Bellen Offerte aanvragen
Taalweetjes

Wereldboekendag: 3x waarom lezen goed is voor je

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Er wordt flink ‘gelezen’ in Nederland: smsjes en appjes, Facebook-berichten en Instagram-posts. Maar worden er, ondanks de sterk toegenomen digitalisering, ook nog echte boeken gelezen?

Dat is precies waarom Wereldboekendag, jaarlijks op 23 april, in het leven is geroepen: ter promotie van lezen, publicatie en auteursrechten.

Wereldboekendag: lezen is goed voor je!

Je hoort het overal: ‘Lees een boek, dat is goed voor je’. Maar waarom eigenlijk? Dat zochten we voor je uit. Hieronder drie redenen waarom lezen goed voor je is:

1. Lezen vermindert stress

Lees je zes minuten per dag dan kan dat helpen om je stressniveau met 60% te verminderen. Lezen blijkt zelfs beter te werken om stress tegen te gaan dan een rondje rennen, muziek te luisteren of een kopje thee te drinken! Wanneer je leest, moet je je concentreren en verplaats je jezelf in een andere leefwereld. Met als gevolg dat de spanning in je spieren afneemt en je hartslag verlaagt. Meer lezen is dus minders stress!

Bron: 'Galaxy Commissioned Stress Research', 
Mindlab International, Sussex University (2009)

2. Lezen verhoogt je concentratievermogen

Het lezen van langere teksten helpt je bij het trainen van je hersenen zodat je snel kunt schakelen tussen geconcentreerd lezen (bijvoorbeeld een boek) en minder geconcentreerd lezen (zoals een appje). Uit onderzoek van Stanford blijkt dat lezen ervoor zorgt dat je andere taken ook geconcentreerder kan uitvoeren. Om je aandacht bij een literaire tekst te houden vereist dit namelijk de coördinatie van meerdere complexe cognitieve functies.

3. Lezen traint je geheugen

Onze hersenen willen voortdurend geprikkeld worden en actieve hersenen blijven langer gezond aldus Stichting Alzheimer Nederland. Lezen en andere intellectuele oefeningen zoals een cursus volgen of schaken, helpen om je geheugen en hersenen te trainen en de kans op dementie te verkleinen.

Door te lezen voel je je minder gestresst, kun je je beter concentreren en lezen stilt ons hongerige brein. Met andere woorden: lezen is goed voor je! Zeker op Wereldboekendag.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?