Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

Jouw gids voor de export van goederen naar het VK na de Brexit

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Sinds 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie getreden en is de Brexit officieel een feit. Dit betekent ook het einde van het vrij verkeer van goederen tussen de EU en het VK. Exporteert jouw bedrijf producten naar het VK? In dit artikel leggen we uit welke gevolgen de Brexit heeft voor export naar Engeland en met welke zaken je rekening moet houden.

Inhoudsopgave

Formaliteiten regelen voor exporteren naar VK

Om producten te exporteren naar Groot Brittannië moet je een aantal zaken regelen in Nederland.

  • Vraag een Nederlands EORI-nummer aan. Om goederen te exporteren moet je een Economic Operator Registration and Identification nummer in Nederland aanvragen. Op de website van de Belastingdienst vind je hierover meer informatie.
  • Je moet je producten ook aanmelden bij de Britse douane. Als je de export zelf regelt, heb je ook een Brits EORI-nummer nodig. Besteed je de export uit aan een vertegenwoordiger, controleer dan of deze een EORI-nummer heeft. In dat geval hoef je waarschijnlijk geen Brits EORI-nummer aan te vragen. Een Brits EORI-nummer kun je aanvragen op de website van de Britse overheid.
  • Regel de uitvoeraangifte. Met een uitvoeraangifte bewijs je dat je voldoet aan de handelsverplichtingen die Nederland in internationaal verband is aangegaan. De Belastingdienst biedt hiervoor een stappenplan. Exporteer je vaak naar Engeland of ben je van plan vaak te exporteren? In dat geval biedt het voordelen om een AEO (Authorised Economic Operator) status aan te vragen. Deze biedt onder meer minder fysieke controles en voorrang bij controles. Op de website van de Nederlandse Douane vind je meer informatie over AEO.
  • Vraag de juiste exportdocumenten aan. Niet alle exportdocumenten zijn verplicht, maar zijn wel aan te raden, ook omdat je klant ernaar kan vragen. Op Acces2Markets vind je de documenten die je nodig hebt voor export naar Groot Brittannië. De website van de Kamer van Koophandel biedt uitgebreide informatie over exportdocumenten.
  • Regel indien nodig productcertificaten. Afhankelijk van het product dat je wilt exporteren, heb je soms een productcertificaat nodig. Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van RVO.
  • Regel de voorwaarden voor levering en Incoterms.
  • Meld je transport via de ferry aan via Portbase.
  • Controleer of je toeleveranciers rekening houden met de huidige post-Brexit regels.
  • Lever je ICT- of digitale diensten in het VK? Houd er dan rekening mee dat op het gebied van wetgeving rondom digitale data in het VK nu andere regels gelden dan in de EU. De website van RVO biedt hierover meer informatie.

Whitepaper Brexit documenten vertalen

Omdat er veel nieuwe regelgeving van kracht zal zijn, moeten bestaande teksten aangepast worden. Denk aan overeenkomsten, algemene voorwaarden en statuten. Daarom hebben we een handige whitepaper voor je gemaakt met voorbeelden van stukken die je dient te vertalen voor de Brexit.

Brexit douanekosten. Invoerrechten export naar VK

Het VK en de EU hebben afgesproken dat de Britse douane geen invoerrechten heft op goederen die van preferentiële oorsprong uit de EU zijn. Om de oorsprong van een product te bepalen, wordt naar verschillende zaken gekeken:

  • In welk land is het product voortgebracht of geheel en al verkregen. Bloemen die bijvoorbeeld in Nederland geteeld zijn, hebben Nederland als preferentiële oorsprong.
  • In welk land het product een belangrijke verandering ondergaat, waardoor de oorsprong ervan mee verandert. Dit punt is meer arbitrair. Een machine kan bijvoorbeeld enkele onderdelen bevatten die niet uit de EU afkomstig zijn. Alleen als in Nederland voldoende waarde wordt toegevoegd heeft de machine Nederland als preferentiële oorsprong.

