Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in Duitsland

Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Zo exporteerde Nederland in 2019 voor € 114,4 miljard aan goederen en diensten naar Duitsland. Andersom importeerden we voor € 78,6 miljard uit Duitsland. Hiermee is Duitsland de grootste exportbestemming voor Nederland. Andersom is Nederland voor Duitsland de op 3 na grootste exportbestemming. Wil je exporteren naar Duitsland, een bedrijf vestigen in Duitsland of op een andere manier ondernemen bij onze oosterburen? In deze blogpost vind je waardevolle informatie voor zakendoen in Duitsland.

 

Inhoudsopgave

Exporteren naar Duitsland

Aangezien Nederland en Duitsland deel uitmaken van de Europese Unie geldt een vrij verkeer van goederen en diensten tussen deze landen. Wel zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

Btw voor export naar Duitsland

 • Je levert aan een ondernemer in Duitsland (B2B). In dit geval breng je in principe 0% btw in rekening. Jouw klant is verantwoordelijk voor de afdracht van de btw. Het 0% btw-tarief geldt voor Duitse klanten die een btw-identificatienummer hebben en btw-aangifte doen in Duitsland. Ook moet je bij controle kunnen aantonen dat de goederen in kwestie Nederland hebben verlaten en naar Duitsland zijn vervoerd.
 • Je levert aan een particulier in Duitsland (B2C). Voor de export naar een EU-land geldt een drempelbedrag van € 10.000. Dit betekent dat als je in een jaar voor minder dan € 10.000 exporteert naar Duitsland dat je de Nederland btw in rekening brengt en afdraagt aan de Nederlandse belastingdienst. Zodra je de drempel van € 10.000 overschrijdt, breng je het Duitse btw-tarief in rekening en moet je de geïnde BTW ook in Duitsland afdragen. De makkelijkste manier om dit te doen is via de Unieregeling. Met dit systeem draag je de in rekening gebrachte btw af aan de Nederlandse fiscus die het vervolgens afdraagt aan de Duitse fiscus. De Unieregeling is handig omdat dit systeem een éénloketsysteem is voor alle EU-landen. Met andere woorden als je in meerdere landen in de E.U. het drempelbedrag van € 10.000 overschrijdt, kun je via de Unieregel alle in deze landen geïnde btw aan de Nederlandse fiscus afdragen en verdeelt deze het vervolgens onder de desbetreffende landen. Je hoeft je bedrijf dan ook niet te registreren bij de verschillende buitenlandse belastinginstanties.

Accijns voor export naar Duitsland

 • Goederen waarover accijns wordt berekend zijn onder andere alcoholhoudende dranken, tabaksproducten en fossiele brandstoffen. Exporteer je dit soort goederen en wil je weten of en wie de accijns moet betalen? Bekijk dan dit artikel van de Europese Commissie of gebruik de accijnstool.

Exportvergunning voor export naar Duitsland

Zoals we schreven, geldt tussen Nederland en Duitsland een vrij verkeer van goederen en diensten. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarvoor wel een vergunning of kennisgeving nodig is. Dit geldt voor strategische goederen, fytosanitaire producten en geneesmiddelen. Wil je dit soort goederen exporteren naar Duitsland? Neem dan contact op met de Nederlandse Belastingdienst voor meer informatie.

Facturen voor zakendoen in Duitsland

Voor facturen voor Duitse klanten gelden naast de Nederlandse regels ook enkele extra factuureisen. Je vindt deze op de website van de Belastingdienst.

Een bedrijf vestigen in Duitsland

Het vestigen van een onderneming in Duitsland biedt verschillende voordelen:

 • het biedt Duitse klanten de garantie dat transacties worden afgehandeld volgens Duitse wet- en regelgeving.
 • Je bent voor je Duitse klanten en afnemers zichtbaarder.
 • Je kunt profiteren van het gunstigere Duitse btw-tarief.

Duitsland kent, net zoals Nederland, verschillende bedrijfsvormen met ieder zijn eigen kenmerken en verplichtingen. Hieronder vind je de belangrijkste Duitse rechtsvormen.

 • Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH). Deze rechtsvorm lijkt op de Nederlandse B.V. Een oprichten van een GmbH vereist een startkapitaal van minimaal € 25.000. Ook is het verplicht om een fysiek adres in Duitsland te hebben en moet een GmbH over een lokale vertegenwoordiger beschikken.
 • Unternehmergesellschaft (UG). Een UG is een subtype GmbH waarbij geen minimaal startkapitaal van € 25.000 vereist is. UG’s hebben in Duitsland helaas geen positief imago. In Nederland is deze rechtsvorm het beste te vergelijken met een flex-bv.
 • Aktiengesellschaft (AG). De rechtsvorm AG lijkt op de Nederlandse N.V. en is geschikt voor grotere bedrijven met veel verschillende aandeelhouders. Een AG vereist een minimaal startkapitaal van € 50.000 en kan een notering aan de beurs krijgen. De eisen om een AG op te zetten zijn, logischerwijze, strenger dan voor een GmbH. Wel wordt een AG in Duitsland als zeer betrouwbaar gezien.
 • Een Zweigniederlassung is een vestiging en maakt juridisch en administratief onderdeel uit van het moederbedrijf. Het moederbedrijf blijft ook eindverantwoordelijke voor de zakelijke verplichtingen van de Zweigniederlassung.

Volgens Duitse wetgeving zijn ondernemingen die actief zijn in Duitsland verplicht zich te registreren in het Duitse, openbare handelsregister. Dit moet je doen voordat je in Duitsland actief wordt. Voor een registratie ben je verplicht een notaris in de arm te nemen. Eveneens ben je verplicht jouw bedrijf te registreren bij het lokale handelskantoor, Gewerbeamt, in de regio waarin je je bedrijf vestigt.

Cultuurverschillen tussen Duitsers en Nederlanders

Hoewel we buren zijn, bestaan er culturele verschillen waarmee je beter rekening kunt houden als je een afspraak hebt met onze oosterburen.

 • Duits is de voertaal. Waar veel Nederlanders niet zo’n moeite hebben om over te schakelen naar het Engels, geldt dit niet voor Duitsers. Ga er dus niet vanuit dat een gesprek wel even in het Engels kan. Schriftelijke communicatie wordt in foutloos Duits verwacht.
 • De Duitse samenleving is hiërarchischer dan de Nederlandse. Veel Duitse bedrijven kennen daardoor een top down model waarbij de top beslist. Ook worden titels, zoals Master of Science, in Duitsland meer gebruikt en gewaardeerd. Schroom dus niet om je titel te vermelden.
 • Duitsers zijn formeler dan Nederlanders. Waar onbekenden in Nederland elkaar al snel of zelfs meteen met ‘jij’ aanspreken is dit in Duitsland onfatsoenlijk. Gebruik daarom altijd de beleefdheidsvorm ‘Sie’ tot het moment dat je zakenpartner eventueel zelf ‘du’ gebruikt.
 • Duitsers houden van strikte afspraken en zorg daarom dat je op tijd op je afspraak bent. Als je 5 minuten te laat komt, maak je al direct een slechte indruk.
 • Duitsers houden zakelijk en privé liever gescheiden. Probeer daarom informele onderwerpen te mijden en houd het zo zakelijk mogelijk.
 • Dure, zakelijke geschenken zijn niet gebruikelijk en deze investering kun je je dus beter besparen.

Ondersteuning voor zakendoen in Duitsland

Er zijn diverse organisaties die Nederlandse bedrijven ondersteunen bij het (starten van) ondernemen in Duitsland.

 • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt bedrijven bij het zakendoen in binnen- en buitenland. Je vindt op de website veel praktische informatie en ook kan het RVO meehelpen met het vinden van geschikte zakenpartners. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Zakenpartnersupport Op Maat.
 • In Frankfurt, Stuttgart en Hamburg zijn Netherlands Business Support Offices. De handelskantoren van de Nederlandse overheid ondersteunen bedrijven op verschillende gebieden.
 • Ook de Duitse Kamers van Koophandels kunnen je verder helpen. In tegenstelling tot Nederland kent Duitsland meerdere Kamer van Koophandels.
 • Het Enterprise Europe Network (EEN) is een samenwerkingsverband tussen meer dan 600 organisaties en biedt onder meer een database van bedrijven die op zoek zijn naar zakenpartners.
 • In Duitsland worden veel beurzen georganiseerd en deze bieden een mogelijkheid om in contact te komen met potentiële zakenpartners. Hier vind je een overzicht van toekomstige beurzen.

Zoek je een vertaalbureau voor ondersteuning bij vertalingen van of naar het Duits? Vertalingen.nl is een ervaren B2B-vertaalbureau met ervaring in verschillende sectoren. Onze native speakers zorgen altijd voor een perfecte vertaling. Meer informatie vind je op de pagina vertaalbureau Duits.

Handige links voor ondernemen in Duitsland

Tot slot bieden we je nog een overzicht van handige links voor zakendoen in Duitsland.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?