Zakendoen in Polen - Jouw Startgids - Vertalingen.nl
Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in Polen

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Polen is de 7e economie van de Europese Unie en van de landen uit het voormalige Oostblok is Polen onze grootste handelspartner. Zo bedroeg de export naar Polen in 2020 € 14,2 miljard en werden er voor € 8,9 miljard goederen en diensten ingevoerd. De Poolse markt biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. In deze blogpost geven we uitleg over het oprichten van een bedrijf, exporteren naar Polen en zakelijke cultuurverschillen.

Inhoudsopgave

Bedrijf oprichten in Polen

Als je een onderneming wilt starten in Polen, dan heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen. Ook kent Polen speciale economische zones met een gunstig investeringsklimaat.

Ondernemingsvormen Polen

Hieronder vind je de populairste rechtsvormen in Polen.

 • Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (sp. z o.o.). Vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.
 • Spólka akcyjna (S.A.). Vergelijkbaar met een Nederlandse N.V.
 • Spółka komandytowa. Vergelijkbaar met een Nederlandse C.V.
 • Oddział w Polsce. Branche office

Voor het oprichten van een bedrijf in Polen adviseren we om een ervaren bureau in de arm te nemen dat je ook kan informeren over de belastingvoordelen van de verschillende ondernemingsvormen.

Speciale economische zones in Polen

Polen kent verschillende speciale economische zones met als doel het investeringsklimaat te stimuleren. De zones bieden hiervoor meerdere voordelen zoals aftrek van vennootschapsbelasting en vrijstelling van inkomstenbelasting. Meer informatie over de speciale economische zones in Polen vind je op de website Polish Investment & Trade Agency.

Export naar Polen

Heb je een product of dienst waarvan je ook denkt dat het voor de Poolse markt interessant is, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om te exporteren naar Polen. Tussen Nederland en Polen geldt een vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er enkele zaken om rekening mee te houden, zoals het (ver)rekenen van de btw.

Btw levering goederen of diensten aan ondernemer in Polen

Als je producten levert aan een bedrijf in Polen, dan reken je in principe 0% btw. Er zijn 2 voorwaarden voor het rekenen van dit 0% btw-tarief. De eerste voorwaarde is dat je klant een bedrijf is. De klant moet daarom over een geldig btw-identificatienummer beschikken. Je kunt het btw-identificatienummer van bedrijven zelf controleren via deze website. De tweede voorwaarde is dat de goederen Nederland verlaten hebben en dat dit bij controle aan te tonen is. De website van de Belastingdienst biedt informatie hoe je dit aan kunt tonen.

Btw levering goederen aan particulieren in Polen

Bij leveren van producten of diensten aan consumenten in Polen breng je wel altijd btw in rekening aan je klant. Voor het verwerken van de btw geldt een drempelbedrag van € 10.000. Tot € 10.000 mag je de btw behandelen alsof je klanten Nederlands zijn en draag je de btw af aan de Nederlandse fiscus. Vanaf de factuur waarmee het drempelbedrag van € 10.000 wordt overschreden, moet je het Poolse btw-tarief hanteren. Ook moet je de btw afdragen aan de Poolse belastingdienst.

De makkelijkste manier om dit te doen is via de Unieregeling. Via deze regeling draag je de van Poolse klanten geïnde btw af aan de Nederlandse fiscus die het vervolgens overmaakt naar de Poolse fiscus. De Unieregeling geldt voor alle EU-lidstaten en deze regeling kun je dus ook gebruiken voor het afdragen van de btw van je export naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk.

Accijns levering goederen naar Polen

Exporteer je alcoholhoudende producten, tabaksproducten of bepaalde energieproducten naar Polen? Over deze goederen moet accijns betaald worden. Wie de accijns moet betalen, is afhankelijk van enkele factoren. De Europese Commissie biedt een accijnstool waarmee je kunt bepalen wie de accijns moet betalen.

Exportvergunning voor goederen naar Polen

Ondanks dat tussen Nederland en Polen een vrij verkeer van goederen geldt, moet voor sommige goederen een exportvergunning worden aangevraagd. Dit geldt voor geneesmiddelen, fytosanitaire producten en strategische goederen. Als je dit soort producten wilt uitvoeren naar Polen, dan adviseren we contact op te nemen met de Nederlandse Belastingdienst.

