Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in Spanje

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Spanje is de 4e economie van de Europese Unie en een belangrijke handelspartner van Nederland. De export van Nederland naar Spanje heeft een waarde van meer dan € 15 miljard. De Spaanse markt biedt kansen voor ondernemers die willen exporteren naar dit land of in Spanje een berdrijf willen starten. In deze blogpost lees je waar je op moet letten als je zakendoet in Spanje.

Inhoudsopgave

Zaak beginnen in Spanje

Wil je een eigen bedrijf beginnen in Spanje? De volgende ondernemingsvormen zijn het populairst.

Rechtsvormen Spanje

 • Comerciante individual of Autónomo. Deze ondernemingsvorm is te vergelijken met de Nederlandse eenmanszaak.
 • Sociedad Limitada. De SL is vergelijkbaar met de B.V. Voor het oprichten van een Sociedad Limitada is het verplicht om € 3.000 te storten op een Spaanse bankrekening. Net zoals bij een B.V. hebben de ondernemers beperkte aansprakelijkheid.
 • Sociedad Anónima. De SA is te vergelijken met de Nederlandse N.V. en heeft veel gelijkenissen met de SL. Het startkapitaal is echter met € 60.000 een stuk hoger. Dit kapitaal kan wel als werkkapitaal gebruikt worden.

Als je een rechtsvorm hebt gekozen, dan zijn er nog enkele stappen die je moet nemen bij het beginnen van een zaak in Spanje.

 • Je moet het NIE-document bemachtigen. Dit is een Spaanse identiteitskaart.
 • Je moet een bankrekening bij een Spaanse bank openen.
 • Je moet je inschrijven bij de Spaanse Kamer van Koophandel.
 • Je moet een Spaans belastingnummer bemachtigen (CIF- of NIF-nummer).

Afhankelijk van het soort bedrijf dat je start zijn er eventueel nog enkele handelingen die je uit moet voeren zoals het bemachtigen van bepaalde vergunningen en arbeidsovereenkomsten.

Speciale Economische zones in Spanje

Spanje kent 4 speciale economische zones die voordelen bieden zoals bijvoorbeeld een verlaagd btw-tarief, vrijstelling van overdrachtsbelasting en verlaagd tarief voor vennootschapsbelasting. De Spaanse speciale economische zones zijn de Canarische Eilanden, Cadiz, Vigo en Ceuta en Melilla. Daarnaast zijn er speciale economische zones voor de havens van Barcelona, Santander en Sevilla.

Bedrijf kopen in Spanje

Wil je een bestaande onderneming overnemen in Spanje? Dan moet je ook aan verschillende van de bovenstaande punten denken. Op het internet is er een ruim aanbod van websites waar je bedrijven vindt die in Spanje te koop te worden aangeboden.

Export naar Spanje

Spanje is lid van de EU en daarom geldt er vrij verkeer van goederen en diensten. Desondanks zijn er enkele zaken waar je aan moet denken als je goederen of diensten wilt uitvoeren naar Spanje.

Btw export goederen of diensten aan bedrijven in Spanje

Als je b2b producten exporteert naar Spanje, dan reken je in principe 0% btw. Er zijn 2 voorwaarden voor het rekenen van het 0% btw-tarief. Ten eerste moet je klant een bedrijf zijn. De klant moet daarom over een geldig btw-identificatienummer beschikken. Je kunt het btw-identificatienummer van bedrijven in de EU zelf controleren via deze website. De tweede voorwaarde is dat de goederen Nederland verlaten hebben en dat dit bij controle te bewijzen is. De website van de Belastingdienst biedt informatie over hoe je dit aan kunt tonen.

Btw uitvoer goederen aan particulieren in Spanje

Bij leveren van producten of diensten aan consumenten in Spanje dien je wel altijd btw in rekening te brengen aan je klant. Voor het verwerken van de btw geldt een drempelbedrag van € 10.000. Tot € 10.000 mag je de btw behandelen alsof je klanten Nederlands zijn en draag je de btw af aan de Nederlandse fiscus. Vanaf de factuur waarmee het drempelbedrag van € 10.000 wordt overschreden, moet je het Spaanse btw-tarief hanteren. Ook moet je de btw afdragen aan de Spaanse fiscus.

De eenvoudigste manier om dit te regelen is via de Unieregeling. Via deze regeling draag je de van Spaanse klanten ontvangen btw af aan de Nederlandse belastingdienst die het vervolgens overmaakt naar de Spaanse fiscus. De Unieregeling geldt voor alle EU-lidstaten en deze regeling kun je dus ook gebruiken voor het afdragen van de btw van je export naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk.

Accijns export goederen naar Spanje

Wil je alcoholhoudende producten, tabaksproducten of bepaalde energieproducten exporteren naar Spanje? Over deze goederen moet accijns betaald worden. Wie de accijns moet betalen, is afhankelijk van enkele factoren. De Europese Commissie biedt een accijnstool waarmee je kunt bepalen wie de accijns moet betalen.

Factuureisen voor uitvoer naar Spanje

Als je goederen of diensten uitvoert naar een land in de EU, zoals Spanje, gelden er naast de Nederlandse eisen op het gebied van facturen ook vaak aanvullende regels. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.

