Bellen Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen, Taalweetjes

20 april: de Dag van de Chinese Taal

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Op 20 april is het de Dag van de Chinese Taal. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om de meertaligheid en culturele diversiteit te vieren. Ook willen zij het gebruik van de zes officiële talen stimuleren. Deze talen zijn het Arabisch, het Chinees, het Engels, het Frans, het Russisch en het Spaans. Vandaag zetten wij de Chinese taal in het zonnetje.

Mandarijn

In China worden veel verschillende talen gesproken. De officiële taal van China is Mandarijn, oftewel Putonghua of Guoyu. Deze taal heeft ongeveer 800 miljoen native speakers. Iedere provincie, zoals Hunan en Guangdong, heeft een eigen dialect. Deze dialecten kunnen zo van het Mandarijn verschillen dat het zelfs als een officiële taal wordt beschouwd.

Het Chinees is een klankentaal

Ook al zijn de geschreven tekens niet gebaseerd op klanken, de betekenis van een woord verandert op basis van de toon. Het Chinees kent vier tonen: een stijgende toon, een constante toon, een dalende toon en een toon waarbij je eerst iets naar beneden gaat en dan omhoog.

Het woord ‘wang’ heeft vier verschillende betekenissen afhankelijk van de toonsoort. Als je wang uitspreekt met een stijgende toon, wáng, zeg je ‘koning’Als je het uitspreekt met een constante toon, wāng, betekent het ‘samenklonteren’. Spreek je het uit met een dalende toon, wàng, zeg je ‘vergeten’. Als je toonverloop eerst iets omlaag gaat en vervolgens weer omhoog, wăng, zeg je ‘net’ als in een visnet of spinnenweb.

Geschreven Chinees

Terwijl de gesproken Chinese talen en dialecten variëren, kent het geschreven Chinees slechts kleine regionale verschillen. Dit komt omdat Chinese karakters logogrammen zijn, ook wel Hanzi genoemd. Zij staan voor woorden en zinnen en niet voor klanken uit het fonetisch systeem. Er zijn ongeveer 12.000 moderne Chinese karakters. Het Kangxi woordenboek bestaat uit 47.035 karakters, maar veel karakters worden niet meer gebruikt. Als je 3000 karakters kent, kun je de krant lezen. 

De vorm van de Chinese karakters is geïnspireerd door de fysieke verschijning van het woord.

人 betekent persoon en 从 betekent volgen. Als je goed kijkt, kun je in 人 benen zien die lopen. 从 lijkt op 2 paar benen die elkaar volgen. 

Een ander voorbeeld is bij het woord boom en bos. Het Chinese teken voor boom is 木. Het Chinese teken voor bos is 森. Als je wederom goed kijkt, zie je dat meerdere tekens van het woord boom zijn samengevoegd en een bos wordt uitgebeeld.

Wil je indruk maken op je Chinese zakenpartners? Laat onze vertalers jouw tekst naar Chinees vertalen! Wil je graag tips over ondernemen in dit land? Lees dan nu onze blogpost zakendoen in China.

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?