Facturen voor export naar Polen

Als je goederen of diensten uitvoert naar Polen, gelden er naast de Nederlandse eisen op het gebied van facturen ook aanvullende Poolse regels. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.

Zakelijke cultuurverschillen Polen en Nederland

Als je in Polen zaken gaat doen, adviseren we om met de volgende cultuurverschillen rekening te houden.

 • Het Engels is geen gemeengoed. In de Poolse steden spreken veel mensen goed Engels. Zeker jongeren zijn het Engels gemiddeld goed machtig. Buiten de steden spreken veel mensen niet goed Engels. Houd hiermee rekening en zorg eventueel voor een tolk.
 • Leg afspraken schriftelijk vast. Om miscommunicatie te voorkomen, is het verstandig om afspraken schriftelijk, bijvoorbeeld per e-mail, vast te leggen of te bevestigen.
 • Kom op tijd voor afspraken. Te laat komen wordt niet gewaardeerd in Polen.
 • Laat de gastheer of gastvrouw de eerste hap nemen. Bij een zakelijk diner is het beleefd dat de gastheer of gastvrouw begint met eten.
 • Wees (lang genoeg) formeel. De Poolse maatschappij is formeler dan de Nederlandse. Spreek daarom je Poolse zakenpartner niet alleen aan met de voornaam. Ook wordt het dragen van nette, formele kleding gewaardeerd. Daarnaast worden er na een eerste ontmoeting meestal visitekaartjes uitgewisseld.
 • Respecteer de hiërarchie. Het Poolse bedrijfsleven werkt hiërarchisch. Houd ermee rekening dat je met de juiste persoon contact hebt als je een deal wilt sluiten.
 • Persoonlijk contact wint het van e-mailcontact. Hoewel tegenwoordig bijna iedereen voornamelijk werkt via e-mailcontact, verkiest de Pool toch persoonlijk contact. Dit is voornamelijk van belang in het begin van de zakelijke relatie. Telefonisch contact kan soms ongemakkelijk zijn vanwege de taalbarrière. Zorg er dus voor dat je afreist naar Polen om je zakenpartner face-to-face te ontmoeten.

Lees je in in de cultuur en de geschiedenis

Polen zijn trots op hun land en hun geschiedenis. Je doet er daarom goed aan om je in te lezen in de Poolse cultuur. Geïnteresseerd als ze zijn, zullen ze je ook naar de Nederlandse cultuur vragen.

Ook kennis van de Poolse geschiedenis kan een belangrijke rol spelen bij het winnen van vertrouwen. Polen heeft een tragisch verleden welke diepe trauma’s achter heeft gelaten. Grapjes hierover maken is not done. Vermijd ook woorden als Oostblok en Oost-Europees.

Ondersteuning voor zakendoen in Polen

Als je zaken wilt gaan doen, hoef je er niet alleen voor te staan. De volgende organisaties ondersteunen Nederlandse bedrijven die ondernemen in Polen.

 • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) assisteert bedrijven bij het ondernemen in binnen- en buitenland. Je vindt op de website van het RVO veel praktische informatie en ook kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte zakenpartners voor jouw bedrijf. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
 • Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 organisaties en biedt onder meer een database van organisaties die op zoek zijn naar zakenpartners.
 • De Poolse overheid biedt eveneens informatie en ondersteuning aan buitenlandse bedrijven die zich willen vestigen in Polen. Meer informatie hierover vind je op de website gov.pl.

Zoek je ondersteuning bij het vertalen van teksten van of naar het Pools? Vertalingen.nl is een ervaren en gecertificeerd vertaalbureau met gediplomeerde, native speaking vertalers. Meer informatie vind je op de pagina vertaalbureau Pools.

Handige links

De volgende webpagina’s bieden waardevolle informatie voor zakendoen in Polen.

45 Interessante feiten over Polen

Tot slot vind je in de volgende video 45 interessante feiten over Polen.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.