een lage waarde je bedrijf aanmelden voor deze versimpelde procedure, of in het geval van het leveren van elektronische services hier aanmelden.

Ondernemen in Noorwegen

Noorwegen is een goed georganiseerd land en staat 9e op de Ease of Doing Business Index van 2020. Als je een bedrijf wilt starten in Noorwegen, dan heb je de keuze uit diverse ondernemingsvormen.

Rechtsvormen Noorwegen

Dit zijn de populairste ondernemingsvormen in Noorwegen.

  • Dit is het Noorse equivalent van de eenmanszaak. In een enkeltmannsforetak is er geen scheiding tussen privékapitaal en bedrijfskapitaal.
  • Vennootschap onder firma (ANS of DA). Noorwegen kent twee VOF-vormen. In een ansvarlig selskap (ANS) zijn alle vennoten verantwoordelijk voor de gezamenlijke schulden en lasten. Als een compagnon niet aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen, dan moeten de andere vennoten hiervoor opdraaien. In een DA zijn de vennoten verantwoordelijk voor de schulden voor het gedeelte dat hij of zij eigenaar van het bedrijf is.
  • V. met aandelen (AS). De AS is vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.
  • In het buitenland geregistreerde B.V. (NUF). De NUF biedt dezelfde voordelen als een AS. Met een NUF kan op opstartkosten bespaard worden, maar daarentegen biedt een NUF naar potentiële klanten minder vertrouwen dan een B.V.

Voor ondernemers die een bedrijf willen beginnen in Noorwegen biedt het officiële investering promotiebureau van Noorwegen veel waardevolle informatie.

Bedrijf overnemen in Noorwegen

Ben je geïnteresseerd in het overnemen van een bedrijf in Noorwegen, dan biedt de database van Norsk.nl een overzicht van bedrijven die ter koop worden aangeboden.

Cultuurverschillen Noorwegen en Nederland

We adviseren bij het zakendoen in Noorwegen rekening te houden met de volgende verschillen tussen Noren en Nederlanders.

  • Wees niet te formeel. De Noorse samenleving is relatief informeel en je hoeft je dus ook niet heel formeel te kleden voor afspraken. Ook zijn Noren niet hiërarchisch ingesteld en spreken mensen elkaar snel met de voornaam aan. Titels worden vrijwel nooit gebruikt. Het is natuurlijk wel raadzaam om beleefd en respectvol te blijven.
  • Wees punctueel. Noren zijn punctueel en kom dus op tijd voor je afspraken.
  • Spreek af tijdens werktijd. De Noorse werkdag is relatief kort en veel Noren gaan om 16:00 naar huis. In Noorwegen hechten mensen veel waarde aan hun vrije tijd. Probeer daarom afspraken tussen 09:00 en 15:00 in te plannen en bij voorkeur niet op vrijdagmiddag.
  • Engels als voertaal. Noren spreken gemiddeld goed Engels en zakelijke bijeenkomsten kunnen daarom ook prima in het Engels gevoerd worden. Als je enkele woorden Noors spreekt, dan wordt dit daarentegen wel gewaardeerd.
  • Neem de tijd. Noorwegen kent een overlegcultuur en het kan een tijd duren om vertrouwen te winnen. Wees daarom geduldig en neem de tijd om tot een deal te komen.

Ondersteuning voor zakendoen in Noorwegen

Er zijn verschillende organisaties die Nederlandse bedrijven kunnen ondersteunen met het zakendoen in Noorwegen.

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze organisatie van de overheid biedt ondersteuning voor bedrijven die in het buitenland (willen) opereren. Op de website van het RVO vind je veel waardevolle informatie en eveneens kan het RVO assisteren in het vinden van zakenpartners in Noorwegen. Meer informatie hierover vind je op de website Zakenpartnersupport Op Maat.
  • Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 organisaties en biedt onder meer een database van organisaties die op zoek zijn naar zakenpartners.
  • Het Official Investment Promotion Agency of Norway biedt waardevolle informatie voor bedrijven die in Noorwegen willen investeren.
  • Zoek je een vertaalbureau Noors voor het vertalen van teksten van of naar het Noors? Vertalingen.nl is een ervaren en gecertificeerd vertaalbureau dat je graag ondersteunt. Teksten worden altijd vertaald door native speaking vertalers met ervaring in je branche.

Handige links voor zakendoen in Noorwegen

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?