Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in Engeland

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Ook na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, is Engeland een belangrijke handelspartner van Nederland en een economische grootmacht. Engeland biedt daarom nog steeds veel kansen voor Nederlandse bedrijven. In dit artikel bieden we waardevolle informatie voor ondernemers die zaken willen doen in het VK.

Inhoudsopgave

Export naar Engeland

Na de Brexit zijn de regels omtrent exporteren naar en importeren uit het VK veranderd. Over dit onderwerp hebben we een eigen, afzonderlijke blogpost gepubliceerd. Hier kun je meer over dit onderwerp lezen.

Bedrijf starten in Engeland

Wil je een bedrijf beginnen in het Verenigd Koninkrijk? Dankzij de Engelse taal en historie met immigranten is Engeland populair voor buitenlandse ondernemers.

Ondernemingsvormen Engeland

Als je een bedrijf start in Groot Brittannië heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen. De populairste rechtsvormen zijn:

 • Private Company Limited by Shares (Ltd). Vergelijkbaar met B.V. Een Ltd. kan online geregistreerd worden bij het Britse handelsregister. De kosten hiervoor bedragen 20 pond. In tegenstelling tot een B.V. geldt voor een Ltd. geen publicatieplicht. Ook is het niet noodzakelijk dat de zakelijk activiteiten in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. Wel gelden de regels van het Engelse recht.
 • Public Limited Company. Vergelijkbaar met N.V. Het maatschappelijk kapitaal van deze rechtsvorm is verdeeld in aandelen die in principe vrij overdraagbaar zijn.
 • Limited Liability Partnership (LLP). Deze rechtsvorm houdt het midden tussen een Nederlandse V.O.F. en B.V. Een Llp. is overeenkomend met een V.O.F. een samenwerkingsverband tussen minimaal 2 (rechts)personen. Overeenkomend met een B.V. is de beperkte aansprakelijkheid voor de eigenaren.
 • Sole Trader. Vergelijkbaar met Nederlandse eenmanszaak. Als sole trader ben je persoonlijk aansprakelijk voor je bedrijf.
 • Business partnership. Vergelijkbaar met V.O.F. In een business partnership delen de partners de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van het bedrijf.

Speciale Economische Zones VK

Het Verenigd Koninkrijk kent 9 officiële economische zones. In deze Enterprise zones stimuleert de Britse overheid nieuwe economische activiteiten door middel van overheidssteun en speciale belastingregels. Meer informatie hierover vind je op de website van de Britse overheid.

Cultuurverschillen Engeland en Nederland

Om succesvol zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk is het raadzaam om rekening te houden met de volgende cultuurverschillen tussen Britten en Nederlanders.

 • Spreek de taal. We denken in Nederland dat we goed Engels spreken, maar toch kun je makkelijk fouten maken. Ook hanteren we veel Amerikaans Engelse termen die in Engeland geen gemeengoed zijn. Laat je schriftelijke correspondentie daarom checken door een native speaker vertaler Engels.
 • Wees beleefd. Britten houden van beleefd gedrag en de andere partij in de waarde laten. Daarom zijn Britten in het algemeen minder direct dan Nederlanders. Dit kan leiden tot onduidelijkheid. Vraag voor de zekerheid voor verduidelijking gevolgd door een ‘please’.
 • Leg afspraken schriftelijk vast. Britten hechten veel waarde aan schriftelijke communicatie. Leg afspraken en overeenkomsten daarom schriftelijk vast.
 • Smalltalk wordt gewaardeerd. Het is in Engeland gebruikelijk om gesprekken te beginnen met smalltalk. Britten praten echter niet snel over privézaken.
 • Neem de tijd. Het sluiten van een deal kan meer tijd kosten dan je gewend bent in Nederland. Investeer daarom in relaties en heb geduld in onderhandelingen.
 • Heb kennis van de topografie. Het Verenigd Koninkrijk is de staat die bestaat uit de 4 constituerende landen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Groot-Brittannië is het eiland waarop Engeland, Schotland en Wales (en dus niet Noord-Ierland) ligt. Een Schot, Welshman en Noord-Ier voelt zich gewoonlijk niet Engels. Dit kan ook zeer gevoelig liggen. Maak dus niet de fout om tegen een Schot te zeggen dat hij een Engelsman is.

Ondersteuning voor zakendoen in Engeland

Als je wilt gaan ondernemen in Engeland hoef je er niet alleen voor te staan. De volgende organisaties bieden hulp aan bedrijven die zaken (gaan) doen in het VK.

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze overheidsinstantie biedt ondersteuning voor bedrijven die in het buitenland (willen) opereren. Op de website van het RVO vind je veel waardevolle informatie en eveneens kan het RVO assisteren in het vinden van zakenpartners in Engeland. Meer informatie hierover vind je op de website Zakenpartnersupport Op Maat.
  • Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 organisaties en biedt onder meer een database van organisaties die op zoek zijn naar zakenpartners.
  • Netherlands Business Support Offices (NBSO’s). NBSO’s zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland die bedrijven ondersteunen op verschillende vlakken. Nederland heeft een NBSO in Manchester. Meer informatie vind je op deze website.
  • De Britse overheid biedt eveneens informatie en ondersteuning voor buitenlandse investeerders via de websites Invest UK en UK.

Whitepaper Brexit documenten vertalen

Omdat er veel nieuwe regelgeving van kracht zal zijn, moeten bestaande teksten aangepast worden. Denk aan overeenkomsten, algemene voorwaarden en statuten. Daarom hebben we een handige whitepaper voor je gemaakt met voorbeelden van stukken die je dient te vertalen voor de Brexit.
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.