Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Leidinggeven aan een intercultureel team

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

In een steeds meer geglobaliseerde en digitale werkomgeving, waar teams vaak verspreid zijn over de wereld, kan effectief leiderschap bijzonder complex zijn.

Het leiden van een internationaal team vereist niet alleen kennis van verschillende leiderschapsstijlen, maar ook begrip van culturele verschillen en nuances. In dit artikel leggen we 2 toonaangevende theorieën uit die je kunnen helpen bij het managen van een intercultureel team. Voor dit artikel vroegen we advies aan Streng Dijkerman & Partners, een aanbieder van management opleidingen en expert op het gebied van leidinggeven.

Inhoudsopgave

Zeven dimensies van cultuur

De 7 dimensies van cultuur is een model dat in de jaren 90 van de vorige eeuw is ontwikkeld door Fons Trompenaars en Charles Hampden-Turner. Dit model omschrijft 7 dimensies voor het analyseren van culturele verschillen.

  1. Universalisme vs. particularisme. In sommige culturen worden regels en standaarden (universalisme) belangrijker gevonden dan relaties en omstandigheden (particularisme). In andere culturen is dit andersom.
  2. Individualisme vs. collectivisme. De mate waarin mensen zichzelf zien als onafhankelijk van groepen of als integraal onderdeel van een groep.
  3. Specifiek vs. diffuus. Dit gaat over de scheiding tussen het persoonlijke en het professionele leven. In specifieke culturen is er een duidelijke scheiding, terwijl in diffuse culturen deze gebieden meer overlappen.
  4. Neutraal vs. emotioneel: De mate waarin emoties openlijk worden getoond in de werkomgeving.
  5. Prestatie vs. toeschrijving. Deze dimensie beschrijft of status wordt verdiend door prestaties (prestatie) of toegekend door afkomst, leeftijd, geslacht, etc. (toeschrijving).
  6. Dit betreft de focus van culturen op het verleden, het heden of de toekomst.
  7. De manier waarop mensen interacteren met hun omgeving en de mate van controle die zij geloven te hebben over hun omgeving.

Culture Map

Een ander toonaangevend model is de culture map van Erin Meyer. In haar boek The Culture Map: Breaking Through the Invisible Boundaries of Global Business uit 2014 beschrijft ze een raamwerk voor het analyseren van culturen. Ook legt ze strategieën uit voor het verbeteren van internationaal zakelijk succes. In haar boek beschrijft de 8 dimensies voor culturele verschillen. Hierin zul je overlap zien met de 7 dimensies van Tompenaars en Hampden-Turner. 

  1. Dit gaat over de mate waarin communicatie in een cultuur expliciet en duidelijk is (laag-context) versus impliciet en moet worden geïnterpreteerd met inachtneming van de context (hoog-context).
  2. De manier waarop feedback wordt gegeven, variërend van directe, openlijke kritiek tot meer indirecte en subtiele suggesties.
  3. De verwachtingen ten aanzien van leiderschap variëren van egalitair, waar leiderschap wordt gedeeld en besluitvorming collectief is, tot hiërarchisch, waar beslissingen worden genomen door individuen aan de top.
  4. Deze dimensie gaat over of beslissingen worden genomen door de groep (consensus) of door individuen (top-down).
  5. Meyer onderscheidt tussen taakgebaseerd vertrouwen (vertrouwen op basis van iemands prestaties en deskundigheid) en relatiegebaseerd vertrouwen (vertrouwen opgebouwd door persoonlijke relaties en tijd doorbrengen met elkaar).
  6. Oneens zijn. De mate waarin openlijke confrontatie en meningsverschillen worden geaccepteerd en als constructief worden beschouwd versus culturen waarin harmonie en overeenstemming prevaleren.
  7. Dit omvat hoe culturen tijd waarnemen en beheren, variërend van lineair tijdbeheer, waarbij mensen zich richten op punctualiteit en planning, tot meer flexibele benaderingen van tijd.
  8. In bepaalde culturen worden mensen getraind om een argumentatie te beginnen met een feit, statement of mening, waarna ze ondersteunende uitleg geven. In andere culturen zijn mensen gewoon om eerst theorieën of concepten uit te leggen voordat ze een feit, statement of mening geven.

In de volgende video bespreekt Erin Meyer haar theorie.

Adviezen voor het managen van een intercultureel team

Uit deze 2 modellen komen de volgende adviezen voor het leidinggeven aan een team dat bestaat uit mensen met diverse achtergronden.

  1. Begrip hebben en rekening houden met verschillende culturen. Door de verschillen tussen culturen te begrijpen, kunnen managers hier hun manier van leidinggeven op aanpassen. In de bovenstaande video vertelt Meyer de anekdote hoe ze haar manier van feedback vragen aan Japanse medewerkers met succes aanpaste.
  2. Wees flexibel. Als je een internationaal team managet, dan adviseren we om je flexibel in te stellen. Wees bereid om je eigen gedrag en verwachtingen aan te passen.
  3. Zie diversiteit als een voordeel. Verschillende onderzoeken laten zien dat er een positieve relatie is tussen diversiteit en de prestaties van teams. Omarm daarom diversiteit en zie het als een bron van innovatie en creativiteit.
  4. Creëer een veilige werkomgeving. Laat ook teamleden bewust zijn van culturele verschillen. Dit kweekt onderling begrip en draagt bij aan effectieve communicatie. Dit zorgt voor een veilige werkomgeving waarin respect is voor elkaars culturele verschillen.

Binnen een intercultureel team kunnen taalverschillen een uitdaging zijn. Zoek je een ervaren partner voor het vertalen van belangrijke documenten of (interne) communicatie? Vertaalbureau Vertalingen.nl staat graag voor je klaar. Al ruim 40 jaar verzorgen we professionele vertalingen voor bedrijven uit diverse sectoren. Bekijk onze vertaaldiensten voor meer informatie.

Wil je graag meer informatie over de theorieën in deze blogpost? Dan verwijzen we je graag door naar de volgende websites:

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?