Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

Nieuwe Brexit-regels 2022. Dit verandert er voor de export van goederen naar Engeland

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Op 1 januari 2021 werd de Brexit officieel, waardoor het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de Europese Unie. Om de overgang te versoepelen, golden er in het eerste jaar overgangsregelingen. Een deel hiervan is echter op 1 januari 2022 verlopen. In dit artikel kun je lezen met welke veranderingen exporterende bedrijven te maken krijgen dit jaar.

Inhoudsopgave

Grondigere grenscontroles voor export naar Engeland

De Britse douane gaat vanaf 1 januari 2022 uitgebreider controleren op goederen die het VK binnenkomen. Vervoerders moeten vanaf dit jaar verplicht gebruik maken van de Goods Vehicle Movement Service (GVMS). Dit systeem is voor bijna alle Britse haven verplicht. Op de website van de Britse overheid vind je welke havens gebruik maken van GVMS. Ben je onbekend met dit systeem? Bekijk dan de onderstaande GVMS-instructievideo van de Britse overheid.

Invoeraangifte VK mogelijk via 2 modellen

Het is nu mogelijk om invoeraangifte te doen via de volgende 2 modellen:

  • Temporary storage model. Dit model is voor tijdelijke opslag tot 90 dagen, terwijl goederen op de volgende douanebestemming wachten.
  • Pre-lodgement model. In dit model doe je douaneaangifte voordat goederen de haven binnenkomen.

Attest van oorsprong voor uitvoer goederen naar VK

Voor goederen die uitgevoerd worden naar het VK is sinds de Brexit een attest van oorsprong verplicht. In 2021 was het voor attesten op basis van leveranciersverklaringen mogelijk om deze achteraf in te dienen. Dit is vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk. Dit betekent dat uitvoerders bij de export van goederen in het bezit moeten zijn van de leveranciersverklaringen om de oorsprong hiervan aan te kunnen tonen.

Whitepaper Brexit documenten vertalen

Omdat er veel nieuwe regelgeving van kracht zal zijn, moeten bestaande teksten aangepast worden. Denk aan overeenkomsten, algemene voorwaarden en statuten. Daarom hebben we een handige whitepaper voor je gemaakt met voorbeelden van stukken die je dient te vertalen voor de Brexit.

Uitstellen invoeraangifte VK niet meer mogelijk

Een importeur in het VK kon onder bepaalde voorwaarden de invoeraangifte een half jaar uitstellen. Dit is vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk en een volledige ingevulde Britse invoeraangifte is verplicht. Deze verandering heeft vooral impact op Britse importeurs, tenzij in de Incoterms is afgesproken dat je als verkoper naast de uitklaring ook verantwoordelijk bent voor de inklaring van goederen.

Vooraanmelden levensmiddelen en landbouwproducten

Vanaf dit jaar is een pre-notificatie voor agro- en foodproducten verplicht. Dit geldt voor zowel dierlijke als plantaardige producten. De importeur moet deze producten voor aankomst aanmelden in het Britse ICT-systeem.

Gezondheidscertificaten verplicht voor export naar Engeland

Vanaf 1 juli 2022 is voor de export van producten van dierlijke oorsprong een veterinair gezondheidscertificaat verplicht. Hieronder vallen bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel en eieren.

Voor landbouwgoederen met een laag risico zoals veel producten van plantaardige producten is een fytosanitair certificaat verplicht. Dit geldt voor bijvoorbeeld snijbloemen, groenten en fruit.

De Britse douane voert deze verplichtingen en de (fysieke) controles gefaseerd in tussen 1 juli en 1 november 2022.

Export naar Engeland

Na de Brexit zijn de regels omtrent exporteren naar en importeren uit het VK veranderd. Over dit onderwerp hebben we een eigen, afzonderlijke blogpost gepubliceerd. Hier kun je meer over dit onderwerp lezen.

Zoek je een vertaalbureau voor de vertaling van Brexit- of andere documenten van of naar het Engels. Vertalingen.nl is een gecertificeerd vertaalbureau met ruim 40 jaar vertaalervaring. Teksten worden altijd door een native speaking vertaler omgezet in zijn of haar moedertaal. Meer informatie vind je op de pagina vertaalbureau Engels.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?