De tool My Trade Assistant i.c.m. ROSA (Rules of Origin Self-Assessment) van Access2Market is een handig hulpmiddel om de oorsprongsregels van een product te bepalen. Zo biedt het onder meer een checklist, uitleg en praktische voorbeelden. Als je producten exporteert naar Engeland die van preferentiële oorsprong uit de EU zijn, dan kun je een Attest van Oorsprong op de verkoopfactuur zetten. Het KVK biedt voorbeelden van Attesten van Oorsprong.

Voor facturen lager dan € 6000 mag je een factuurverklaring zonder toestemming van de Douane opstellen. Bij factuurbedragen hoger dan € 6000 heb je een REX-registratie van de Nederlandse Douane nodig. Hiermee ben je bij de Douane bekend als geregistreerd exporteur. Het REX-registratienummer vermeld je op de factuur naar je klant.

Als je producten niet van preferentiële oorsprong uit de EU zijn, betaal je invoerrechten. Meer informatie hierover vind je op Gov.uk.

Btw export VK na Brexit

Als je producten exporteert naar het Verenigd Koninkrijk breng je 0% btw in rekening aan je klant. Dit mag alleen als je aan kunt tonen dat je producten de Europese Unie hebben verlaten. Dit kun je bewijzen met bijvoorbeeld een aangifte ten uitvoer of vrachtbrief. Hoewel je geen Nederlandse btw verschuldigd bent, vul je de omzet van je export naar het VK wel in op je btw-aangifte. Deze vul je in onder rubriek 3a, levering naar landen buiten de EU.

Het VK heft de btw/VAT voor naar het VK geïmporteerde producten. Wie de VAT betaalt, hangt af van je klant en de gebruikte Incoterm.

Producteisen export VK

De in de EU-geldende CE-markering is komen te vervallen in het Verenigd Koninkrijk sinds de Brexit. Het VK accepteert echter producten met een CE-markering tot 1 januari 2023. Hierna vervangt de Britse UKCA-markering de CE-markering. Medische apparaten zijn hier een uitzondering op en voor deze apparaten wordt tot 1 juli 2023 een CE-markering geaccepteerd.

Meer informatie over de UKCA-markering en het aanvragen ervan vind je op de website van de Britse overheid.

Voor verschillende soorten goederen zijn exportcertificaten verplicht. Op Acces2Markets vind je welke certificaten voor jouw producten van toepassing zijn. Op Acces2Markets vind je eveneens informatie over verpakkings- en etiketteringseisen voor producten in Groot Brittannië.

Gevolgen Brexit voor grens Ierland en Noord-Ierland

Export naar Noord-Ierland. Een status aparte

Om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen, hebben het VK en de EU besloten dat Noord-Ierland als het gaat om leveringen in de praktijk als onderdeel van de interne markt en douane-unie van de EU behandeld wordt.

Dit betekent dat goederen zonder strenge controles de landgrens tussen Ierland en Noord-Ierland over mogen. Voor zendingen tussen de EU en Noord-Ierland zijn geen douaneformaliteiten vereist. Ook invoerrechten die voor de rest van het VK gelden, gelden niet voor export naar Noord-Ierland.

Levering van goederen aan Noord-Ierland vallen voor de btw als levering aan een EU-land. Vermeld deze ook in de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP). De speciale status van Noord-Ierland geldt niet voor diensten. Voor het leveren en afnemen van diensten wordt Noord-Ierland beschouwd als een niet-EU land.

Deze regels zijn ingegaan op 1 januari 2021 en gelden voor 4 jaar. Hierna beslist het Noord-Ierse parlement om de regeling wel of niet voort te zetten voor een periode van 4 jaar.

Zoek je ondersteuning op het gebied van vertalingen en communicatie voor de Britse markt? Vertalingen.nl is een gecertificeerd vertaalbureau Engels. We zetten altijd native speaking vertalers in en hebben ervaring in een ruime verscheidenheid van branches.

Update artikel. Op 1 januari 2022 gelden er enkele nieuwe regels voor de uitvoer van goederen naar het VK. Deze vind je in onze blogpost Brexit-regels 2022 voor export naar Engeland.

Handige links

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?