Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

8 dingen die je moet weten over zakendoen in Luxemburg

Zakendoen in een van de kleinste landen ter wereld: Luxemburg. Een ministaatje waar ze vrijwel geen vandalisme, moord en doodslag kennen. Een keurig en rustig land met zo’n half miljoen inwoners. Met meer dan 150 banken en een zeer gunstig fiscaal klimaat is Luxemburg een waar belastingparadijs. Het hoogste btw-tarief is 17% vergeleken met 21% in Nederland. Niet alleen zit het hoofdkantoor van Skype gevestigd in Luxemburg, ook Amazon, PayPal, Rakuten en Rovi Corporation hebben allemaal Europese hoofdkantoren in dit land.

Voordat je besluit een kansje te wagen op de Luxemburgse zakelijke markt, geven we je een aantal essentiële tips over de zakelijke etiquette in Luxemburg.

Wist je dat

… Luxemburg bij de 30 kleinste landen ter wereld behoort wat betreft inwoneraantal en de acht na kleinste natie in Europa. Vrij klein dus.

Wilkommen, bienvenue, Wëlkomm

Er zijn drie gangbare talen in Luxemburg: Frans, Duits en Letzeburgs. Sinds 1985 is deze laatste de officiële taal van het land. Opmerkelijk is dat Frans de officiële taal blijft in de wetgeving, het bestuur en de rechtspraak. In de handel wordt voornamelijk de Duitse taal gebruikt en ook veel kranten en tijdschriften zijn in het Duits geschreven.

Veel Luxemburgers spreken vloeiend Engels, toch is het handig om dit even te checken voor je de trip naar Luxemburg maakt. Geen Engels? Probeer dan je presentatie of introductie voor te bereiden in het Frans of het Duits. Dit wordt zeer op prijs gesteld.

Formeel is het sleutelwoord

Je eerste ontmoeting met een eventuele zakenpartner is zeer formeel. Ken je de Luxemburgse partij niet zo goed, ga dan voor de korte handdruk. Net als de Fransen stellen de Luxemburgers het niet op prijs als ze worden getutoyeerd. Spreek ze ook vooral aan met Monsieur of Madame. Hoe langer je elkaar kent, hoe gebruikelijker het is om elkaar bij de voornaam te noemen. Er kan zelfs gekust worden met drie luchtkussen op de wang. Let wel: dit geldt voor vrouwen, mannen kussen geen mannen in Luxemburg.

Tip

Punctueel zijn is heel belangrijk als je zaken wilt doen met Luxemburgers. Dreig je te laat te komen op je afspraak? Bel en verontschuldig jezelf. Doe je dit niet dan word je al snel bestempeld als onbetrouwbaar.

Koetjes en kalfjes

Luxemburgers staan open voor langdurende en stabiele zakelijke relaties met hun zakelijke contacten. Het is dan ook niet gek dat een zakenlunch hierbij een belangrijke rol speelt. Natuurlijk wordt er volop over werk gesproken tijdens het middaguur. Maar vergeet zeker de koetjes en kalfjes niet. Deze sociale gesprekjes helpen bij het opbouwen van een goede relatie. Waar kun je het over hebben tijdens de lunch? Vertel over je vakantie, stel vragen over de Luxemburgse cultuur of voer een gespek over persoonlijke belevenissen en sport. Politieke onderwerpen zoals de Europese grondwet kun je beter vermijden.

Etiquette

Gebruik altijd bestek als je gaat eten. Zelfs als je een sandwich bestelt. Ellebogen mogen niet op de tafel rusten en houd je handen boven tafel. En houd er rekening mee dat een zakenlunch lang kan duren.

Down to business

Ben je op zoek naar een snelle deal? Dan is Luxemburg niet de juiste plek. Besluiten worden meestal in de privésfeer genomen en het kan even duren voordat er ook daadwerkelijk een beslissing op tafel ligt. Luxemburgers staan erom bekend om de voor- en nadelen en de effecten op de korte en lange termijn goed te bestuderen en af te wegen. Ze zijn erg voorzichtig en analytisch wat het proces behoorlijk lang kan maken. Iets om in het achterhoofd te houden.

Bonustip: vertaal je communicatie in het Frans of Duits

Wil je je kansen op de Luxemburgse markt vergroten? Check eerst welke taal je toekomstige zakenpartner spreekt en laat je eerste communicatie direct vertalen in het Duits of Frans. De perfecte binnenkomer!

Waarom Luxemburg?

Begrijp je de manier van zakendoen in Luxemburg? Dan heb je de eerste stap gezet in je internationale avontuur in dit kleine land. Heb je hulp nodig met het vertalen naar het Frans, Duits of Letzeburgs? Vertalingen.nl staat je graag bij!

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?