Bellen Offerte aanvragen
Internationaal zakendoen

De startgids voor zakendoen in Roemenië

Picture of Martin Koster

Martin Koster

Algemeen directeur Vertalingen.nl sinds 1999.

Er zijn veel kansen om te ondernemen in Roemenië. De Roemeense consument houdt van buitenlandse producten. Eigen producten worden (nog) als inferieur gezien. Kansrijke sectoren zijn vooral landbouw, ict, logistiek, watermanagement.

Er wonen 21 miljoen mensen, waarvan 1,2 miljoen Hongaren en officieus ook 1 tot 2 miljoen zigeuners (Roma). De goederenexport bedroeg in 2019 3,4 miljard, de import 2,1 miljard.

Politiek en economisch zit Roemenië nog steeds in een overgang. Ook al is het nu een EU-land, er is nog veel corruptie, rechtsonzekerheid en bureaucratie.

Wil je een bedrijf starten in Roemenië? In deze blogpost lees je waar je op moet letten bij zakendoen in Roemenië.

Inhoudsopgave

Bedrijf starten in Roemenië

Plannen om een bedrijf te starten in Roemenië? Dan is het handig meer te weten over rechtsvormen en fiscaal vriendelijke economische zones.

Rechtsvormen in Roemenië

  • Societate cu răspundere limitată (SRL). Vergelijkbaar met een besloten vennootschap (bv).
  • Societate pe acţiuni (SA). Vergelijkbaar met het een naamloze vennootschap (nv).
  • Sucursala. Dit is een filiaal of lokale vestiging.

Economische zones Roemenië

Roemenië heeft vijf speciale economische zones. Hier gelden aantrekkelijke fiscale regelingen, zoals geen invoerrechten of btw. De regels verschillen per zone. Op deze site kun je vinden welke zone voor jouw bedrijf geschikt is.

Export naar Roemenië

Roemenië is sinds 2007 lid van de EU. Dit betekent dat er vrij verkeer van goederen en diensten is tussen Roemenië en andere EU-landen. Er is wel een aantal zaken om op te letten bij uitvoer en import van goederen en diensten naar en uit Roemenië.

Btw bij export van goederen of diensten aan ondernemingen in Roemenië

Binnen de EU kun je tegen 0% goederen exporteren of diensten leveren aan bedrijven. Om tegen 0% te leveren gelden er 2 voorwaarden. Zorg dat je klant een geldig btw-identificatienummer doorgeeft. Btw-nummers kun je hier controleren.

En zorg dat je kunt aantonen dat de goederen uit Nederland zijn vervoerd. Op de site van de Belastingdienst is te vinden wat hiervoor geldige middelen zijn.

Btw bij levering van goederen aan particulieren in Roemenië

Bij export naar consumenten moet je altijd btw berekenen. Hierbij geldt een drempelbedrag: tot 10.000, – Euro. Tot dit bedrag kun je net doen alsof je Roemeense klant uit Nederland komt. Je draagt dan gewoon in Nederland de btw af. Boven de € 10.000 moet je het betreffende Roemeense btw-tarief toepassen. Deze btw moet je aan de Roemeense belastingdienst afdragen. De makkelijkste manier hiervoor is via de zogenaamde Unieregeling. Je betaalt dan de ontvangen Roemeense btw aan onze eigen Belastingdienst. Die maakt het weer over naar Roemenië. De Unieregeling is trouwens van toepassing op alle EU-landen.

Accijns export goederen naar Roemenië

Over producten zoals wijn, bier, gedistilleerd, tabak en minerale oliën moet accijns betaald worden. Hoeveel en over welke producten precies kun je vinden via de accijnstool van de EU. Die kun je hier vinden. Let op: bij accijnsgoederen gelden geen drempelbedragen voor de btw.

Factuureisen voor uitvoer naar Roemenië

Voor facturen aan bedrijven in Roemenië gelden sowieso de Nederlandse factuureisen. Daarnaast gelden er aanvullende regels, zoals bewaartermijnen. De eisen verschillen voor goederen en diensten. Alle eisen – ook voor elektronische facturen – zijn te vinden via deze site van de Belastingdienst.

Exportvergunning voor uitvoer van goederen naar Roemenië

Voor bepaalde producten heb je een exportvergunning nodig om ze uit te kunnen voeren naar Roemenië. Denk bijvoorbeeld aan strategische goederen zoals wapens en zaken die zowel militair als civiel te gebruiken zijn (dual use). Informatie hierover vind je op de website van de Belanstingdienst.