Meertalige etiketten in Catalonië

Let er op dat je producten in Catalonië zowel in het Spaans als het Catalaans geëtiketteerd moeten zijn. Dit geldt eveneens voor brochures, informatiefolders en andere documenten.

Exportvergunning voor uitvoer goederen naar Spanje

Ondanks dat er in de EU een vrij verkeer van goederen geldt, moet voor sommige goederen een exportvergunning worden aangevraagd als je ze wilt uitvoeren naar Spanje. Dit geldt voor geneesmiddelen, fytosanitaire producten en strategische goederen. Als je dit soort producten wilt exporteren, dan adviseren we contact op te nemen met de Nederlandse Belastingdienst.

Zakelijke cultuurverschillen tussen Spanjaarden en Nederlanders

Als je zakendoet in Spanje, raden we aan om met het volgende rekening te houden:

 • Spreek je talen. Voor Spanjaarden is hun taal zeer belangrijk. Als er zaken gedaan moeten worden, is het beheersen van de Spaanse taal dan ook een must. Spreek je geen Spaans? Dan is het inzetten van een tolk een goed idee. Schriftelijke communicatie in het Spaans is vaak ook het effectiefst. Houd daarnaast rekening met regionale verschillen. De jongere generatie spreekt overigens vaak redelijk goed Engels en soms zelfs Frans.
 • Hanteer de juiste namen. What’s in a name? Best veel in Spanje. De naam bestaat namelijk uit de voornaam, de naam van de vader én de naam van de moeder. Bij schriftelijke communicatie en officiële documentatie worden beide achternamen gebruikt.
 • Zakendoen en eten gaan hand in hand. In Spanje worden zaken vaak gedaan tijdens de lunch of het avondeten. Ook goed om te weten: degene die de ander uitnodigt voor een lunch betaalt ook.
 • Siësta. Spanjaarden houden siësta. Dit houdt in dat ze relatief lang lunchen, namelijk van 14.00 tot 16.00 of zelfs tot 17.00 en daarna doorwerken tot 19.00 of 20.00.
 • Geen middagwerk in de zomer. Op zakenreis naar Spanje in de zomermaanden klinkt heel aanlokkelijk. Houd er dan wel rekening mee dat er vroeg wordt begonnen en ’s middags niet meer wordt gewerkt. Vrijdagmiddag is ook geen goed moment om zaken te doen, dan zijn de meeste bedrijven gesloten.
 • Formele zakencultuur. T-shirts, korte broeken en teenslippers. Zo ziet de doorsnee toerist er uit tijdens een vakantie in Spanje. De Spanjaarden zelf zijn juist klassiek en vaak formeel gekleed tijdens het werk. Er wordt veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Men verwacht dan ook hetzelfde van een buitenlandse zakenpartner. Dus ondanks de zon: doe je stropdas om of trek je mantelpak aan bij een afspraak met een Spaanse zakenpartner. Bij jongere bedrijven en in de ICT heerst een minder formele bedrijfscultuur.
 • Dure cadeaus worden niet gewaardeerd. Spanjaarden kunnen een relatiegeschenk waarderen, maar het is niet nodig. Dure geschenken kunnen worden geïnterpreteerd als omkoping.
 • Neem de tijd. Spanjaarden willen je vaak goed leren kennen voor ze zaken met je doen. Neem daarvoor de tijd en investeer in je zakelijke contacten. Kijk er ook niet raar van op als een Spanjaard niet op tijd komt tijdens jullie afspraak. Of een deadline mist. Spanjaarden nemen graag de tijd en zijn over het algemeen niet zeer punctueel. Het beste kun je na de lunch of zakelijke afspraak je Spaanse zakenpartner een mailtje sturen met de besproken punten en gemaakte afspraken.

In de volgende video zie je nog een aantal handige tips voor ondernemen in Spanje:

Ondersteuning voor zakendoen in Spanje

Als je zaken wilt gaan doen, dan hoef je er natuurlijk niet alleen voor te staan. De volgende organisaties ondersteunen Nederlandse bedrijven die ondernemen in Spanje.

 • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) assisteert bedrijven bij het ondernemen in Nederland en daarbuiten. Je vindt op de website van het RVO veel praktische informatie en ook kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte zakenpartners voor jouw bedrijf. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
 • Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 Europese organisaties en biedt onder meer een database van organisaties die op zoek zijn naar zakenpartners.
 • Digitaal Handelskantoor Spanje. Op deze website vind je diverse, handige informatie voor bedrijven die willen gaan zakendoen in of met Spanje.
 • Netherlands Business Support Office Barcelona. NBSO’s zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland die bedrijven ondersteunen op verschillende vlakken. In Barcelona is een NBSO gevestigd.
 • Ook de Spaanse overheid biedt ondersteuning voor buitenlandse bedrijven die willen investeren in Spanje. Meer informatie hierover vind je op de website Invest in Spain.

Zoek je ondersteuning bij het professioneel laten vertalen van teksten van of naar het Spaans? Vertalingen.nl is een ervaren en ISO 17100-gecertificeerd vertaalbureau met gediplomeerde, native speaking vertalers Spaans. Meer informatie vind je op de pagina vertaalbureau Spaans.

Handige links voor zakendoen in Spanje

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?