Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

10 tips voor een internationaal zoekwoordenonderzoek

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

In de wereld van SEO (Search Engine Optimization) is zoekwoordenonderzoek cruciaal. Voor bedrijven die internationaal willen uitbreiden, is het essentieel om een internationaal zoekwoordenonderzoek uit te voeren dat is afgestemd op de specifieke behoeften van verschillende landen, markten en talen. Het uitvoeren van een internationaal zoekwoordenonderzoek kan een merk helpen om relevante en waardevolle content voor verschillende doelmarkten te creëren. Wij geven je graag 10 tips over hoe je dit het beste kunt doen.

1. Begrijp de culturele nuances

Elk land, elke regio en elke taal heeft zijn eigen culturele nuances. Een term die in het ene land populair is, kan in een ander land irrelevant zijn of zelfs een andere betekenis hebben. Begrijpen hoe mensen in verschillende culturen denken en zich uitdrukken, kan helpen bij het kiezen van de juiste zoekwoorden.

2. Kies je markten zorgvuldig uit

Voordat je begint met het zoekwoordenonderzoek identificeer je de landen of regio’s waar je je op wilt richten. Dit helpt je bij het prioriteren van je onderzoek en je middelen.

3. Gebruik lokale zoekmachines

Google domineert weliswaar veel markten, maar in landen als China (Baidu) of Rusland (Yandex) zijn er lokale zoekmachines die populairder zijn. Gebruik de toonaangevende zoekmachines van een regio voor nauwkeuriger resultaten.

4. Gebruik de juiste tools

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor internationaal zoekwoordenonderzoek. Google’s eigen Keyword Planner is een goed startpunt, maar andere tools zoals SEMrush, Ahrefs en Ubersuggest kunnen ook waardevolle inzichten bieden. Een professioneel SEO-bureau beschikt over deze tools en weet hoe je ze effectief inzet.

5. Concurrentieanalyse

Kijk naar wat je concurrenten doen op de internationale markt. Welke zoekwoorden gebruiken ze? Dit kan je een indicatie geven van welke zoekwoorden waardevol kunnen zijn en welke marktsegmenten over het hoofd worden gezien. Via de bovengenoemde online marketing tools kun je eveneens analyseren op welke zoektermen je concurrenten zichtbaar zijn in Google.

6. Lokale expertise is cruciaal

Hoewel tools nuttig zijn, vervangen ze niet de waarde van lokale expertise. Het inhuren van lokale SEO-experts of taalspecialisten kan inzicht geven in specifieke zoektermen, straattaal, taaleigen uitdrukkingen en andere taalspecifieke nuances.

7. Houd ook rekening met long-tail zoekwoorden

Long-tail zoekwoorden zijn specifieker en vaak minder concurrerend dan algemene termen. Door je te richten op deze niche-zoekwoorden, kun je je richten op specifiekere doelgroepen in verschillende regio’s.

8. Vertaal niet gewoon, maar lokaliseer

Een directe vertaling van een zoekwoord kan soms meer kwaad dan goed doen. In plaats van simpelweg te vertalen, moet je lokaliseren, wat betekent dat je de inhoud aanpast aan de lokale cultuur, gewoonten en taal. Lees meer over onze diensten als lokalisatie vertaalbureau.

9. Overweeg seizoensgebondenheid en lokale evenementen

Feestdagen, festivals en seizoensgebonden gebeurtenissen kunnen de zoekvolumes drastisch veranderen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met deze lokale variaties bij het plannen van je content.

10. Houd rekening met technische SEO

Naast het kiezen van de juiste zoekwoorden, moet je ook rekening houden met technische aspecten, zoals hreflang-tags, die zoekmachines vertellen welke taal je gebruikt op een bepaalde pagina. Dit zorgt ervoor dat de juiste content wordt weergegeven aan het juiste publiek.

Internationaal zoekwoordenonderzoek is dus geen eenvoudige taak. Het vereist een grondig begrip van lokale culturen, talen en zoekgewoonten. Echter, door systematisch te werk te gaan, de juiste tools en expertise te gebruiken en je te richten op de unieke behoeften van elke markt, kun je een effectieve internationale SEO-strategie opstellen die resultaten oplevert. In een geglobaliseerde wereld kan zo’n strategie het verschil betekenen tussen internationaal succes en gemiste kansen!

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?