Ook voor zogenaamde fytosanitaire producten (plantgezondheid) kan een exportvergunning nodig zijn. Dit valt onder de NVWA (Voedsel- en Warenautoriteit).

Hetzelfde geldt voor geneesmiddelen. Bij export binnen de EU is een certificaat verplicht (CCP). Dit valt onder Farmatec van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Zakelijke cultuur in Roemenië

Zakendoen in Roemenië: cultuur en mensen

Roemenen zijn gastvrij en hechten aan tradities. Ze zijn vrij hiërarchisch ingesteld. Ouderen genieten respect en aanzien. Opleiding en titel zijn van groot belang. Hou hier rekening mee bij zakendoen in Roemenië. Draag altijd nette zakenkleding.

Bij een begroeting geef je een stevige handdruk en kijk je de ander echt aan. Iemand bij de voornaam noemen doe je pas als hij of zij dat aangeeft.

Welke taal?

De jongere generatie kan goed overweg met het Engels. Maar er zijn genoeg zakenlui die alleen Roemeens spreken. Zorg zo nodig voor een eigen, goede tolk. Omdat het Roemeens een Romaanse taal is, voelen Roemenen zich anders dan andere Oost-Europeanen die Slavische talen spreken. Ze zijn trots op dat verschil.

Met koetjes en kalfjes win je vertrouwen

De meeste Nederlanders hebben niet door hoe direct of zelfs bot ze zijn in de ogen van andere culturen. Direct ter zake komen is echt not done bij zakendoen in Roemenië. Bouw eerst een vertrouwensrelatie op. Breng vooral tijd met elkaar door en praat over jezelf, koetjes en kalfjes, je familie, etc. Vraag ook naar de ander, geef gemeende complimenten.

Ondernemen in Roemenië: win vertrouwen

Je scoort punten door je te verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Roemenië. Vertrouwen winnen betekent dat cold calling weinig zin heeft. Zoek liever naar een gezamenlijke connectie, iemand die je kan introduceren. De Nederlandse ambassade in Boekarest en de Nederlands- Roemeense KvK kunnen je helpen. Kijk ook op rvo.nl

Kom op tijd

Op tijd komen is een teken van respect. Maak afspraken ruim van tevoren en bevestig ze per e-mail. Voor een diner is nette kleding gebruikelijk. Ga pas zitten als je gastheer of gastvrouw je een plek wijst. Val niet direct aan maar wacht tot hij of zij je ‘pofta buna’ wenst (smakelijk eten).

Wat kun je geven?

Roemenen vinden het leuk om iets cadeau te krijgen. Bloemen, bonbons of een klein promotiegeschenk zijn passend. Let op: geef altijd een oneven aantal bloemen. Alleen bij begrafenissen is een even aantal gebruikelijk. Nog een apart weetje: zet een tas nooit op de grond, dat brengt ongeluk geloven de Roemenen.

Wie beslist?

Dat is simpel in Roemenië: de hoogste in rang neemt de besluiten. Het is belangrijk om steeds met iemand te onderhandelen die gelijk in rang is. Eer en gezichtsverlies zijn heel belangrijk. Roemenen nemen beslissingen in persoonlijke gesprekken, zoals tijdens een rondrit of museumbezoek. Ook hier blijkt hoe waardevol de persoonlijke relatie is die je opbouwt met je Roemeense zakenpartner.

Tip: check altijd – discreet – of een beslissing daadwerkelijk genomen is. Soms lijkt het alsof er overeenstemming is, maar blijkt dat er toch nog eerst met anderen overlegd moet worden.

Dit wordt zeer gewaardeerd: vertaal zakelijke documenten

Til de persoonlijke relatie met je Roemeense zakenpartner naar een hoger niveau en laat zakelijke documenten zoals presentaties en contracten vertalen naar het Roemeens. Vertalingen.nl beschikt over een uitgebreid netwerk van professionele Roemeense vertalers die zorgen voor kwalitatieve Roemeense vertalingen waarmee je een goede indruk maakt.

Ondersteuning voor zakendoen in Roemenië

Vanuit Nederland heb je diverse partijen en organisaties die je kunnen helpen bij ondernemen in Roemenië. Vanuit de overheid is er de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De Roemeense overheid biedt hulp via Invest Romania.

Hieronder vind je diverse interessante links.

Handige links voor zakendoen in Roemenië

Neem contact op

Hoe kunnen we je helpen?

Terugbelverzoek

Vul dit formulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.