Bellen Offerte aanvragen
Brexit

Brexicon: een handige woordenlijst met brexit-termen

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

In 2016 werd ‘brexit’ verkozen tot woord van het jaar. En daar zijn de afgelopen jaren nog tig nieuwe woorden bijgekomen. Wat denk je van brexiteer, brexodus, brino en remoaners?

Nu de echte brexit met rasse schreden dichterbij komt, is een woordenlijst met veelgebruikte Engelse termen rondom de uittreding van het Verenigd Koninkrijk geen overbodige luxe.

Brexicon

Daarom hebben we een handig brexicon voor je samengesteld.

    • Backstop plan:
      De ‘backstop’ is bedoeld voor het openhouden van de Ierse grens voor het geval het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder een akkoord te hebben bereikt.
    • B-day:
      Zo wordt de dag genoemd waarop de Britten met een geringe meerderheid besloten dat het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid blijft. B-Day vond plaats op 23 juni 2016.
    • Beleaver:
      Een blend van believer en leave: een Brit die heilig overtuigd is van het Verenigd Koninkrijk als autonome natiestaat dat hij wil dat het koninkrijk uit de EU stapt.
    • Blind Brexit:
      De Blind Brexit is de situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat en er een overgangsperiode begint voordat er een akkoord is bereikt over de toekomstige relatie op lange termijn.
    • Brefugee:
      Een persoon die Groot-Brittannië ontvlucht als gevolg van de uitkomst van het EU-referendum dat leidt tot de brexit. Dit zijn vooral buitenlandse werknemers.
    • Bresignation:
      Bresignation is een samenvoeging van British en resignation: het terugtreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU als gevolg van de brexit.
    • Brexit
      De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Brexit werd vaak als het-woord behandeld, maar – mogelijk onder invloed van ‘the Brexit’ – ook steeds vaker als de-woord gebruikt. Ook zien we het woord geregeld terug zonder lidwoord.
    • Brexiteer:
      Een brexiteer is een Brit die wil dat het Verenigd Koninkrijk uittreedt uit de EU.
    • Brexodus:
      Brexit en exodus vormen samen brexodus. Oftwel het vertrek van bedrijven en personen uit het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de brexit.
    • Brino:
      Brino staat voor ‘BRexit In Name Only’. Een verwijt dat soms gemaakt wordt door harde brexiteers aan het adres van diegenen die voorstander zijn van een zachtere brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk op veel domeinen nog steeds nauw betrokken zou zijn bij de EU.
    • Cake and eat it:
      Met deze term wordt bedoeld dat Groot-Brittannië probeert om de voordelen van een EU-lidmaatschap te behouden zonder de daarbijhorende verplichtingen. Denk aan het bijdragen aan de EU-begroting en vrij verkeer van personen.
    • Chequers plan:
      Het chequers plan is het brexit-plan dat werd goedgekeurd door het Britse kabinet in het landhuis van de eerste minister Theresa May, Chequers, in juli 2018.
    • Cliff edge:
      Het vooruitzicht van het Verenigd Koninkrijk dat de EU verlaat zonder enig akkoord.
    • DExEU:
      DExEU staat voor ‘Department for Exiting the European Union’. Dit is de naam van de nieuwe afdeling van de Britse overheid dat verantwoordelijk is voor de regeling van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.
    • Divorce bill:
      De divorce bill is het geldbedrag dat de Britse regering moet neertellen op het moment dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. We hebben het dan over zo’n 27 miljard pond.
    • Hard border:
      Een grens die gecontroleerd wordt door douane, politie of militairen.
    • Hard Brexit:
      De hard brexit is het tegenovergestelde van de soft brexit. Bij de harde brexit blijven er nog maar weinig banden bestaan tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
    • No deal:
      Als je de term ‘no deal’ hoort of leest dan gaat het erover dat het Verenigd Koninkrijk de banden met de Europese Unie plotseling verbreekt zonder een overgangsperiode. Volgens de regering van Theresa May gaat dit gepaard met een enorme schade, daarom willen ze een meer geleidelijke terugtrekking. Slaagt het parlement er niet in om de brexit-deal van de regering goed te keuren en er worden geen andere maatregelen getroffen, dan zal het Verenigd Koninkrijk de EU zonder akkoord verlaten op 29 maart 2019.
    • Remoaners:
      Een remoaner is een persoon die klaagt over het feit dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat en over het resultaat van het brexit-referendum.
    • Soft Brexit:
      We hadden net al de hard brexit gehad; de soft brexit is de situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, maar nog steeds zo dicht mogelijk aanleunt bij de EU.

    • Withdrawal agreement:
      Er is een akkoord bereikt met de EU over de voorwaarden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. In dit akkoord staat onder andere hoeveel geld het Verenigd Koninkrijk aan de EU moet betalen, de details van de overgangsperiode en de rechten van burgers.

Vragen?

Heb je een vraag over deze Engelse brexit-termen of ben je op zoek naar een vertaling van een van deze woorden? Vertalingen.nl helpt je graag! Bekijk voor meer informatie de pagina Engels vertaalbureau. Bedrijven die zaken willen doen vinden waardevolle informatie op de pagina ondernemen in het Verenigd Koninkrijk.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.