Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

Verkopen binnen de EU. Hier moet je rekening mee houden

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Binnen de Europese Unie geldt er een vrij verkeer van goederen en diensten. Ben jij een Nederlandse ondernemer en wil je graag uitbreiden naar het buitenland? Dan zijn landen binnen de EU vaak de eerste landen die interessant zijn voor export. Ondanks het vrije verkeer van goederen en diensten zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je binnen de EU zakendoet. In deze blogpost leggen we je precies uit waar je op moet letten bij verkopen binnen de EU.

Inhoudsopgave

Btw bij export binnen EU

Als je goederen of diensten uitvoert naar een klant in een ander EU-land, dan moet je je houden aan de regelgeving omtrent omzetbelasting.

Btw export naar ondernemers binnen Europese Unie

Bij een levering naar een bedrijf in een ander EU-land, reken je in principe geen btw. Voor het hanteren van het 0% btw-tarief gelden 2 eisen.

  1. Je klant is officieel een ondernemer en beschikt over een btw-nummer. Ook moet je klant in zijn eigen land btw-aangifte doen. Je kunt het btw-nummer van je klant zelf controleren op de website van de Europese Commissie.
  2. Als je goederen exporteert, dan moet je bij controle kunnen aantonen dat de goederen Nederland hebben verlaten. Dit kan bijvoorbeeld via een vervoersverklaring, kopie van de vrachtbrief of polis van de vervoersverzekering. Komt je klant zelf de producten ophalen? Vraag hem of haar in dit geval voor een vervoersverklaring.

Btw export naar particulieren binnen Europese Unie

Bij de uitvoer van producten en diensten geldt een drempelbedrag van € 10.000 voor ieder EU-land. Tot dit drempelbedrag reken je het Nederlandse btw-tarief en draag je de geïnde omzetbelasting af aan de Nederlandse belastingdienst. Het drempelbedrag geldt per land. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld voor € 8.000 uitvoert naar België en voor € 9.000 naar Duitsland, dat je onder het drempelbedrag zit.

Vanaf de factuur dat je het drempelbedrag overschrijdt voor een land, reken je het btw-tarief van het desbetreffende land. De geïnde btw draag je eveneens af aan de fiscus van dat land. De gemakkelijkste manier om btw af te dragen aan belastingdiensten in andere EU-landen is via de Unieregeling. Dit is één systeem voor de btw-afdracht aan alle belastinginstanties in de Europese Unie. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de Unieregeling.

Accijns uitvoer naar andere EU-landen

Houd er rekening mee dat op de export van onder meer tabak, alcoholhoudende dranken en minerale oliën accijns kan worden geheven. Check de accijnstool van de Europese Commissie om te controleren op welke goederen accijns wordt geheven en welke partij deze moet betalen.

Exportvergunning

Voor sommige goederen geldt het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie niet. Voor de uitvoer van geneesmiddelen, fytosanitaire producten en strategische goederen is doorgaans een exportvergunning verplicht. Neem contact op met de Belastingdienst als je dit soort producten wilt uitvoeren naar een ander EU-land.

Etiketteringsvoorschriften Europese Unie

Naast de in alle landen geldende EU-voorschriften voor etiketten, kunnen er per staat specifieke voorschriften gelden. Zo kunnen in Frankrijk bijvoorbeeld voor producten met melk en/of vlees als ingrediënt aanvullende voorschriften vereist zijn. Producten in Spaans Catalonië moeten zowel in het Spaans als het Catalaans geëtiketteerd zijn.

Factuurvereisten verkopen binnen Europese Unie

Naast in Nederland geldende factuurvereisten, gelden er aanvullende eisen voor facturen naar een klant in een ander EU-land. De Belastingdienst biedt meer informatie over dit onderwerp.

Verzegelen van producten en verzendingen

Voor het verzenden van goederen naar landen buiten de EU is het verzegelen van verzendingen verplicht. Ook voor transporten binnen de Europese Unie biedt het aanbrengen van een verzegeling voordelen.

  1. Een verzegeling toont de authenticiteit van goederen aan. Als er met een product geknoeid is, dan is hier dankzij de zegel duidelijk bewijs van.
  2. Beveiliging tegen diefstal. Verzegelingen kunnen een extra laag van beveiliging vormen.
  3. Een verzegeling kan eveneens vertrouwen geven aan je klanten, omdat het aantoont dat het product veilig en onaangetast is.

De Nederlandse producent Hoefon biedt een uitgebreide collectie van verschillende soorten verzegelingen.

Vertaalbureau voor zakendoen in Europa

Zoek je een partner voor je communicatie met klanten in het buitenland? Vertaalbureau Vertalingen.nl is een ISO 17100-gecertificeerd vertaalbureau dat van en naar meer dan 30 talen vertaalt. We werken altijd met gediplomeerde, native speaking vertalers. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Bekijk ook onze blogposts over internationaal ondernemen.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?