Bel me terug Offerte aanvragen
Internationaal ondernemen

Ondernemen in het beste land om zaken te doen: Denemarken

Vorig jaar is Denemarken voor de tweede keer achtereen uitgeroepen tot beste land om zaken te doen door Forbes Magazine. Het is de tiende keer dat Forbes deze lijst publiceert en Denemarken stond 6 van de 10 keer op nummer 1. Zakendoen in dit Scandinavische land blijkt dan ook een uitstekende keuze te zijn. En daar zijn een paar redenen voor te noemen: zo is het vrij eenvoudig om in contact te komen met de juiste instanties en bedrijven hebben weinig papierwerk nodig om opgestart te kunnen worden.

Belangrijke exportbestemming

De Scandinavische landen zijn een van de belangrijkste exportbestemmingen van Nederland. Ze zijn net als wij lid van de EU, wat inhoudt dat er geen belemmeringen in de handel zijn. Hoewel er in Denemarken met de Deense kroon wordt betaald, is deze valuta wel verbonden aan de euro waardoor de kroon een vrij stabiele wisselkoers heeft.

Gunstig koopgedrag

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laat weten dat Deense consumenten koopkrachtig zijn en dat er een lage werkeloosheid is in Denemarken. Denen zijn niet bang om geld uit te geven en worden gezien als betrouwbare betalers. Vooral de biologische producten zijn tegenwoordig enorm in trek.

Online shoppen

Een interessant gegeven is dat 82% van de Denen gebruikmaakt van het internet om online te shoppen. Jarenlang heeft Denemarken een van de hoogste omzetten binnen de e-commerce van Europa. Leads International geeft aan dat er gemiddeld meer dan tweeduizend euro online wordt uitgegeven. Van dit bedrag wordt meer dan 25% uitgegeven bij shoppen in buitenlandse webwinkels. Ook online shoppen op mobiele apparaten is booming business. Kansen te over dus.

Ondernemen in Denemarken

Nederland en Denemarken liggen niet alleen geografisch gezien dicht bij elkaar, ook zakelijk gezien lijken de landen op elkaar. Voor ondernemers in Nederland is dit Noordse land dan ook zeer aantrekkelijk om zaken te gaan doen. Natuurlijk willen we jullie wel een aantal adviezen meegeven bij de voorbereiding op een sprong in het Deense zakenleven.

Engels versus Deens

Fijn om te weten is dat Denen vrij goed Engels spreken. Dit levert dan ook weinig communicatieve barrières op. Heb je een zakelijke bespreking? Dan is het geen probleem om deze in het Engels te voeren. In het zuiden van Denemarken (Sønderjylland) kan het zelfs soms in het Duits. Wil je je van je beste kant laten zien? Dan raden wij je aan om een aantal woorden Deens te leren. Tevens wordt het op prijs gesteld wanneer je belangrijke documenten ook in het Deens laat vertalen.

Geen social talk

Bij zakendoen in Nederland begint een vergadering vaak met koetjes en kalfjes. Denen houden werk en privé strikt gescheiden. Het is dan ook niet gebruikelijk om te vragen hoe het weekend bijvoorbeeld is geweest. Zaken zijn zaken.

Snelle beslissers

Denen staan erom bekend dat ze een snelle besluitvorming hanteren. Om een beslissing te maken, moet er overeenstemming worden bereikt met collega’s. Daarna wordt een besluit snel uitgevoerd. Er wordt wel verwacht dat alle partijen handelen naar het genomen besluit.

Foto: Wikimedia Commons
Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.